Δεν είναι αρκετές οι αποφάσεις του COP28 για την υπερθέρμανση, τονίζει ο IEA

Δεν είναι αρκετές οι αποφάσεις του COP28 για την υπερθέρμανση, τονίζει ο IEA
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μέχρι στιγμής, 130 χώρες έχουν συμφωνήσει να τριπλασιάσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μια σειρά νέων δεσμεύσεων που ανακοινώθηκαν στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 -από τον τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου- δεν θα είναι από μόνες τους αρκετές για να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, ανέφερε την Κυριακή ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ).

Μέχρι στιγμής, 130 χώρες έχουν συμφωνήσει να τριπλασιάσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να διπλασιάσουν τον ρυθμό βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, ενώ 50 εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν συμφωνήσει να περιορίσουν τις εκπομπές μεθανίου και να εξαλείψουν τις συνήθεις καύσεις μέχρι το 2030 στο πλαίσιο του Χάρτη για την απαλλαγή από τον άνθρακα στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Εάν όλοι τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, θα μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την ενέργεια κατά 4 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα το 2030, σημειώνεται στην ανάλυση του ΙΕΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτό είναι περίπου το ένα τρίτο του χάσματος εκπομπών που πρέπει να καλυφθεί τα επόμενα έξι χρόνια για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως συμφωνήθηκε στη συμφωνία του Παρισιού του 2015.

«Δεν θα ήταν ούτε κατά διάνοια αρκετά για να μετακινηθεί ο κόσμος σε μια πορεία προς την επίτευξη των διεθνών στόχων για το κλίμα. Ο ΙΕΑ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις τρέχουσες εξελίξεις στην COP28 και θα επικαιροποιήσει την αξιολόγησή του, εφόσον χρειαστεί»τονίζει ο Οργανισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com