Debate η επόμενη μέρα: Νικητής βγήκε η πόλωση

Debate η επόμενη μέρα: Νικητής βγήκε η πόλωση
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (Α) με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελο Μεϊμαράκη (Δ) προετοιμάζονται λίγο πριν ξεκινήσει το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, στο Ραδιοτηλεοπτικό Μέγαρο της ΕΡΤ, τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015. Το ντιμπέιτ (Debate) πραγματοποιείται μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο Ραδιοτηλεοπτικό Μέγαρο της ΕΡΤ για τις εκλογές, της 20ης Σεπτεμβρίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Τσίπρας και Μεϊμαράκης συμφώνησαν για το τρίτο Μνημόνιο, διαφώνησαν για όλα τα άλλα.

Στα ύψη βρίσκεται πλέον η πολιτική αντιπαράθεση, καθώς βαδίζουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές της Κυριακής στις 20 Σεπτεμβρίου. Στο χθεσινό debate, το οποίο ήταν πιο ζωντανό από τα προηγούμενα με αρκετές ευκαιρίες διαλόγου μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, νικητής αναδείχθηκε η πόλωση.

Οι επικεφαλής των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προσπάθησαν να αναλύσουν τα προγράμματά τους, να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για την επόμενη μέρα και να κερδίσουν τους αναποφάσιστους.

Ανάμεσα υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση για πολλά ζητήματα, αλλά και διαβεβαιώσεις ότι την επόμενη των εκλογών θα υπάρξει κυβέρνηση.

Διαφορά «ύψους» βλέπουν στην Κουμουνδούρου
Ικανοποίηση εκφράζουν κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ για το χθεσινό debate, εκτιμώντας ότι οι πολίτες μπόρεσαν να παρακολουθήσουν μια συζήτηση περισσότερο ελεύθερη σε σχέση με το παρελθόν.

«Ήταν ένα καλό debate , σε σχέση με όσα είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε στο παρελθόν», ανέφεραν κομματικές πηγές και πρόσθεταν πως η συζήτηση ήταν περισσότερο ενδιαφέρουσα και οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν ευκαιρίες να αναδείξουν τα θέματα που θέτουν πρώτα στην ατζέντα της προεκλογικής αναμέτρησης.

Κομματικές πηγές υπογράμμιζαν ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απάντησε με σαφήνεια στις ερωτήσεις που τέθηκαν, δεν απέφυγε να απαντήσει σε οτιδήποτε και παρέμεινε ψύχραιμος παρά την προσπάθεια του κ. Μεϊμαράκη να τον προκαλέσει σε προσωπική αντιπαράθεση και δεν μιμήθηκε τον πρόεδρο της ΝΔ σε λεκτικές ακροβασίες». «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν απαντούσε στον κ. Μεϊμαράκη αλλά στους πολίτες στους οποίους μίλησε με ειλικρίνεια για την επόμενη μέρα», εκτιμούν οι ίδιες πηγές.

Σχολιάζοντας την εικόνα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη, πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν πως έκανε χρήση προσωπικών χαρακτηρισμών σε μια προσπάθεια αποδόμησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, «προσπάθεια όμως που -όπως εκτιμούν – έπεσε στο κενό καθώς ο λαϊκισμός του κ. Μεϊμαράκη χαρακτήριζε πολλές από τις απαντήσεις του, ενώ υπήρξαν φορές που έδειξε να χάνει την ψυχραιμία του και εμφανίστηκε εκνευρισμένος». Ανέφεραν ακόμη ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν απάντησε με ουσιαστικό τρόπο αλλά με αοριστολογίες στα θέματα που τέθηκαν και «εν τέλει απευθύνθηκε περισσότερο στο εσωτερικό κοινό της Νέας Δημοκρατίας και κάποιες φορές και στο ακροδεξιό κοινό, ιδίως με τις απαντήσεις του στο θέμα των προσφύγων και το μεταναστευτικό».

ΝΔ: O Βαγγέλης Μεϊμαράκης επιβεβαίωσε την υπεροχή του
Κύκλοι της ΝΔ σχολιάζοντας την εμφάνιση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην τηλεμαχία με τον Αλέξη Τσίπρα ανέφεραν τα εξής: «Επιβεβαίωσε την υπεροχή του έναντι του Α. Τσίπρα και αυτό που ήταν το κεντρικό ζητούμενο, την πρωθυπουργικότητά του. Σήμερα η ΕΡΤ έβγαλε νέο πρωθυπουργό. Ο κ. Μεϊμαράκης στάθηκε όχι απλώς στο ύψος των περιστάσεων αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες, όχι μόνο των φίλων της ΝΔ αλλά και των αναποφάσιστων. Σοβαρός εκεί που έπρεπε, μίλησε τεκμηριωμένα αλλά και με χιούμορ. Ένας νέος σύγχρονος αρχηγός που είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες της χώρας».

Οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων
«Ήταν η μονομαχία του πολιτικού τίποτα. Δεν άκουσα να λέει κάποιος μια συγκεκριμένη πρόταση. Σήμερα αντιθέτως υπήρξε αρκετή μαγκιά και επιθετικότητα κι ακόμη η αποθέωση της δημιουργικής ασάφειας» σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης, για το debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

«Δεν πιστεύω ότι κάποιος από τους δύο κέρδισε. Εκτιμώ ότι και οι δύο έχασαν. Τους ρωτήσαμε και στο προηγούμενο debate με ποιους θα κυβερνήσουν και δεν μας απάντησαν. Αυτό που έγινε σήμερα πρόκειται για πολιτική απάτη. Έπρεπε οι δύο μονομάχοι να πουν ξεκάθαρα με ποια στελέχη τους σκοπεύουν να κυβερνήσουν» εκτίμησε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Πρόβα συγκυβέρνησης» χαρακτήρισε το ντιμπέιτ η Λαϊκή Ενότητα και κάνει λόγο για «επίφαση πόλωσης που δεν μπορεί να συγκαλύψει τη συνενοχή στη μνημονιακή πολιτική». «Οι αρχηγοί ΣΥΡΙΖΑ, και ΝΔ εμφανίστηκαν ως εγγυητές του τρίτου Μνημονίου» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

«Μοίρασαν ανούσιες υποσχέσεις για “ισοδύναμα”, μίλησαν για απαλλαγή από τη μέγγενη της μνημονιακής επιτροπείας δια μέσου… της εφαρμογής των μνημονίων και, βέβαια, δεν είπαν λέξη για τον ορυμαγδό σφαγιαστικών μέτρων που επίκεινται από Δευτέρα, προτιμώντας να αναλωθούν σε αποστηθισμένες ατάκες, χαμόγελα και αστειάκια. Το μόνο στο οποίο διαφώνησαν ήταν η ονομασία της επόμενης συγκυβέρνησης. Ο κ. Μεϊμαράκης την θέλει “εθνική ομάδα”, ο κ. Τσίπρας την προτιμά “κυβέρνηση εθνικής ευθύνης”.

Οι όποιες ιδεολογικές διαφορές έσπευσαν να ανακαλύψουν, για να φτιάξουν επίφαση “πόλωσης”, δεν μπορούν να συγκαλύψουν τη βαθύτερη συνενοχή στη μνημονιακή πολιτική. Από σήμερα ο ελληνικός λαός έχει έναν παραπάνω λόγο την Κυριακή να αφήσει τους μονομάχους του αποψινού σόου το ίδιο έκπληκτους και έντρομους όσο το βράδυ του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου».