«Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για έξοδο της Ελλάδος από τη συνθήκη Σέγκεν»

«Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για έξοδο της Ελλάδος από τη συνθήκη Σέγκεν»

«Δεν τίθεται τέτοιο θέμα από την Ευρώπη. Χώρες που θέλουν να μας δημιουργήσουν πρόβλημα το θέτουν», δήλωσε ο Γιάννης Μουζάλας.

Σε πλήρη διαστρέβλωση των δηλώσεων διαφόρων αξιωματούχων απέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας τον σάλο που δημιουργήθηκε για τη συνθήκη Σένγκεν, εκφράζοντας την λύπη του «γιατί μια σοβαρή εφημερίδα αντέγραψε τους Financial Times, η οποία είναι επίσης μια σοβαρή εφημερίδα, αλλά έγραψε ψέματα».

Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια, ο αναπληρωτής υπουργός, χρησιμοποίησε τη φράση «για να δείτε τι θα πει διαστρέβλωση» παραθέτοντας τις δηλώσεις των αξιωματούχων για το θέμα, οι οποίες και παραποιήθηκαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτός ο θόρυβος.

Όπως είπε ο κ. Μουζάλας, ο επίτροπος Υγείας της ΕΕ, ενώ εμφανίζεται να μας καθυβρίζει, στο γράμμα που απέστειλε στο Κολέγιο των Επιτρόπων, από όπου και ξεκίνησε όλος ο σάλος, περιγράφει υπαρκτές αδυναμίες της χώρας μας στην οργάνωση της υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων μόλις βγαίνουν από τη θάλασσα, προτείνει στην ΕΕ μέτρα που πρέπει να λάβει για να μας βοηθήσει. «Όχι μόνον δεν μας καθυβρίζει αλλά θέλει και να μας βοηθήσει. Ο ίδιος δε, έχει δηλώσει στη Μυτιλήνη, στην επίσκεψή του, ότι η προσφορά του προσωπικού είναι πραγματικά αξιέπαινη κι αν κάποιος θέλει να δει την Ευρώπη της αλληλεγγύης να έρθει εδώ» πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο κ. Μουζάλας ανέφερε:

– Ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παρουσιάζεται σαν να λέει ότι θα μας διώξουν από την Σένγκεν, ως επίτροπος, στο πλαίσιο του διττού του ρόλου, έχει κάνει μάλλον μια θετική δήλωση που μας βοηθάει.

– Η δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα Σένγκεν και ότι η προσπάθεια της είναι να διατηρηθεί η Συνθήκη άθικτη.

