Δεν είναι μόνο η Μύκονος και η Σαντορίνη. Ποια νησιά έκπληξη είχαν φέτος το καλοκαίρι την τιμητική τους

Δεν είναι μόνο η Μύκονος και η Σαντορίνη. Ποια νησιά έκπληξη είχαν φέτος το καλοκαίρι την τιμητική τους
Photo: pixabay.com
Γιατί οι Έλληνες στρέφονται σε λιγότερο δημοφιλή νησιά.

Μικρά νησιά και ανεξερεύνητες παραλίες επέλεξαν για τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές οι Έλληνες παραθεριστές, δίνοντας … άκυρο σε κοσμοπολίτικά νησιά. Οι λόγοι ήταν πολλοί, με τον βασικότερο την ακρίβεια, η οποία δεν αποτελεί προνόμιο μόνο της Μυκόνου και της Σαντορίνης!

Δυστυχώς, όσοι δεν είχαν προνοήσει να κλείσουν εγκαίρως διαμονή βρέθηκαν αντιμέτωποι με ιδιοκτήτες καταλυμάτων που ζητούσαν μια περιουσία για ολιγοήμερη διανυκτέρευση. Μάλιστα όποιος χρησιμοποιούσε τη μηχανή αναζήτησης της Booking, διαπίστωνε, από πρώτο χέρι, πως είχαν μείνει διαθέσιμα δωμάτια, για τα οποία οι διαχειριστές τους  χρέωναν, έως και 500 ευρώ το βράδυ!

Την ίδια στιγμή, με το «κίνημα της παραλίας» να φουντώνει, αρκετός κόσμος εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του ότι έκανε μεγάλες χιλιομετρικά αποστάσεις για να επισκεφτεί μια καλή παραλία και όταν έφτανε εκεί – σε πολλές περιπτώσεις έπρεπε να κατέβει αναρίθμητα σκαλιά ή να διανύσει με τη σαγιονάρα κακοτράχαλους χωμάτινους δρόμους -διαπίστωνε ότι δεν υπήρχε ξαπλώστρα ούτε για δείγμα, ενώ απαγορευόταν από ιδιωτικές επιχειρήσεις να στρώσει κάποιος λουόμενος τη δική του πετσέτα στην άμμο. Η επικρατούσα τάση ήταν ότι έπρεπε να κάνεις κράτηση δύο και τρεις μέρες πριν τις ξαπλώστρες που χρειαζόσουν, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με τον κίνδυνο να χαθεί η κράτηση σε περίπτωση που κολλούσες στην κίνηση και δεν έφτανες την προβλεπόμενη ώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πολυκοσμία δημιουργεί προβλήματα και στο κομμάτι της εστίασης, αφού στα πολυσύχναστα νησιά τα μαγαζιά είχαν πάντα κόσμο και για να βρεις κενό τραπέζι έπρεπε να κάνεις τάμα στη θεά τύχη. Ακόμη όμως και αν έβρισκες, έπαιζες με την πιθανότητα να μην απολαύσεις καλό service – και δικαιολογημένα – καθώς τα εν λόγω εστιατόρια έχουν μάθει να λειτουργούν στην καθημερινότητά τους σε πιο αργούς ρυθμούς.

Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο που θεωρείται από τους περισσότερους αδιαπραγμάτευτο, όταν πρόκειται για την οργάνωση των διακοπών τους, είναι αναμφίβολα η ηρεμία και η ξεκούραση. Παραλίες με ρακέτες, beach bars που παίζουν δυνατά μουσική, πολλές οικογένειες με παιδιά και κόσμο που ποζάρει διαρκώς για το ινσταγκραμ σε βράχια και εκεί που σκάει το κύμα, δεν συγκαταλέγονται σίγουρα στις εμπειρίες που θα ήθελε να βιώσει κάποιος που κύριο μέλημά του είναι να φορτίσει τις μπαταρίες του.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, όσοι Έλληνες δεν επισκέφτηκαν το εξωτερικό – δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί πια για τους ίδιους οικονομικά ανεκτό τουριστικό προορισμό – τίμησαν με την παρουσία τους λιγότερο δημοφιλή νησιά όπως οι Αρκιοί, η Δονούσα, η Σχινούσα, η Γαύδος και το Καστελόριζο. Και εδώ όμως η προνοητικότητα και η έγκαιρη έρευνα ήταν καθοριστικής σημασίας, διότι μπορεί να πρόκειται για value for money προορισμούς, ωστόσο, οι υποδομές είναι περιορισμένες και μπορούν να φιλοξενήσουν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων.

Επιπρόσθετα νησιά όπως η Θάσος, η Σαμοθράκη και η Λήμνος, τα τελευταία χρόνια εμφανίζουν δυναμική, δημιουργώντας πιστό ταξιδιωτικό κοινό το οποίο αναπτύσσεται από τη διαφήμιση που γίνεται στόμα με στόμα.

Πιο τυχεροί θεωρούνται σίγουρα οι «σκαφάτοι» που ήταν σε θέση να απολαύσουν τα ελληνικά νερά, δίχως την ταλαιπωρία που συνεπάγεται η ζωή σε ένα νησί που σφύζει από κόσμο 24/7.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τον υπερτουρισμό να εξελίσσεται ραγδαία σε παγκόσμιο επίπεδο, τα επόμενα χρόνια θα δούμε να αναδύονται νέοι προορισμοί, οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν ήταν στον διεθνή τουριστικό χάρτη. Πολλά μέρη έχουν αρχίσει να θέτουν περιορισμούς στον αριθμών των ταξιδιωτών που δέχονται, καθώς οι μόνιμοι κάτοικοι παραπονιούνται ότι διαταράσσεται ο τρόπος ζωής τους και δεν είναι βιώσιμη η καθημερινότητα. Ταυτόχρονα, ο σύγχρονος ταξιδιώτης που ζει σε φρενήρεις ρυθμούς, είναι διατεθειμένος να πληρώσει κάτι παραπάνω στο όνομα της απόλαυσης.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σταδιακά θα πρέπει να αλλάξει η ταξιδιωτική κουλτούρα των Ελλήνων που είναι συνηθισμένοι στην οργάνωση της τελευταίας στιγμής και να κινηθούν περισσότερο στα πρότυπα των Βορειο-ευρωπαίων που κλείνουν από το χειμώνα τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: