Δέκα ακόμη χώρες μπήκαν στη φορολογική «μαύρη λίστα» της ΕΕ

Δέκα ακόμη χώρες μπήκαν στη φορολογική «μαύρη λίστα» της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει να μην ενδίδει στις πρόσφατες πιέσεις, και επεκτείνει την ομάδα των χωρών με σκιώδεις οικονομικές μεθόδους.

 

“μαύρη λίστα” των μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας επικαιροποίησαν την Τρίτη οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, προσθέτοντας δέκα ακόμα “κακούς μαθητές”.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, οι υπουργοί συμπεριέλαβαν στη «μαύρη λίστα» 15 χώρες. Από αυτές, οι πέντε δεν έχουν αναλάβει καμία δέσμευση μετά τη θέσπιση της πρώτης μαύρης λίστας το 2017: Αμερικανική Σαμόα, Γκουάμ, Σαμόα, Τρινιδάδ και Τομπάγκο και Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι. Άλλες τρεις χώρες, οι οποίες περιλαμβάνονταν στον κατάλογο του 2017 αλλά είχαν μεταφερθεί στον γκρίζο κατάλογο μετά τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει, πρέπει πλέον να συμπεριληφθούν και πάλι στη μαύρη λίστα επειδή δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους: Μπαρμπάντος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Νήσοι Μάρσαλ.

Επιπλέον, επτά χώρες μεταφέρθηκαν σήμερα από τον γκρίζο κατάλογο στη μαύρη λίστα για τον ίδιο λόγο: Αρούμπα, Μπελίζε, Βερμούδες, Φίτζι, Ομάν, Βανουάτου και Ντομίνικα.

Τέλος, 34 χώρες θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται το 2019 (γκρίζος κατάλογος), ενώ 25 χώρες από την αρχική διαδικασία ελέγχου έχουν πλέον συμμορφωθεί.

«Ο ενωσιακός κατάλογος των φορολογικών παραδείσων είναι μια πραγματική ευρωπαϊκή επιτυχία. Έχει επηρεάσει σημαντικά τη φορολογική διαφάνεια και τη δικαιοσύνη παγκοσμίως», δήλωσε σχετικά ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, προσθέτοντας ότι “χάρη στη διαδικασία κατάρτισης καταλόγου, δεκάδες χώρες έχουν ήδη καταργήσει επιζήμια φορολογικά καθεστώτα και έχουν εναρμονιστεί με τα διεθνή πρότυπα για τη διαφάνεια και τη δίκαιη φορολόγηση”.

“Οι χώρες που δεν συμμορφώθηκαν έχουν συμπεριληφθεί σε μαύρη λίστα και θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των επιλογών τους. Ανεβάζουμε τον πήχη της χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης σε παγκόσμιο επίπεδο και περιορίζουμε τις ευκαιρίες για καταχρηστικές φορολογικές πρακτικές”, κατέληξε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Ο εν λόγω κατάλογος καταρτίστηκε για πρώτη φορά το 2017 σε συνέχεια των μεγάλων σκανδάλων φοροαποφυγής, όπως τα Panama Papers και τα LuxLeaks, τα οποία ώθησαν την ΕΕ να ενισχύσει τη δράση της για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής από πολυεθνικές και δισεκατομμυριούχους.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, η Επιτροπή αξιολόγησε 92 χώρες με βάση τρία κριτήρια: τη φορολογική διαφάνεια, τη χρηστή διακυβέρνηση και την πραγματική οικονομική δραστηριότητα, καθώς και έναν δείκτη, την ύπαρξη μηδενικού συντελεστή φορολογίας εταιρειών. Σύμφωνα με τη σημερινή επικαιροποίηση, 60 χώρες έλαβαν μέτρα κατόπιν των ανησυχιών που διατύπωσε η Επιτροπή, ενώ καταργήθηκαν περισσότερα από 100 επιζήμια καθεστώτα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο κατάλογος της ΕΕ οδήγησε σε αλλαγές των παγκόσμιων φορολογικών πρακτικών που θα ήταν αδιανόητες μόλις λίγα χρόνια νωρίτερα.

Ο έλεγχος πρόκειται στο εξής να ενισχυθεί με τη θέσπιση επιπλέον υποχρεωτικών κριτηρίων διαφάνειας και την προσθήκη τριών χωρών της G20 στον επόμενο αναλυτικό έλεγχο, της Ρωσίας, του Μεξικού και της Αργεντινής.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις, τα κράτη μέλη έχουν συμφωνήσει ένα σύνολο αντιμέτρων που μπορούν να επιβάλουν στις εν λόγω περιοχές, μεταξύ άλλων, αυξημένη παρακολούθηση και λογιστικούς ελέγχους, παρακράτηση φόρων, ειδικές απαιτήσεις τεκμηρίωσης και διατάξεις για την αντιμετώπιση των καταχρήσεων.