Δεύτερη μέρα εκλογών στην Αίγυπτο

REUTERS

Δεν αμφισβητείται η νίκη του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Οι Αιγύπτιοι ψηφίζουν και πάλι σήμερα, δεύτερη ημέρα της ψηφοφορίας των προεδρικών εκλογών η οποία θα αναδείξει τον πρώην αρχηγό του αιγυπτιακού στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και διώκτη των ισλαμιστών στην προεδρία σε μία χώρα όπου οι ψηφοφόροι που θα μετακινηθούν προς τις κάλπες ζητούν την επιστροφή στην ηρεμία.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, που έχει επικρατήσει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν διεξαχθεί μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ, ανακοίνωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και έχει καλέσει σε μποϊκοτάζ.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν πριν από τις 5 Ιουνίου και θα ακολουθήσουν βουλευτικές εκλογές, ενδεχομένως το φθινόπωρο.

Ο απόστρατος στρατάρχης αλ Σίσι ηγείται ήδη ντε φάκτο της προσωρινής κυβέρνησης η οποία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας μετά την καθαίρεση του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι εδώ και 11 μήνες και είναι εξαιρετικά δημοφιλής ακριβώς διότι στη συνέχεια ηγήθηκε της καταστολής της δράσης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Για μία πλειοψηφία Αιγυπτίων, ο αλ Σίσι είναι ο άνθρωπος της πυγμής που θα ξαναφέρει τη σταθερότητα στη χώρα έπειτα από το χάος και την οικονομική κρίση που ακολούθησε την πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ.

Πολλοί Αιγύπτιοι δηλώνουν ότι ψηφίζουν έναν «πατριώτη» σε μία περίοδο όπου χρειάζεται να επιβληθεί η πειθαρχία στη χώρα, ενώ άλλοι βλέπουν στον αλ-Σίσι τον άνθρωπο που γλίτωσε την Αίγυπτο από τον Μοχάμεντ Μόρσι.

Στο εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε χθες ο Αμπντέλ φατάχ αλ-Σίσι υποσχέθηκε στους Αιγύπτιους ότι «το αύριο θα είναι θαυμάσιο».

Ωστόσο, οι επικριτές του θεωρούν ότι η εκλογή του αλ-Σίσι θα επικυρώσει την ανάληψη και πάλι του ελέγχου της χώρας από τον στρατό έπειτα από ένα διάλειμμα κατά το οποίο η Μουσουλμανική Αδελφότητα αφέθηκε «να πετάξει πολύ κοντά στον ήλιο» στο διάστημα που βρέθηκε στην εξουσία.

Οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Αιγύπτου είναι αυταρχικότερη του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ.

Από την καθαίρεση του Μοχάμεντ Μόρσι, οι δυνάμεις ασφαλείας και ο στρατός της Αιγύπτου έχουν σκοτώσει 1.400 ισλαμιστές διαδηλωτές, 15.000 άτομα έχουν φυλακισθεί και εκατοντάδες έχουν καταδικασθεί σε θάνατο σε ομαδικές συνοπτικές δίκες.

Ωστόσο, η εκστρατεία καταστολής, η οποία καταδικάσθηκε από τις δυτικές πρωτεύουσες και τον ΟΗΕ, επικροτείται από μία μεγάλη πλειοψηφία Αιγυπτίων σε τέτοιο βαθμό που ο στρατάρχης υποψήφιος πρόεδρος δεν χρειάσθηκε να κάνει προεκλογική εκστρατεία.

Στις τηλεοπτικές του συνεντεύξεις επαναλάμβανε αδιάκοπα ότι «η Αίγυπτος δεν θα είναι έτοιμη για τη δημοκρατία πριν από 20 ή 25 χρόνια», άποψη που συμμερίζονται εκατομμύρια Αιγύπτιοι από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Για τον αλ-Σίσι, η σταθερότητα δεν θα επανέλθει παρά μετά την εξουδετέρωση των «τρομοκρατών», όπως κυβέρνηση και μέσα ενημέρωσης αποκαλούν εδώ και μήνες τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Διαβάστε ακόμη: Εκλογές χωρίς εκπλήξεις στην Αίγυπτο