Δεν γνωρίζουμε αρκετά για τα αντισώματα του COVID ώστε να βασιστούμε πάνω τους

Δεν γνωρίζουμε αρκετά για τα αντισώματα του COVID ώστε να βασιστούμε πάνω τους
epa08612064 A general view of an analytical chemist at AstraZeneca’s headquarters in Sydney, Australia, 19 August 2020. Australian Prime Minister Scott Morrison announced Australians will be among the first in the world to receive a COVID-19 vaccine, if it proves successful, through an agreement between the government and UK-based drug company AstraZeneca. EPA/DAN HIMBRECHTS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ανθρώπινη βιολογία μπορεί να αντιδράσει με απρόβλεπτους τρόπους σε νέους αντιπάλους.

του Sy Mukherjee

Ένα από τα μεγαλύτερα εκκρεμή ερωτήματα σχετικά με τον κορωνοϊό, κι αυτό που θα μπορούσε να καθορίσει την πορεία της πανδημίας, είναι ο ρόλος που παίζουν τα αντισώματα στην ανοσία.

Μέχρι τώρα, πιθανότατα έχετε ακούσει πολλά για τα αντισώματα στο πλαίσιο της ανοσίας και της ανάπτυξης ενός εμβολίου για τον COVID. Αυτές οι πρωτεΐνες σχήματος Υ σχηματίζονται λόγω της ανοσοαπόκρισης σε παθογόνο ή άλλο εχθρικό βιολογικό υλικό. Μπορεί να εξατομικεύονται σε περιοχές ενός μεμονωμένου ιού, που ονομάζονται αντιγόνα, όπου προσκολλώνται και βοηθούν στην πρόληψη της μόλυνσης.

Όπως συμβαίνει με πολλούς ιούς, τα αντισώματα σχηματίζονται κατά τη διάρκεια ενός κρούσματος COVID και πρέπει να προσφέρουν προστασία έναντι μιας δεύτερης λοίμωξης από κορωνοϊό. Ωστόσο, είναι ακόμη ασαφές πόσο ισχυρά είναι αυτά τα αντισώματα και κατά πόσο μπορούν να παρέχουν ισχυρότερη ανοσία σε μερικούς ανθρώπους περισσότερο από ό,τι σε άλλους. Και αυτό εγείρει το ερώτημα εάν μπορείτε ή όχι να κολλήσετε τον COVID-19 δύο φορές.

Ένα μεγάλο μυστήριο που μπορεί να πάρει χρόνια για να απαντηθεί είναι το πόσο διαρκούν τα αντισώματα του COVID. Πρώτα απ’ όλα, τα αντισώματα δεν συμπεριφέρονται πάντα με τον ίδιο τρόπο. Κάποιοι μπορεί να σχηματίσουν ισχυρά αντισώματα με ισχύ παραμονής. Άλλοι, των οποίων το αποκαλούμενο προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος παράγει ασθενέστερα αντισώματα, μπορεί να κληθούν να αντιμετωπίσουν μια πολύ πιο σκληρή μάχη με τον COVID και να διατρέξουν μεγαλύτερο κίνδυνο επανεμφάνισης. Η ανθρώπινη βιολογία μπορεί να αντιδράσει με απρόβλεπτους τρόπους σε νέους αντιπάλους.

Επιπλέον, υπάρχει και το ζήτημα του τύπου του παθογόνου που είναι ο νέος κορωνοϊός. Οι κορονοϊοί μπορεί να περιλαμβάνουν τα πάντα, από ορισμένους τύπους κοινού κρυολογήματος έως SARS και MERS. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο για το κοινό κρυολόγημα, καθώς υπάρχει μια τέτοια ποικιλία στελεχών. Δεν υπάρχουν επίσης εμπορικά διαθέσιμα εμβόλια για τον SARS ή τον MERS – ή για οποιονδήποτε κορονοϊό.

Αυτό συμβαίνει επειδή τόσο ο SARS όσο και ο MERS προκαλούν μια ηπιότερη ασθένεια σε σχέση με τον COVID-19, και τα πρώτα συγκρατήθηκαν σχετικά γρήγορα. Ασθενείς που εμφάνισαν SARS κατά τη διάρκεια αυτής της επιδημίας βρέθηκαν ότι έχουν προστατευτικά αντισώματα για κατά μέσο όρο δύο χρόνια.

Αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει με τον νέο κορονοϊό – τουλάχιστον για ορισμένους ασθενείς με COVID. Σε εκείνους που είναι ήπια κρούσματα, τα επίπεδα αντισωμάτων μπορεί να μειωθούν στο μισό σε λίγο περισσότερο από δύο μήνες, σύμφωνα με μια μελέτη στο New England Journal of Medicine.

Μια άλλη νέα ανάλυση από επιστήμονες του Imperial College London που κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα εξέτασε τα επίπεδα αντισωμάτων μεταξύ του βρετανικού πληθυσμού. Η έκθεση διαπίστωσε ότι ο επιπολασμός των αντισωμάτων μειώθηκε απότομα και γρήγορα στον πληθυσμό της μελέτης: από 6% στα τέλη Ιουνίου σε 4,4% στα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Αυτή η πολύ μεγάλη μελέτη έδειξε ότι το ποσοστό των ατόμων με ανιχνεύσιμα αντισώματα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε η Helen Ward, μία από τους βασικούς συγγραφείς της μελέτης.

Αυτά τα μειωμένα επίπεδα αντισωμάτων δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι θα μολυνθείτε ξανά με COVID. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν το γεγονός αυτό θα εκθέσει αυτούς τους ανθρώπους στον κίνδυνο επανεμφάνισης του ιού που προκαλεί το COVID-19, αλλά είναι σημαντικό όλοι να συνεχίσουν να ακολουθούν οδηγίες για να μειώνεται ο κίνδυνος για τον εαυτό τους και για τους άλλους», είπε.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί τονίζουν ότι η απλή παρουσία αντισωμάτων στον κορωνοϊό δεν είναι λόγος να υποθέσετε ότι θα έχετε μακροχρόνια ανοσία ή ότι θα προστατεύσετε άλλους από τη μόλυνση. Το τελευταίο σημείο αμφισβητεί την προσέγγιση της «ανοσίας αγέλης», η οποία αφήνει αρκετούς ανθρώπους να μολυνθούν και να ανοσοποιηθούν.

Εν τέλει, παραμένει εξαιρετικά σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας, να φοράτε μάσκα, να τηρείτε την κοινωνική αποστασιοποίηση και να είστε γενικά υπεύθυνοι – με ή χωρίς αντισώματα.