ΔΕΗ: 4.000 επανασυνδέσεις σε 24 ώρες (upd)

ΔΕΗ: 4.000 επανασυνδέσεις σε 24 ώρες (upd)

Διευρύνεται το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ- Πόσα νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα. 

Συνολικά 4.000 ευάλωτοι καταναλωτές υπολογίζεται ότι έχουν ξανά ρεύμα από το βράδυ της Παρασκευής, μετά τις κυβερνητικές αποφάσεις για αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία:

– Από χθες Πέμπτη έως σήμερα το μεσημέρι είχαν επανασυνδεθεί 3.600 ευάλωτοι καταναλωτές, που προέκυψαν από διεξοδικό έλεγχο των στοιχείων που διαθέτει η Επιχείρηση στο μηχανογραφικό της σύστημα, αλλά και από αιτήματα δήμων και περιφερειών.

– Οι επανασυνδέσεις συνεχίζονται και υπολογίζονται να φτάσουν μέχρι το βράδυ σε περίπου 4.000.

Με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ ευχαριστεί τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη συνεργασία και τονίζει ότι οι εκπρόσωποί της στους 325 δήμους σε όλη την Ελλάδα παραμένουν στη διάθεση των δήμων και περιφερειών για την παραλαβή και από κοινού εξέταση των αιτημάτων.

Βενιζέλος: «Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα»

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, συνολικά τα ευάλωτα νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα φτάνουν τις 15.000. Η ΔΕΗ υπολογίζει ότι μπορεί να κάνει έως 1.000 επανασυνδέσεις την ημέρα, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν έως τα Χριστούγεννα να μην έχει ολοκληρωθεί η επανασύνδεση του ρεύματος σε όσους έχουν απόλυτη ανάγκη.

Το κόστος ηλεκτροδότησης υπολογίζεται στα 7-8 εκατ. ευρώ ετησίως και θα επιμεριστεί στο σύνολο των 7,5 εκατ. καταναλωτών της ΔΕΗ μέσω των ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) με ένα ποσό της τάξης του ενός ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, μόνο το 2012 έγιναν 325.011 διακοπές ρεύματος λόγω ληξιπρόθεσμων και απλήρωτων οφειλών προς τη ΔΕΗ. Οι αποσυνδέσεις το 2012 σε σχέση με το 2008 και το 2009 έχουν αυξηθεί ακόμη και 100%, ενώ 134.470 σπίτια, καταστήματα και γραφεία έμειναν πέρυσι χωρίς ρεύμα λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη διοικητική αρχή που εποπτεύει την αγορά ενέργειας για το 2012, ο αριθμός των διακοπών και επανασυνδέσεων ρεύματος έπειτα από αίτημα εκτινάχτηκε στις 513.944 από 220.321 το 2008 και 351.877 το 2009.  Η κατηγορία αυτή δείχνει τη μεγάλη κινητικότητα που παρατηρήθηκε, λόγω της κρίσης, των ενοικιαστών.

Ποια είναι τα βήματα για την ηλεκτροδότηση σε ευπαθείς ομάδες

Μανιάτης: Διευρύνεται το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ
«Κανένα σπίτι φτωχής οικογένειας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα» είναι ο στόχος της κυβέρνησης υπογραμμίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης σε συνέντευξή του στην Ημερησία, αναφέρεται σε διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ και εκφράζει αισιοδοξία για θετική κατάληξη των συζητήσεων με την Gazprom.

Η ΔΕΗ έως σήμερα, έχει επανασυνδέσει το ηλεκτρικό ρεύμα σε πάνω από 4.000 νοικοκυριά, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνσή τους, αναφέρει ο κ. Μανιάτης και υπογραμμίζει πως οι εκτιμήσεις μιλούν για έναν τελικό αριθμό μερικών χιλιάδων οικογενειών, που θα προστεθούν στις 470.000 του σημερινού Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Η κυβέρνηση μελετά σειρά παρεμβάσεων, που θα συμβάλουν στην ισορροπία του ενεργειακού συστήματος και στη μείωση του κόστους αυτού, τόσο στην αγορά ηλεκτρισμού, όσο και στην αγορά αερίου, υπογραμμίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος, επισημαίονοντας πως το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την Gazprom θα δώσει ικανοποιητικές τιμές για το φυσικό αέριο στην ελληνική αγορά.