Δεν παραιτείται ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ

Δεν παραιτείται ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ

Συνάντηση με εκπροσώπους των διαδηλωτών προανήγγειλε ο Λεούνγκ Τσουν Γινγκ.

Ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ Λεούνγκ Τσουν Γινγκ διεμήνυσε σήμερα, απευθυνόμενος στους φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές, ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις, αν καταλάβουν κυβερνητικά κτίρια.

Ο Λεούνγκ έκανε τις δηλώσεις αυτές λίγη ώρα προτού λήξει το τελεσίγραφο που του είχαν δώσει νωρίτερα σήμερα οι επικεφαλής των διαδηλωτών να παραιτηθεί υπό την απειλή να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και να καταλάβουν κυβερνητικά κτίρια.

«Δεν θα παραιτηθώ διότι πρέπει να φέρω σε πέρας το έργο της καθολικής ψηφοφορίας», είπε ο Λεούνγκ, αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις στην εκλογική διαδικασία στην πρώην βρετανική αποικία.

«Σε οποιαδήποτε μέρος του κόσμου, αν υπάρχουν διαδηλωτές που περικυκλώνουν, επιτίθενται ή καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια, όπως το αρχηγείο της αστυνομίας ή το γραφείο του κυβερνήτη (…) οι επιπτώσεις είναι σοβαρές», προειδοποίησε.

Ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ πρόσθεσε ότι η επικεφαλής της κυβέρνησης Κάρι Λαμ θα συναντηθεί σύντομα με τους φοιτητές για να συζητήσουν το θέμα των πολιτικών μεταρρυθμίσεων, χωρίς όμως να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για τη συνάντηση αυτή.

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε όλες τις πλευρές στο Χονγκ Κονγκ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Ανησυχούμε με τα γεγονότα στο Χονγκ Κονγκ και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

«Ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να εργαστούν με συμβιβαστικό πνεύμα για (να επιτύχουν) μια εποικοδομητική λύση μέσα στο πλαίσιο του Θεμελιώδους Νόμου και της αρχής “μια χώρα, δύο συστήματα” προς ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα το οποίο θα επιτρέπει μεγάλο βαθμό πολιτικής συμμετοχής από τον λαό του Χονγκ Κονγκ», πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters