Delphi Economic Forum: Άνοδος του αντιευρωπαϊσμού στους Έλληνες

Delphi Economic Forum: Άνοδος του αντιευρωπαϊσμού στους Έλληνες

Έξι στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι από τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ε.Ε. επωφελήθηκε η Ε.Ε. και όχι η Ελλάδα.

Ο αντιευρωπαϊσμός και η συνολική απαξίωση των θεσμών σημειώνει αισθητή άνοδο στην ελληνική κοινωνία, χωρίς όμως να είναι πλειοψηφική γνώμη, αναφέρει η έρευνα του ερευνητικού οργανισμού “διαΝΕΟσις” με τίτλο “Τι πιστεύουν οι Έλληνες”, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 2ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών.

Η έρευνα του οργανισμού που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονία εμπεριέχει στοιχεία που μπορούν να ερμηνευθούν με πολλούς και ποικίλους τρόπους καθώς αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία μετά από επτά χρόνια έκθεσής της στην οικονομική κρίση.

Οι Έλληνες εμφανίζονται να υιοθετούν φιλελεύθερες οικονομικές αντιλήψεις, υποστηρίζοντας τη μείωση του δημοσίου τομέα και την ελευθερία των αγορών, αλλά παράλληλα η ελληνική κοινωνία παραμένει βαθιά συντηρητική.

Όπως ανέφερε ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης ο οποίος παρουσίασε την έρευνα, έξι στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι από τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ε.Ε. επωφελήθηκε η Ε.Ε. και όχι η Ελλάδα, ενώ περισσότεροι από επτά στους δέκα δεν πιστεύουν πως είναι εφικτή η σύγκλιση της χώρας μας με τις άλλες χώρες της Ένωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Αριστείδη Χατζή, αναπληρωτή Καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο φιλελευθερισμός στην Ελλάδα φαίνεται να έχει μέλλον. “Οι Έλληνες ζητούν μικρότερο δημόσιο, άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων αλλά παράλληλα δεν επιθυμούν να συνταξιοδοτούνται πάνω στα 65 έτη”. Σύμφωνα με τον κ. Χατζή η κοινωνία κατανοεί ότι η κρίση είναι θεσμική και ότι υπεύθυνες για αυτήν ήταν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, η έρευνα δείχνει “μια χώρα με πολλές αντιφάσεις, που κινείται όμως στην σωστή κατεύθυνση”.

Συγκρατημένα αισιόδοξος με τα αποτελέσματα της έρευνας εμφανίστηκε και ο κ. Στάθης Καλύβας καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale (ΗΠΑ). “Η αντιπαλότητα στο ευρώ και την Ε.Ε. εντοπίζεται στα δύο άκρα του πολιτικού συστήματος και είναι δύσκολο να εκφραστούν […] αποτελεί έκπληξη που δεν έχουμε ακόμα μεγαλύτερα αρνητικά ποσοστά για το ευρώ, μετά από τόσα χρόνια Κρίσης” υπογράμμισε ο κ. Καλύβας.

Η έρευνα της “διαΝΕΟσις” καταγράφει την βαθιά απαισιοδοξία της κοινωνίας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και της Ε.Ε. , καθώς 6 στους 10 Έλληνες δεν πιστεύουν ότι η χώρα θα βγει από την κρίση σε μια δεκαετία, ενώ το ίδιο ποσοστό πιστεύει ότι δεν θα αρθούν τα capital controls. Άλλοι τόσοι πιστεύουν ότι η Ε.Ε. θα διασπαστεί τα επόμενα 10 χρόνια, 3 στους 10 ότι θα διαλυθεί, ενώ μόλις ένας στους δέκα πιστεύει ότι η Ε.Ε. θα γίνει πιο ισχυρή.

“Επτά χρόνια έκθεσης σε μια τέτοια κρίση είναι μεγάλο χρονικό διάστημα για να μην αλλάξουν οι αντιλήψεις μας, τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τους άλλους”, υπογράμμισε η δημοσιογράφος κυρία Μαρία Χούκλη. Σύμφωνα με την ίδια η ελληνική κοινωνία έγινε συντηρητική, αυτό που ήταν δηλαδή πριν από την κρίση. “Οι Έλληνες που πιστεύουν ότι υπάρχει μια διεθνής συνωμοσία που κινεί τα νήματα, ανέρχονται σε οκτώ στους δέκα και εντοπίζονται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες” ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Χούκλη. Όπως υποστήριξε, η έρευνα δείχνει ξεκάθαρα το προφίλ του Έλληνα.

“Πρόκειται για άνθρωπο υπερήφανο για την εθνική του καταγωγή, με θρησκευτική πίστη, ο οποίος ενημερώνεται από το διαδίκτυο, ενώ διαβάζει μόλις πέντε βιβλία τον χρόνο και πηγαίνει σπανίως σε θέατρα και μουσεία.”

Πηγή: news247.gr