Debate 2015: Οι απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών για την υγεία και την παιδεία

Debate 2015: Οι απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών για την υγεία και την παιδεία
GOULIELMOS ANTONIOU

Τις απαντήσεις τους σε ερωτήσεις που αφορούν στον χώρο της Υγείας και της Παιδείας κλήθηκαν να δώσουν οι πολιτικοί αρχηγοί στο αποψινό debate.

Τσίπρας: Να επενδύσουμε στο συγκριτικό πλεονέκτημα της παιδείας 

“Ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας είναι η παιδεία”, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε σχετική ερώτηση που του έγινε και προσέθεσε: “Νομίζω ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα επενδύοντας στην παιδεία. Επένδυση στην παιδεία, στην έρευνα, στη γνώση, στην καινοτομία σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε αποφάσεις να αλλάξουμε όλο το πλαίσιο, να ενισχύσουμε από το δημοτικό έως το πανεπιστήμιο όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και να μαζέψουμε τους καρπούς αργότερα. Διότι δεν μπορεί να γίνει από την μία ημέρα στην άλλη”.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας προσέθεσε: “Απολύτως συμφωνούμε και είναι στο πρόγραμμά μας να δώσουμε τη δυνατότητα δίπλα στα πανεπιστήμια να υπάρχουν ερευνητικά κέντρα, να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους ερευνητές να έχουν αξιοπρεπείς μισθούς, να μην φεύγουν στο εξωτερικό και παράλληλα δίπλα από τα ερευνητικά κέντρα να αναπτύσσονται επιχειρηματικές δραστηριότητες στην καινοτομία, στην έρευνα, στην νέα γνώση, που έχουν πολύ μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα”.

 

Καμμένος: Να μην υπάρχουν πρότυπα σχολεία σε κάθε νομό

«Η παιδεία πρέπει να δίνει έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία» τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα θέματα της παιδείας.
Επίσης, επισήμανε ότι η θέση των ΑΝΕΛ είναι να υπάρχουν πρότυπα σχολεία σε κάθε νομό. Για το θέμα των «αιωνίων φοιτητών» ανέφερε ότι δικαιολογεί την παράταση του χρόνου σπουδών των φοιτητών για οικονομικούς λόγους, καθώς και για λόγους υγείας.

Εξάλλου, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι είχε σήμερα ενημέρωση από την υπηρεσιακή υπουργό Παιδείας, Αγγελική Ευφροσύνη Κιάου, ότι δεν θα υπάρχουν κενά στο προσωπικό κατά την έναρξη του σχολικού έτους. Σχετικά με την επαναπρόσληψη των σχολικών φυλάκων, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι «οι σχολικοί φύλακες είναι χρήσιμοι για την ασφάλεια των παιδιών μας». Τέλος, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, και δήλωσε ότι «πιστεύω θα βρούμε ισοδύναμα».

Λαφαζάνης: Αν θέλουμε υγεία, πρέπει να φύγουμε από την μνημονιακή θηλιά

«Στον τομέα της υγείας υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις όχι μόνο σε προσωπικό αλλά και σε υλικοτεχνική υποδομή. Τα νοσοκομεία καταρρέουν» ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη για τα προβλήματα της υγείας ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Αν θέλουμε υγεία» συνέχισε, πρέπει να φύγουμε από τη μνημονιακή θηλιά και να διαμορφώσουμε συνθήκες ενός νέου προϋπολογισμού ο οποίος θα μπορεί να στηρίξει τις δαπάνες. Για να βγούμε από τα μνημόνια και την ευρωζώνη η οποία είναι μνημόνια και κατάρρευση της δημοκρατίας. Πρέπει να πάμε σε εθνικό νόμισμα για να έχουμε χρηματοδότηση με εθνικούς πόρους».

Απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση της κ. Κοσιώνη, για το αν είχε εξετάσει το ρίσκο για την υγεία και την παιδεία, όταν ζητούσε από τον κ. Τσίπρα να προχωρήσει σε ρήξη, ο κ. Λαφαζάνης απάντησε, «ότι η καταστροφή της χώρας είναι το ίδιο το μνημόνιο και αυτό θα συνεχισθεί με το τρίτο μνημόνιο. Γι’ αυτό χρειάζεται εναλλακτική λύση, πέρα και έξω από τα μνημόνια και αν χρειαστεί έξω από την ευρωζώνη».

Μεϊμαράκης: Να μην υπάρχουν κρατικά πανεπιστήμια για να υπάρχει εκπαίδευση ανώτατου επιπέδου

«Η ΝΔ θέτει στην αναθεώρηση του συντάγματος να υπάρχουν μη κρατικά πανεπιστήμια έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν εκπαίδευση σε ανώτατο επίπεδο» και να μην αναγκάζονται να μεταναστεύουν από τη χώρα, τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανάγκη να υπάρξει μια επανάσταση στην παιδεία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως « ότι ιδιωτικό ακούει το μισεί» φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ενώ κριτική άσκησε και για το νόμο Μπαλτά και την αριστεία. Όπως είπε «αν δεν συνδεθούν τα πτυχία με την αγορά εργασίας θα έχουμε στρατιές ανέργων» ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ είχε περιορίσει πολύ τις αποσπάσεις καθηγητών. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Μεϊμαράκη «οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να πληρώνονται όπως πρέπει».

