Debate 2015: Ποια ήταν τα κύρια μηνύματα των πολιτικών αρχηγών

Debate 2015: Ποια ήταν τα κύρια μηνύματα των πολιτικών αρχηγών
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (7Α), ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μειμαράκης (6Α), ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης (4Α), ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας (3Α), η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά (Α), ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης (5Α), ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος (2Α) και οι δημοσιογράφοι Όλγα Τρέμη (6Δ), Μαρία Χούκλη (4Δ), Αντώνης Σρόιτερ (5Δ), Μάρα Ζαχαρέα (3Δ), Σία Κοσιώνη (2Δ) και Μάκης Γιομπαζολιάς (Δ) όπως και ο συντονιστής Πάνος Χάριτος (Κ) κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015. Πραγματοποιήθηκε στο Ραδιοτηλεοπτικό Μέγαρο της ΕΡΤ η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές, της 20ης Σεπτεμβρίου. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/Andrea Bonetti

Τι αποφάσισαν να δηλώσουν οι πολιτικοί αρχηγοί κατά τη διάρκεια της απεύθυνσης τους στους πολίτες.

Σε δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρέωσε τη χώρα 90 δισ. αναφέρθηκε στην τελική τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι 86 δισ. ευρώ δεν επιβαρύνουν το χρέος, καθώς ανακυκλώνουν τα χρεολύσια, ενώ η αναδιάρθρωση του χρέους, είναι μια πραγματικότητα, είπε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής για αναδιάρθρωση του χρέους, υπάρχει επίσης στην έκθεση του ΔΝΤ, στις δηλώσεις Ντράγκι, στην ανάλυση της Επιτροπής και ετοιμαζόμαστε γι αυτό, την στιγμή που η ΝΔ λέει ότι δεν υπάρχει θέμα, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επέμεινε στη θέση του για την ανάγκη να υπάρξει μια συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων για να βγει η χώρα από την κρίση.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αν και εξέφρασε την εκτίμηση πως ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί μέχρι τις εκλογές να ξαναγίνει αντιμνημονιακός, τόνισε πως «αν δεν έχουμε συνεργασίες δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση».

Όπως είπε «Τσίπρας ίσον μόνιμες εκλογές, αστάθεια, αβεβαιότητα» και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «για το καλό της χώρας να κάνουμε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα, να συμφωνήσουμε πως αυτά θα μπορέσουμε να τα υλοποιήσουμε». Μάλιστα, όπως είπε, «εγώ αν έχει χρόνο πηγαίνω στην Κουμουνδούρου να συζητήσουμε».

Ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ Τσίπρα – Μεϊμαράκη

«Φεσώσατε τη χώρα» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα επισημαίνοτας πως 25 δισ. είναι επιπλέον το χρέος για τις τράπεζες που έκλεισαν λόγω του δημοψηφίσματος.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση στον Πάνο Καμμένο τον οποίο και κατηγόρησε πως με ψέματα κάνει προεκλογική περίοδο.

Λαφαζάνης: Οι δυνάμεις που στήριξαν το Μνημόνιο θα συγκυβερνήσουν για να το εφαρμόσουν

Οι δυνάμεις που στήριξαν το Μνημόνιο θα συγκυβερνήσουν για να το εφαρμόσουν, υποστήριξε κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ επανέλαβε ότι «η μόνη εναλλακτική λύση είναι το εθνικό νόμισμα για την ανασυγκρότηση της χώρας».

«Ζούμε μια φαρσοκωμωδία σε αυτή τη χώρα» είπε ο κ. Λαφαζάνης. «Γιατί μετά από κάθε εκλογική μάχη, αυξάνονται τα κόμματα που τάσσονται με το μνημόνιο. Όταν μπαίνει κανείς στο μνημονιακό σωλήνα, μετά βγαίνει ομογενοποιημένος. Όσα κόμματα έχουν στηρίξει το μνημόνιο έχουν συγκυβερνήσει. Και εγώ βλέπω μετεκλογικά μια συγκυβέρνηση των μνημονιακών κομμάτων. Η εναλλακτική λύση είναι ένα εθνικό νόμισμα για να φύγουμε από τα μνημόνια και να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα».

Γεννηματά: Ο κ. Τσίπρας ούτε ως λαθρεπιβάτης δεν μπορεί να περάσει από το χώρο της σοσιαλοδημοκρατίας

«Σήμερα από ποτέ άλλοτε επιβεβαιώνεται η εθνική γραμμή που χάραξε το ΠΑΣΟΚ από το 2010 για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη. Αυτή τη γραμμή χαράξαμε μόνοι μας, όταν όλοι μας πετροβολούσαν», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά απαντώντας στην ερώτηση της δημοσιογράφου Σίας Κοσιώνη σχετικά με τις κατηγορίες που δέχτηκε το κόμμα της με την υπογραφή του μνημονίου.

