Δεν υπέγραψε τη συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων ο Γκεόργκι Ιβάνοφ

Δεν υπέγραψε τη συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων ο Γκεόργκι Ιβάνοφ
Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) President Gjorge Ivanov and EU enlargement commissioner give a press conference on September 4, 2012 after their talks at EU headquarters in Brussels. Macedonia was granted EU candidate status in 2005, but the start of the accession talks has been blocked ever since by Greece due to the name row. Athens and Skopje have been at loggerheads over the right to the name Macedonia since the former Yugoslav republic proclaimed independence in 1991, as a northern Greek province has the same name. AFP PHOTO / GEORGES GOBET (Photo credit should read GEORGES GOBET/AFP/GettyImages)

Ο πρόεδρος της χώρας έκανε πράξη την υπόσχεσή του να μην εγκρίνει τη συμφωνία. Τι προβλέπεται τώρα.

Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ, αρνήθηκε να υπογράψει την επικύρωση της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ για την ονομασία της χώρας. Στην ανακοίνωσή του, ο Ιβάνοφ ανέφερε ότι πάντα ενεργεί υπεύθυνα και ασκεί ασκεί τα δικαιώματά του και τα καθήκοντά του στο πλαίσιο του Συντάγματος, των νόμων και των συμφερόντων της χώρας.

Ο Ιβάνοφ ανέφερε ακόμη ότι δεν έχει εντολή να υπογράψει το διάταγμα περί έκδοσης του νόμου επικύρωσης, επειδή ένας από τους άξονες της πολιτικής του στο εκλογικό πρόγραμμα του 2014 ήταν ότι δεν αποδέχεται την αλλαγή του Συντάγματος για να αλλάξει το συνταγματικό όνομα.

«Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα του μακεδονικού έθνους, τη μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό μοντέλο συνύπαρξης. Στις προεδρικές εκλογές, 534.910 πολίτες ψήφισαν υπέρ αυτού του εκλογικού προγράμματος και με εξέλεξαν ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η συμφωνία υπερβαίνει το πεδίο εφαρμογής των ψηφισμάτων 817 (1993) και 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, διότι αναφέρεται στη ‘διαφορά ως προς το όνομα του κράτους’ και όχι στις ‘διαφορές’, για τις οποίες μιλάει η συμφωνία αυτή», τόνισε ο Ιβανόφ.

Και συμπλήρωσε: «Αυτή η συμφωνία φέρνει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας σε θέση υποταγής και εξάρτησης από άλλη χώρα, δηλαδή τη Δημοκρατία της Ελλάδας. Και σύμφωνα με το άρθρο 308 του Ποινικού Κώδικα, ‘πολίτης ο οποίος φέρνει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας σε κατάσταση υποταγής ή εξάρτησης από άλλο κράτος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον πέντε ετών’. Η νομιμοποίηση αυτής της συμφωνίας δημιουργεί νομικές συνέπειες που αποτελούν τη βάση για την τέλεση ενός εγκλήματος».

Τι ακολουθεί μετά το “όχι” του Ιβάνοφ

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στα Σκόπια το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων είναι: α) Η βουλή των Σκοπίων αναμένεται να υπερψηφίσει τη συμφωνία, εκ νέου στις 5 Ιουλίου β) Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, πιθανόν στις 5 ή 17 Ιουλίου γ) Βάσει του Συντάγματος, η προεκλογική περίοδος διαρκεί 60 εως 90 ημέρες δ) Στόχος είναι το δημοψήφισμα να διεξαχθεί στις 16 Σεπτεμβρίου αν και ακούγονται, επίσης, η 23 Σεπτεμβρίου ή και μεταγενέστερες ημερομηνίες ε) Δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν το δημοψήφισμα θα έχει δεσμευτικό ή αποφασιστικό χαρακτήρα.

Διαβάστε ακόμη: Ζάεφ: Θα παραιτηθώ αν αποτύχει το δημοψήφισμα