– Η δήλωση του Ζαν Άσελμπορν αναφέρει ότι «πρέπει να καταπολεμήσουμε κάθε ιδέα για αποβολή από την Σένγκεν και επιπλέον πρέπει να αποφύγουμε να τεθεί υπό αμφισβήτηση η Συνθήκη».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρθηκε στα Κέντρα Ταυτοποίησης (τα λεγόμενα hot spots), επισημαίνοντας πως υπάρχει με ευθύνη της κυβέρνησης και του ιδίου ως υπουργού καθυστέρηση, ωστόσο αν όλα πάνε καλά, όπως φαίνεται, έως το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί στο μεγάλο μέρος τους. Περιέγραψε αναλυτικά ότι στη Μυτιλήνη το Κέντρο Ταυτοποίησης είναι έτοιμο, και μάλιστα έχουμε πάρει καλή έκθεση για αυτό από την ΕΕ, στη Χίο το προσωρινό Κέντρο έλαβε επίσης καλά λόγια από την ΕΕ, και στην Κω και στη Λέρο θα έχουν ολοκληρωθεί τα Κέντρα Ταυτοποίησης μέχρι το τέλος του χρόνου, εφόσον όλα πάνε καλά. Ο κ. Μουζάλας, διευκρίνισε, πως θα αναλάβει ο στρατός να τα χτίσει, «γιατί μέσα από τη γραφειοκρατία και ίσως από τον δικό μου κακό χειρισμό, υπήρξε καθυστέρηση, η οποία θα μπορούσε να λείπει». Στη Χίο η συνεργασία με τον δήμαρχο είναι άριστη και μέχρι τέλος Γενάρη θα έχει τελειώσει το Κέντρο Ταυτοποίησης. Στη Σάμο, υπάρχουν παραπάνω δυσκολίες, παρότι και εκεί με τον δήμαρχο είναι εξαιρετική η συνεργασία αλλά δεν είναι έτοιμο ακόμη. «Αυτά εάν γίνουν έως το τέλος Δεκεμβρίου είναι μια πολύ καλή εμφάνιση στην ΕΕ» κατέληξε ο κ. Μουζάλας. Επισήμανε, πάντως, ότι τον κύριο λόγο για τον οποίο έγιναν τα Κέντρα Ταυτοποίησης -δηλαδή η δακτυλοσκόπηση- τον τηρούμε και μάλιστα σε υψηλό ποσοστό, αλλά (όπως είπε) αν σκεφτεί κανείς ότι στη Μυτιλήνη μέσα σε δύο βραδιές πρέπει να ταυτοποιηθούν 3.000 άνθρωποι, αντιλαμβάνεται κανείς τις δυσκολίες του εγχειρήματος και γιατί ζητάμε 100 μηχανήματα δακτυλοσκόπησης, ενώ έχουμε 40, και γιατί ζητάμε 1.600 αστυνομικούς της Frontex.

Αναφορικά με την πολιτική προστασία, ο αρμόδιος υπουργός, τόνισε πως όταν δεν υπήρχε κατάλληλος μηχανισμός πράγματι δεν ζητήσαμε, σήμερα όμως ζητάμε, και ενημέρωσε πως, πάντως, οι χώρες που έχουν ζητήσει έχουν λάβει πολύ λιγότερα.

Κομισιόν: Θέση μας η διατήρηση της Σέγκεν
Θέση για το θέμα πήρε η αρμόδια για τα θέματα Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό. «Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να διατηρήσει τη Σένγκεν και να βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη στην αντιμετώπιση των μεγάλων προσφυγικών ροών στα εδάφη τους», είπε και συμπλήρωσε πως «προς αυτήν την κατεύθυνση καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια» ανέφερε.

Επιπλέον, ενημέρωσε πως θα υπάρξει συζήτηση στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών αύριο, ενώ παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει μια αναλυτική έκθεση για τη λειτουργία των hot spots και για το μηχανισμό της μετεγκατάστασης για τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Ερωτηθείσα για τις δεσμεύσεις της Ελλάδας που πρέπει να έχουν εκπληρωθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, η Ν. Μπερτό είπε πως υπάρχει ένας αριθμός αιτημάτων στα οποία έχουν ζητηθεί από την Ελλάδα να σημειώσει πρόοδο. Συγκεκριμένα, αναμένονται «απτά αποτελέσματα» στην εφαρμογή των hot spots και τη διαδικασία μετεγκατάστασης μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, μεταξύ των οποίων είναι η ενεργοποίηση του «μηχανισμού πολιτικής προστασίας» και του μηχανισμού για την αποστολή στα ελληνικά σύνορα των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης της Frontex, (RABIT).

Τέλος, όσον αφορά την κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, η ίδια εκπρόσωπος τόνισε πως ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Frontex και των ελληνικών αρχών για τη μορφή που θα πάρει η επιχείρηση της Frontex στα εν λόγω σύνορα, ενώ υποστήριξε πως ο ρόλος της συγκεκριμένης επιχείρησης, όπως ορίζεται από τις αποφάσεις της μίνι-συνόδου των χωρών κατά μήκος της λεγόμενης διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων είναι να βοηθήσουν στην «καταγραφή και την ταυτοποίηση» των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο εκεί.