«Ο άλλος δρόμος ήταν ο δρόμος της καταστροφής. Ο κ. Τσίπρας δεν έπαιξε το γεωπολιτικό χαρτί. Το τρενάκι του τρόμου του κ. Τσίπρα απομόνωσε τη χώρα», σημείωσε η κ. Γεννηματά.

Στην επόμενη ερώτηση της κ. Κοσιώνη αν ο Γιώργος Παπανδρέου θα μπορούσε να είναι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, η κ. Γεννηματά σημείωσε μεν ότι «ο πρώην πρωθυπουργός σήκωσε ένα πολύ μεγάλο βάρος σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τη χώρα», τόνισε, ωστόσο, ότι «είναι αντιδεοντολογικό να γίνονται τώρα συζητήσεις για θέσεις και αξιώματα, όταν μάλιστα, ο ίδιος έχει δηλώσει πολλές φορές ότι δεν τον αφορούν».

«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συμβάλει στην επόμενη ημέρα για αυτό ζητάμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσει τη δύναμη», συμπλήρωσε.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου Μάκη Γιομπαζολιά, αν βλέπει πέρα από την προσπάθεια επαναλειτουργία της μεγάλης κεντροαριστεράς παράταξης και συνεργασία με τον «μνημονιακό» ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση της κ. Γεννηματά ήταν το ΠΑΣΟΚ θα πετύχει την ανασυγκρότηση της με τους χιλιάδες ανθρώπους που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του και σε αυτό που εκφράζει, το σοσιαλισμό.

«Ο κ. Τσίπρας ούτε ως λαθρεπιβάτης δεν μπορεί να περάσει από το χώρο της σοσιαλοδημοκρατίας. Ούτε θέλει, ούτε μπορεί», επεσήμανε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε: «Κάθε ημέρα χιλιάδες άνθρωποι επιστρέφουν στο ΠΑΣΟΚ. Με όλους όσους ονειρευτήκαμε και αλλάξαμε μαζί την Ελλάδα τους καλώ να γυρίσουν στο σπίτι τους».

Κουτσούμπας: Ο λαός πρέπει να σκεφθεί ότι υπάρχει άλλη λύση και την λύση αυτή προτείνει το ΚΚΕ

Είναι φανερό ότι ο ελληνικός λαός τα έχει δοκιμάσει σχεδόν όλα είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στο α΄ σκέλος της 7ης Ενότητας (ελεύθερη τοποθέτηση) της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

Είπε ότι στο ντιμπέιτ εκπροσωπούνται κόμματα που συγκυβέρνησαν, ενώ όλα μαζί ψήφισαν μνημόνια.

Ο λαός πρέπει να σκεφθεί ότι υπάρχει άλλη λύση, εκτός αυτής της πολιτικής που οδηγεί σε αδιέξοδα και ο ίδιος είναι μόνιμο υποζύγιο, και την λύση αυτή προτείνει το ΚΚΕ, πρόσθεσε.

Κάλεσε τον λαό να σκεφθεί επί ζητημάτων που αφορούν την ανεργία, την διάλυση της παραγωγής από προϊόντα που μπορούν να παραχθούν στην Ελλάδα και όμως τα ράφια γεμίζουν από ξένα ομοειδή προϊόντα, καθώς και επί ζητημάτων που αφορούν τις υποδομές και την ενέργεια της χώρας.

Καμμένος: «Αποδείξαμε ότι την εθνική συμφιλίωση μπορούμε να την κάνουμε πράξη»

«Αποδείξαμε ότι την εθνική συμφιλίωση μπορούμε να την κάνουμε πράξη. Και συνεργαστήκαμε με τον Αλέξη Τσίπρα και τα άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πολύ καλά» τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να συνεργαστεί εκ νέου μετά τις εκλογές για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι «οι ΑΝ.ΕΛ εκπροσωπούμε ένα κομμάτι της Κεντροδεξιάς που δεν είναι στις λίστες Λαγκάρντ και που δεν καλύπτει τον Παπασταύρου», ενώ για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ σχολίασε: «Μακάρι το ΠΑΣΟΚ να απαλλαχτεί από τα βαρίδια, με αυτά τα βαρίδια όχι». Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Ποτάμι ανέφερε: «Θέλω να ακούσω το Ποτάμι για το όνομα της Μακεδονίας, το θέμα της Θράκης και για τα ελληνοτουρκικά».