«Dear Manouka,»: Μια fusion πρόταση με έντονο το στοιχείο της ελληνικότητας

«Dear Manouka,»: Μια fusion πρόταση με έντονο το στοιχείο της ελληνικότητας
Ο Μάνος Στρατάκης μας συστήνει το νέο του “γαστριμαργικό τέκνο”.

Στον γραφικό πεζόδρομο της οδού Ηρώνδα στο Παγκράτι, στον αριθμό 8, θα συναντήσει κανείς το «Dear Manouka,», το νέο wine bar-restaurant που έχει ήδη αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις για την ποιότητα στην γεύση, τη λίστα κρασιών, τα κοκτέιλ και την funky fusion κουζίνα που ενέπνευσε και δένει αρμονικά με το ξεχωριστό περιβάλλον.

Μέσα σ’ ένα νεοκλασικό κτίριο του 1890, οι ροζ και πορτοκαλί τοίχοι, τα δύο δωμάτια που έχουν μετατραπεί σε cozy σάλες, η μπάρα, τα μεταλλικά τραπέζια και οι βελούδινες λεπτομέρειες συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό.

Ο αρχιτέκτονας εμπνεύστηκε το όνομα των εστιατορίων Manuka και Dear Manuka, από το ομώνυμο δέντρο που ευδοκιμεί στη Νέα Ζηλανδία και το πασίγνωστο μέλι που παράγεται από το νέκταρ του. Στην πραγματικότητα είναι και μια σύντμηση των ονομάτων του ιδιοκτήτη Μάνου Στρατάκη και της ταλαντούχας ηθοποιού – συζύγου του, Κατερίνας Λέχου.

«Θέλαμε να πάμε σε έναν χώρο που θα τον κάνουμε εμείς πιάτσα και όχι σε έναν κορεσμένο προορισμό. Άλλωστε αυτό που παρατηρούμε είναι ότι τις καθημερινές έχει ανέβει ο κόσμος σε περιοχές γύρω από το κέντρο, όπως για παράδειγμα το Κουκάκι, τα Πετράλωνα και το Παγκράτι» αναφέρει στο Fortune ο κ. Στρατάκης.

Παλαίμαχος υδατοσφαιριστής και τέως αρχηγός της ομάδας του Παναθηναϊκού, από το 2009 δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο της εστίασης, ενώ είναι και ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου στο κέντρο της Αθήνας.

Καταλυτικό ρόλο στην ενασχόλησή του με τον κλάδο της εστίασης έπαιξε, όπως λέει, το οικογενειακό background μιας και η μητέρα του διατηρούσε στο παρελθόν ταβέρνα, ενώ ο πατέρας του ήταν κοσμηματοπώλης.

«Η αλήθεια είναι πως ήθελα να γίνω αθλητικογράφος, όμως τελικά πήγα σε σχολή χρυσοχοΐας και έπαθα έρωτα με την κατασκευή κοσμημάτων με πρώτη ύλη το μέταλλο και την πέτρα. Ο πατέρας μου ήταν κοσμηματοπώλης και από μικρό παιδί είχα μεγαλώσει μέσα στην ατμόσφαιρά των κοσμημάτων. Γράφτηκα στη Mokume, στο τμήμα σχεδίου και κατασκευής κοσμήματος και ήταν μια απόφαση που δεν τη μετάνιωσα. Άρχισα να γίνομαι περισσότερο γνωστός όταν ανέλαβα τη δημιουργία πολλών εταιρικών δώρων για λογαριασμό μεγάλων επιχειρήσεων» λέει χαρακτηριστικά.

Το Manuka έκανε το ντεμπούτο του το 2020 αμέσως μετά την πρώτη καραντίνα και πήρε πολύ γρήγορα την ψήφο εμπιστοσύνης του Αθηναϊκού κοινού. Τρία χρόνια αργότερα αποκτά αδερφάκι στο Παγκράτι καταθέτοντας μια γαστριμαργική πρόταση που βασίζεται στα πρότυπα της fusion κουζίνας υπογραμμίζοντας το στοιχείο της ελληνικότητας.

«Δραστηριοποιούμαι στην εστίαση από το 2009 συμμετέχοντας σε διάφορα επιχειρηματικά projects. Από ένα σημείο και μετά σταμάτησα τους συνεταιρισμούς. Ήθελα να κάνω επιτέλους ένα δικό μου μαγαζί που να προάγει την ελληνικότητα. Το Dear Manuka, είναι μια επένδυση της τάξης των 140.000 ευρώ και ένα project σε εξέλιξη. Το προσωπικό μου στοίχημα είναι να γίνομαι ολοένα και καλύτερος. Βλέπω αυτό που κάνω σαν πρωταθλητισμό, όχι σαν δουλειά» επισημαίνει.

Μιλώντας για το fine dining, αναγνωρίζει ότι σίγουρα είναι μια τάση με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στην ελληνική αγορά, ωστόσο, από οικονομικής άποψης, δεν είναι ακόμη προσβάσιμο στον μέσο Έλληνα.

Σχολιάζοντας τις ελλείψεις που καταγράφονται σε πρώτες ύλες, αλλά και τα υψηλά κόστη που συνοδεύουν την απόκτησή τους έπειτα και από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, ο κ. Στρατάκης κάνει λόγο για αισχροκέρδεια. «Δεν είναι δυνατόν μέσα σε μια εβδομάδα να καταγράφεται έλλειψη σε βασικά αγαθά. Δεν γίνεται πέντε μέρες πριν να αγοράζεις για παράδειγμα τα πορτοκάλια 80 λεπτά το κιλό και αυτομάτως η τιμή τους να ανεβαίνει στα 1,30 ευρώ το κιλό» καταλήγει.

Έχοντας αφιερώσει ένα δωμάτιο αποκλειστικά στο κρασί, μετατρέποντάς το σε επισκέψιμο κελάρι, ο Σωκράτης Βρακάς που έχει επιμεληθεί την λίστα, προτείνει ογδόντα ετικέτες από διεθνή και εγχώριο αμπελώνα. Ο Γιάννης Πισσάς, που οι περισσότεροι τον γνώρισαν στο “αδελφάκι” του “Dear Manouka,” το “Manouka”, την πιο όμορφη ταράτσα της Ερμού, έχει δημιουργήσει υψηλού επιπέδου προτάσεις στα κοκτέιλ: Rum Fashioned Guanciale με ρούμι fat washed guanciale, σιρόπι σφενδάμου κι αρωματικά bitters, Pop margarita με τεκίλα Blanco, cordial από τσίλι και καλαμπόκι, triple sec, lime και τριμμένο καλαμπόκι και Cherry Negroni με blend από βερμούτ μαγειρεμένο με κεράσι, είναι μερικές μόνο από τις επιλογές με τις οποίες αξίζει να συνοδεύσει κάποιος την γευστική του εμπειρία.

Το Dear Manuka, απευθύνεται σε ανθρώπους που αναζητούν τη διαφορά στη γεύση, ο ουρανίσκος τους αρέσκεται στις εντάσεις και δίνουν credits σε fusion πιάτα που σκοπό έχουν να καταναλώνονται προσφέροντας απόλαυση και όχι απλά να φωτογραφίζονται. Μάλιστα σε ένα μήνα αναμένεται να ενταχθεί στο δυναμικό και ένας σεφ – έκπληξη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: