Δέκατος πιο ισχυρός άνθρωπος στον Καναδά ο Μάικ Λαζαρίδης

Δέκατος πιο ισχυρός άνθρωπος στον Καναδά ο Μάικ Λαζαρίδης

Οι νέες δραστηριότητες του συνιδρυτή της Blackberry, γνωστού και ως «Μπιλ Γκέιτς του Καναδά», δεν περνούν απαρατήρητες.

Ο Ελληνοκαναδός επενδυτής, συνιδρυτής της εταιρείας Blackberry και δισεκατομμυριούχος Μάικ Λαζαρίδης αποτελεί των δέκατο πιο ισχυρό άνθρωπο στον Καναδά σύμφωνα με το αφιέρωμα του περιοδικού Maclean’s που κυκλοφορεί τον Δεκέμβριο με τίτλο «The Power Issue» («Το Τεύχος της Εξουσίας»).

Στη λίστα που περιλαμβάνει τους 50 πιο ισχυρούς ανθρώπους του Καναδά, στην κορυφή βρίσκεται ο πρωθυπουργός της χώρας Στίβεν Χάρπερ.

Ειδικότερα, για τον Μάικ Λαζαρίδη κάνει αναφορά στις νέες δραστηριότητές του, που περιλαμβάνουν την ίδρυση του επενδυτικού κεφαλαίου με την επωνυμία Quantum Valley Investments, που θα επενδύει μόνο σε εταιρείες που αξιοποιούν την τεχνολογία quantum, ενώ ο ίδιος έχει ιδρύσει την εταιρεία Infinite Potential Group – έναν οργανισμό «ομπρέλα» για το σύνολο των δραστηριοτήτων του.

Ο Λαζαρίδης, του οποίου η προσωπική περιουσία ανέρχεται στα 1,48 δισ. δολάρια, διατηρεί με τον Ντάγλκας Φρέγκιν, έτερο συνιδρυτή της BlackBerry, το 8% της εταιρείας και φέρεται να έχει ζητήσει τις συμβουλές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman, Sachs & Co , ώστε να εξαγοράσει το σύνολο των μετοχών της BlackBerry, να τις αποσύρει και να εξυγιάνει την εταιρεία.

Ο επιχειρηματίας μετά από μια επιτυχημένη πορεία πολλών χρόνων στη Blackberry και την ανάληψη της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου επί συναπτά έτη, τον Ιανουάριο του 2012, παραιτήθηκε από την θέση του και ανέλαβε χρέη αντιπροέδρου. Αυτό έγινε λόγω μιας σειράς κακών αποφάσεων, καθυστερήσεων προϊόντων, μείωσης κερδών, αύξησης ζημιών και μείωσης του μεριδίου αγοράς της εταιρείας. Στην ουσία ήταν τότε που εκδιώχθηκε από την Blackberry, καθώς οι μέτοχοι του καταλόγισαν αδυναμία να ακολουθήσει τις εξελίξεις στο χώρο των smartphones και να δημιουργήσει ελκυστικά μοντέλα «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων.

O ελληνικής καταγωγής Λαζαρίδης, γνωστός και ως «Μπιλ Γκέιτς του Καναδά» και ως «πατέρας» του Blackberry, φέρεται αποφασισμένος να επιστρέψει στην εταιρεία που ίδρυσε και έχει συνδέσει το όνομά του με τις καλύτερες, αλλά και τις χειρότερες στιγμές της.

Διαβάστε ακόμη: O Έλληνας «πατέρας» του Blackberry θέλει πίσω το «παιδί» του