Δεκαπέντε μέρες ακόμη για το «δράμα» συντάξεων και παροχών

Δεκαπέντε μέρες ακόμη για το «δράμα» συντάξεων και παροχών
epa06760061 (L-R) Pierre Moscovici, the European Commissioner for Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs, German Minister of Finance Olaf Scholz, Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos and French Finance Minister Bruno Le Maire chat prior to the start of an Eurogroup Finance Ministers' meeting at the European Council in Brussels, Belgium, 24 May 2018. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Η τελική κατάθεση του προϋπολογισμού στη βουλή θα κρίνει, εάν το αποτέλεσμα των έντονων διαβουλεύσεων Ελλάδας και θεσμών θα αποδώσει ή όχι καρπούς.

Η τελική κατάθεση του προϋπολογισμού του 2019 στη βουλή θα κρίνει, τελικά, εάν το αποτέλεσμα των έντονων διαβουλεύσεων μεταξύ της Ελλάδας με τους θεσμούς θα αποδώσει ή όχι καρπούς.

Στο χθεσινό Eurogroup δεν υπήρξε καμία επίσημη τοποθέτηση σχετικά με το θέμα, καθώς το ελληνικό ζήτημα ήταν από πριν γνωστό ότι θα συζητηθεί στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 19 του μήνα. Πραγματοποιήθηκαν, όμως στο παρασκήνιο συνεχείς διαβουλεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους Ευρωπαίους παράγοντες, οι οποίες καταλήγουν σε βασικούς παράγοντες που θα κρίνουν την τύχη των συντάξεων και τις εξαγγελίες Τσίπρα: το τελικό δημοσιονομικό περιθώριο για τις παροχές και την τελική απόφαση της Γερμανίας.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ κράτησε και χθες τη σταθερή του στάση για το ζήτημα των συντάξεων. «Οι προηγούμενες δεσμεύσεις, που ελήφθησαν στο πλαίσιο του προγράμματος, πρέπει να γίνουν σεβαστές ή να συζητηθούν με τους θεσμούς», είπε ο πρόεδρος του ESM, προσπαθώντας να κρατήσει σχεδόν ίσες αποστάσεις μεταξύ των πιο θετικά προσκείμενων παραγόντων προς την Αθήνα, και των σκληρών του ευρώ που δεν θέλουν να δουν την κυβέρνηση Τσίπρα να παίρνει χαριστικά μέτρα αμέσως μετά τη λήξη του μνημονίου.

«Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές συζητούν τώρα τον προϋπολογισμό του 2019. Επί τη βάσει αυτής της συζήτησης, αξιολογούν πόσος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει, για να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα. Δημοσιονομικός χώρος σημαίνει πόσο το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ. Ο στόχος αυτός είναι αδιαπραγμάτευτος. Το θέμα είναι πώς θα χρησιμοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος και αυτό συζητάμε», δήλωσε μετά το χθεσινό Eurogroup ο πρόεδρός του, Μάριο Σεντένο. «Ο στόχος του πλεονάσματος δεν αμφισβητείται από κανέναν και η ελληνική κυβέρνηση είναι θετική», τόνισε και ο κ. Ρέγκλινγκ, ενώ ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε: «Η Ελλάδα δεν ήταν μεταξύ των έξι χωρών για τα προσχέδια των οποίων ζητήσαμε διευκρινίσεις. Αυτό είναι πολύ καλό σημάδι, γιατί η Ελλάδα μετέχει πρώτη φορά στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η δημοσιοποίηση των συστάσεων της Κομισιόν για τα προσχέδια προϋπολογισμού των χωρών της ευρωζώνης, η οποία θα γίνει την ημέρα της κατάθεσης του προϋπολογισμού στη βουλή, ενώ πιθανότατα η Επιτροπή θα παρουσιάσει και την πρώτη έκθεση για τη χώρα μας στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.