Delikaris Sport: Ψηφιακός… πρωταθλητισμός εν μέσω πανδημίας

Delikaris Sport: Ψηφιακός… πρωταθλητισμός εν μέσω πανδημίας
Η ήδη πετυχημένη παρουσία του Eshop Delikaris Sport κορυφώθηκε εν μέσω πανδημίας, με τα ψηφιακά κανάλια της εταιρείας να κυριαρχούν, οδηγώντας σε αύξηση του όγκου ζήτησης στο ηλεκτρονικό κατάστημα.

Όποιος αγαπάει τον αθλητισμό και δη το ποδόσφαιρο, πιθανότατα γνωρίζει το όνομα Γιώργος Δεληκάρης. Οι συγγενείς του διεθνούς ποδοσφαιριστή διαθέτουν εδώ και 25 χρόνια κατάστημα αθλητικών ειδών, ενώ από το 2013 η επιχείρηση εμπλουτίστηκε με το ηλεκτρονικό κατάστημα www.delikaris-sport.gr το οποίο έμελλε να γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή ηλεκτρονικά καταστήματα αθλητικών ειδών στη χώρα, με ισχυρότατο social proof (Facebook community: ~439.000 followers).

Η ήδη πετυχημένη αυτή παρουσία, εν μέσω πανδημίας κορυφώθηκε, με τα ψηφιακά κανάλια της εταιρείας να σηκώνουν επάξια το βάρος των συνολικών πωλήσεων, οδηγώντας με επιτυχία τον εντυπωσιακό όγκο ζήτησης στο ηλεκτρονικό κατάστημα, παραμένοντας πιστά στις αξίες της επιχείρησης: σεβασμός, αξιοπιστία, ποιότητα.

Συνοπτικά αποτελέσματα που καταγράφηκαν σε βασικά KPIs για όλο το 2020 στο Delikaris-Sport.gr:

  • Return on Advertising Spend (ROAS): 1/10
  • Average Google CPC: €0.11
  • Κόστος πρόσκτησης πελάτη: €4,5
  • 70% του συνολικού τζίρου της επιχείρησης ήρθε από το ψηφιακό κατάστημα.

Συνοδοιπόρο σ’ αυτή της την επιτυχημένη πορεία, η Delikaris Sport είχε τον σταθερό εδώ και χρόνια e-business partner της, Generation Y – International eBusiness Hub, η οποία επέδειξε εξαιρετικά γρήγορα αντανακλαστικά στην αρχή της καραντίνας στη χώρα μας, αναλαμβάνοντας για λογαριασμό του πελάτη της ένα ολοκληρωμένο πλάνο ψηφιακών ενεργειών με στόχο όχι μόνο την επιβίωση αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη εν μέσω πανδημίας.

Το «γιατί» στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει η ψηφιακή στρατηγική για το 2020

Καταρχάς, θα πρέπει να τονιστεί ότι το 2018 η Generation Y διεξήγαγε πρωτογενή ποσοτική και ποιοτική έρευνα αγοράς στο κοινό του Delikaris Sport (τα αποτελέσματα της οποίας μπορείτε να τα δείτε εδώ), οπότε όλες οι ενέργειες και οι καμπάνιες έκτοτε στοχεύουν απόλυτα στα «θέλω» και «χρειάζομαι» της εκάστοτε περσόνας αγοραστή του ηλεκτρονικού καταστήματος.

Το 2020, ωστόσο, έδωσε την ευκαιρία να αξιοποιηθεί περαιτέρω ο άφθονος αριθμός δεδομένων σχετικών με τους αγοραστές του Delikaris Sport και τα συμπεριφορικά/αγοραστικά τους χαρακτηριστικά, τα οποία λόγω συγκυριών μετατοπίστηκαν σημαντικά. Γι’ αυτό το λόγο δομήθηκε άμεσα η νέα, προσαρμοσμένη ψηφιακή στρατηγική, αντλώντας πολύτιμες πληροφορίες απευθείας από αυτά τα δεδομένα.

Αυτό που τώρα χρειαζόταν να αλλάξει ήταν η συνολική προσέγγιση του περιεχομένου, τα μηνύματα και η στόχευση, ακόμα και σε επίπεδο ημερών – ωρών που εμφανίζονταν.

Συγκεκριμένα, ο στόχος που τέθηκε είχε δύο πτυχές:

  1. Την αύξηση των εσόδων μέσα από online αγορές
  2. Την αύξηση του community engagement.

