«Δεν ανησυχεί» ο Άσαντ για ενδεχόμενο ψήφισμα του ΟΗΕ

«Δεν ανησυχεί» ο Άσαντ για ενδεχόμενο ψήφισμα του ΟΗΕ

Στη βοήθεια των «συμμάχων» της Συρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας βασίζεται ο Σύρος πρόεδρος - Ξεκινά σήμερα στη Νέα Υόρκη η 68η Σύνοδος του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε σήμερα ότι δεν τον ανησυχεί το σχέδιο ψηφίσματος που κατατέθηκε από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Δεν ανησυχώ. Από την ανεξαρτητοποίησή της, η Συρία τήρησε όλες τις συνθήκες που υπέγραψε. Θα τιμήσουμε όλες τις συμφωνίες που συνήψαμε», δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος στον δημόσιο κινεζικό τηλεοπτικό σταθμό China Central Television.

«Δεύτερον, η Κίνα και η Ρωσία διαδραματίζουν έναν θετικό ρόλο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ώστε να διασφαλίσουν ότι δεν θα επικρατήσει η όποια δικαιολογία για ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Και το πιο σημαντικό, θέλω να τονίσω, ότι καταθέτοντας το σχέδιο ψηφίσματος στο Σ.Α του ΟΗΕ ή καλώντας τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να καταλήξουν σε μία συμφωνία, ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία προσπαθούν να βγουν νικητές σε έναν πόλεμο κατά της Συρίας που είναι ο φανταστικός τους εχθρός. Επομένως, η Συρία δεν θα πρέπει να ανησυχεί από την όποια τέτοια συμφωνία επί του σχεδίου», είπε ακόμη ο Άσαντ.

Η Συρία παρέδωσε πληροφορίες για το χημικό οπλοστάσιό της στον αρμόδιο διεθνή οργανισμό, ανταποκρινόμενη στην πρώτη προθεσμία που θέτει η φιλόδοξη αμερικανο-ρωσική συμφωνία με την οποία αποφεύχθηκε η απειλή των δυτικών αεροπορικών επιδρομών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να εκφράσει την υποστήριξή του στη συμφωνία, όμως Μόσχα και Ουάσινγκτον διαφωνούν στο πώς θα εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση προς αυτή. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει προειδοποιήσει πως εξακολουθεί να είναι έτοιμος να επιτεθεί στη Συρία, ακόμη και χωρίς εντολή από τον ΟΗΕ, αν ο Άσαντ υπαναχωρήσει.

Η συριακή κρίση αναμένεται να βρεθεί αυτήν την εβδομάδα στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα πραγματοποιηθούν κατά την 68η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία ανοίγει αύριο στη Νέα Υόρκη.

«Η Συρία είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την ειρήνη, την ασφάλεια και η μεγαλύτερη ανθρωπιστική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Ας είμαστε ξεκάθαροι, η χρήση χημικών όπλων στη Συρία είναι μονάχα η κορυφή του παγόβουνου. Τα δεινά των (σύρων) πολιτών πρέπει να τερματιστούν», δήλωσε σχετικά την περασμένη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών του συριακού καθεστώτος Ουαλίντ Μουάλεμ θα είναι επικεφαλής της συριακής αντιπροσωπείας στη Νέα Υόρκη και θα απευθύνει ομιλία από τη βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Η αντιπροσωπεία του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού , με επικεφαλής των πρόεδρο Αχμαντ Τζάρμπα και δύο ακόμη στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης , τους Μισέλ Κίλο και Μπουρχάν Γαλιούν, βρίσκεται ήδη στη Νέα Υόρκη.

Διαβάστε ακόμη: ΟΗΕ: «Πρόκειται για έγκλημα πολέμου»