Γεννηματά: Κατάρρευση του ΕΣΥ από τις πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Για κατάρρευση του ΕΣΥ από τις πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και για πλήρη αδράνεια σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, έκανε λόγο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Απαντώντας στη δεύτερη θεματική ενότητα υγεία – παιδεία και στην ερώτηση της Μαρίας Χούκλη ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ για το φάρμακο, η κ. Γεννηματά αφού κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι με τη πολιτική της οδήγησε το ΕΣΥ στην κατάρρευση, τόνισε την ανάγκη προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών ενώ τόνισε ότι πρέπει να στηριχθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πέταξε λευκή πετσέτα και δέχθηκε πολύ σκληρούς όρους. Δεν μπορώ να λέω ψέματα. Είμαστε σε δύσκολη θέση, απαιτείται αξιοπιστία και να ρίξουμε το βάρος στους κλάδους που ενδυμανωνουν το παραγωγικό ιστό της χώρας», τόνισε η κ. Γεννηματά. Στην ερώτηση της δημοσιογράφου Μάρας Ζαχαρέας στην τέταρτη θεματική ενότητα για το μεταναστευτικό και για το τι θα έκανε αν ήταν κυβέρνηση αύριο και μάθαινε ότι φθάνουν στα ελληνικά νησιά 10.000 μετανάστες, η κ. Γεννηματά απάντησε ότι δεν θα περιμένει να συμβεί αυτό αλλά θα δράσει νωρίτερα.

Παράλληλα κατηγόρησε τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για πλήρη αδράνεια με αποτέλεσμα να μην δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και παράλληλα να χάσει η Ελλάδα σημαντικούς πόρους από την ΕΕ που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Αν είμαστε αύριο κυβέρνηση θα πρέπει να πείσουμε ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό όχι ελληνικό. Η Ελλάδα δεν αντέχει μόνη της να το αντιμετωπίσει. Γι αυτό ζητήσαμε διακομματική συνεργασία», τόνισε.
Στην ερώτηση της κ. Ζαχαρέας ποια είναι για το ΠΑΣΟΚ η ρεαλιστική πρόταση για το μεταναστευτικό, η κ. Γεννηματά απάντησε ότι είναι η ριζική αλλαγή της πολιτικής της ΕΕ και η άμεση πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την προστασία των ελληνικών νησιών.

Το θέμα των προσφύγων πρέπει να αντιμετωπιστεί με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην προστασία των ελληνικών νησιών. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσα πρωτοβουλία για την ανάδειξη των ελληνικών νησιών γιατί τώρα κλείνονται τα πακέτα και το πρόβλημα θα το βρούμε μπροστά μας», κατέληξε.

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ είναι υπέρ της δημόσιας δωρεάν ενιαίας εκπαίδευσης

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι με την επιβολή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, και πάλι πλήττεται η λαϊκή οικογένεια γιατί με την κακή κατάσταση που έχει η δημόσια Παιδεία, πολλές λαϊκές οικογένειες αναγκάζονται να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια και σχολές απάντησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ερώτηση της 3ης Ενότητας (Παιδεία-Υγεία) της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

Χαρακτήρισε το μέτρο άδικο και για τον επιπλέον λόγο ότι οι περισσότερες από αυτές τις σχολές αποτελούνται από αυταπασχολούμενους που προσπαθούν με χίλιες δυσκολίες να λειτουργήοουν, απασχολώντας σε ορισμένες περιπτώσεις και ένα μικρό αριθμό εργαζομένων.

Υπογράμμισε ότι η θέση αρχής του ΚΚΕ είναι υπέρ της δημόσιας δωρεάν ενιαίας εκπαίδευσης.
Στην συμπληρωματική ερώτηση που επισήμανε ότι η θέση του ΚΚΕ δεν διαφέρει σε αυτό το σημείο από την θέση της «Λαϊκής Ενότητας», ο κ. Κουτσούμπας καταρχήν χαρακτήρισε κοροϊδία την άποψη ότι η επιβολή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια συνιστά χτύπημα στην πλουτοκρατία και πρόσθεσε ότι η άποψη της «ΛΑ.Ε» δεν οδηγεί σε νέα κοινωνία με τον λαό να έχει την ιδιοκτησία του παραγόμενου πλούτου, αλλά οδηγεί σε νέα μνημόνια και νέα μέτρα.

Θεοδωράκης: Η παιδεία έχει πρόβλημα με τους σαμποτέρ

“Η παιδεία έχει πρόβλημα με τους σαμποτέρ” σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και υπογράμμισε: “και οι σαμποτέρ είναι συγκεκριμένοι. Ήταν το ΠΑΣΟΚ, ήταν η ΝΔ και είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούσαν ότι ο χώρος της παιδείας είναι ο χώρος που θα ψάξουν και θα βρουν τους χειροκροτητές για τις κομματικές τους ομιλίες. Εμείς ζητάμε να καταργηθούν οι κομματικές νεολαίες στα πανεπιστήμια, να υπάρχει διάλογος με τους φοιτητές, αλλά όχι κάτω από την σημαία των κομμάτων”.