Η στρατηγική που εφαρμόστηκε

Αφού διαπιστώθηκε τι είναι αυτό που προκαλεί τον καταναλωτή να κάνει αγορά μέσα από το ηλεκτρονικό κατάστημα της Delikaris Sport στα συγκυριακά δεδομένα του 2020, πραγματοποιήθηκε on site ανάλυση του χρόνου που είναι κάποιος ενεργός στο site, των σελίδων τις οποίες προτιμά και του περιεχομένου με το οποίο αλληλοεπιδρά περισσότερο (διαφημίσεις, δημιουργικό περιεχόμενο, newsletters).

Με την ίδια λογική, η Generation Y για λογαριασμό της Delikaris Sport εστίασε σε μία αντίστοιχη στρατηγική στα Social Media της εταιρείας, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του brand awareness, την αύξηση του engagement και της αλληλεπίδρασης με το κοινό, μειώνοντας τις sales-oriented αναρτήσεις και ρίχνοντας το μεγαλύτερο βάρος σε χρήσιμο και ευχάριστο για το κοινό περιεχόμενο (tips, motivational quotes, αθλητικά quiz κοκ).

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά με τη συνολική απήχηση στο Facebook να ξεπερνάει τους 4.500.000 χρήστες και τα συνολικά impressions να φτάνουν το θεαματικό νούμερο  27.688.243 για το 2020.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν στα Social Media της εταιρείας:

Overall community growth FACEBOOK / INSTAGRAM

  • Facebook / New Page Likes: +20% – (Total: ~439.000)
  • Instagram / New Followers + 68% – (Total: ~6.500)

Overall community engagement / FACEBOOK

  • Total Reach: ~4.500.000 (+21%)
  • Page Views: ~126.000 (+43%)
  • Engaged Users: ~327.000 (+10%)

Overall community engagement / INSTAGRAM

  • Total Impressions: ~5.100.000 (+80%)
  • Total Reach: ~1.500.000 (+112%)

Black Friday Bright numbers

Ιδιαίτερος λόγος θα έπρεπε να γίνει για το φετινό Black Friday το οποίο έλαβε χώρα εν μέσω lockdown και τα συνολικά αποτελέσματα της περιόδου σε σχέση με την αντίστοιχη του 2019, ήταν ανοδικά σε όλους τους δείκτες.

Πιο συγκεκριμένα:

Black Friday 2020 σε σύγκριση με το Black Friday 2019

Έσοδα:  +12%
Κόστος διαφήμισης: -14%
ROAS: +29%
Conversion Rate: ~2,1%
Average Order Value: +17%

Ενδεικτικά, αποτελέσματα συγκεκριμένα από το κανάλι της Google στην οποία επενδύεται και το 80% της διαφημιστικής επένδυσης:

Έσοδα:  +21%
Κόστος: -14%
ROAS: +41%
Conversion Rate: +70%

«Διαβάσαμε σωστά τις νέες ανάγκες του κοινού»

Όπως δήλωσε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας κ. Δεληκάρης σχετικά: «προσαρμοζόμενοι στα νέα δεδομένα και αλλάζοντας την performance στρατηγική μας για να αξιοποιήσουμε τη νέα κατάσταση πραγμάτων που επέβαλε το stay home και διαμόρφωσε αντίστοιχα και τις αναζητήσεις των χρηστών στο διαδίκτυο (τρέξιμο, άσκηση στο σπίτι, περιεχόμενο σχετιζόμενο με αθλητικά brands) στην ουσία είμασταν εκεί όταν οι πελάτες μας αναζητούσαν λύσεις στα προβλήματά τους. Και αυτή θεωρούμε ότι ήταν και η επιτυχία μας. Ότι διαβάσαμε σωστά τις νέες ανάγκες του κοινού μας και με τη βοήθεια της Generation Y καταφέραμε να σταθούμε δίπλα του και να τις καλύψουμε επιτυχώς.  Με ευελιξία απέναντι στην αλλαγή, ενισχύοντας περαιτέρω την ψηφιακή μας παρουσία και διατηρώντας ζωντανό ένα ακόμα μεγαλύτερο όραμα για τη συνέχεια». Τέλος, όπως μας δήλωσε χαρακτηριστικά «όταν αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις, δουλεύεις σκληρά και έχεις την σωστή ομάδα (Delikaris TeamGeneration Y) μπορείς να τα καταφέρεις σε κάθε πρόκληση».