Δεν πρέπει να θυσιάσουμε τους μετόχους για να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τον CEO της Nestlé

Δεν πρέπει να θυσιάσουμε τους μετόχους για να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τον CEO της Nestlé
Swiss food giant Nestle CEO Ulf Mark Schneider addresses the annual general shareholders meeting on April 11, 2019 in Lausanne. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP) Photo: AFP
Ένα βιώσιμο σχέδιο απαιτεί ρεαλισμό.

του Mark Schneider

Η παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι πλέον κάτι για το οποίο μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια. Επιχειρήσεις όπως η Nestlé, με παγκόσμιο αποτύπωμα και τεράστιες αλυσίδες εφοδιασμού, πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη την απειλή που θέτει η κλιματική αλλαγή στον πολιτισμό μας, για να ευημερήσουν μακροπρόθεσμα.

Η Nestlé έχει δεσμευτεί να ανταποκριθεί στην πρόκληση και να οδηγήσει τον κλάδο μας προς ένα βιώσιμο μέλλον, αλλά είναι καιρός να πούμε κάποιες αλήθειες.

Ενώ η δουλειά μας για το κλίμα είναι δαπανηρή, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δωρεά ή ως εταιρική φιλανθρωπία. Είμαστε, σε κάθε περίπτωση, μια επιχείρηση. Πρέπει να επιτύχουμε εντός των παραμέτρων της κοινωνίας μας, και αυτό σημαίνει να έχουμε καλές επιδόσεις τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους μετόχους μας.

Η ένταση που πρέπει να διαχειριστούν επιχειρήσεις όπως η δική μας είναι μεταξύ του σήμερα και του αύριο. Γνωρίζουμε ότι η διαχείριση αυτής της έντασης μπορεί να μην ικανοποιεί πλήρως τους περιβαλλοντολόγους ή τους επενδυτές ανά πάσα στιγμή. Ένα βιώσιμο σχέδιο απαιτεί ρεαλισμό, καθώς εξισορροπούμε τις βραχυπρόθεσμες με τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες. Σκοπεύουμε να το κάνουμε αυτό δημιουργώντας …οξυγόνο για επενδύσεις, ξεπερνώντας το βάρος του κόστους μετάβασης και κερδίζοντας ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Το πρώτο βήμα για μια εταιρεία του μεγέθους και της προσέγγισής μας είναι να ηγηθούμε με τόλμη και διαφάνεια. Η Nestlé έχει παρουσία σχεδόν σε κάθε χώρα του κόσμου και οι αποφάσεις που λαμβάνουμε μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές στη βιομηχανία τροφίμων. Δεν παίρνουμε αυτήν την ευθύνη με ελαφρότητα. Ποτέ δεν αμφισβητήσαμε την υποστήριξή μας για τη Συμφωνία του Παρισιού – ανεξάρτητα από το πώς έχει αλλάξει η πολιτική συγκυρία – και έχουμε αναλύσει δημοσίως τη δέσμευσή μας να μειώσουμε κατά το ήμισυ τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 και να επιτύχουμε μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Η αλήθεια όμως είναι ότι τα κάνουμε όλα αυτά με έναν τρόπο που θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε τις επιχειρηματικές μας δραστηριότητες και να ξεπεράσουμε τους ανταγωνιστές μας. Για επιχειρήσεις που έρχονται σε επαφή με καταναλωτές όπως η δική μας, είναι σαφές ότι οι καταναλωτές δίνουν όλο και μεγαλύτερη έμφαση στην περιβαλλοντική διαχείριση και τη διαφάνεια. Αν αγνοήσουμε τις ανάγκες τους θα αγνοήσουν τα προϊόντα μας. Συνεπώς, η τολμηρή και ουσιαστική δράση σε αυτόν τον χώρο μπορεί να καταστεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, συμβάλλοντας στη βελτίωση του μεριδίου αγοράς και της ανάπτυξής μας. Και η διατήρηση ισχυρής οργανικής ανάπτυξης σε έναν κόσμο με χαμηλό πληθωρισμό και μηδενικά επιτόκια είναι η απόλυτη κινητήρια δύναμη για μια επιχείρηση όπως η δική μας.

Η Nestlé μπορεί να υλοποιήσει τις περιβαλλοντικές μας φιλοδοξίες μόνο εάν δημιουργήσουμε τον χώρο για να επενδύσουμε σε αυτές τις προσπάθειες. Θα υπάρξει σημαντικό κόστος μετάβασης, καθώς η πρώτη μονάδα νέων και βελτιωμένων φιλικών προς το κλίμα λύσεων είναι ακριβότερη από την τελευταία μονάδα αυτού που υπάρχει επί του παρόντος. Η αναμονή μέχρι να μειωθεί το κόστος θα οδηγήσει στο να μην αναληφθεί καμία ενέργεια, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που θα αποτρέψει την εξάπλωση των νέων τεχνολογιών.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σε κάθε κλάδο και δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή εάν δεν λύσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Το αρχικό κόστος της επιδίωξης της ουδετερότητας ως προς τα αέρια του θερμοκηπίου δεν διαφέρει από άλλους τύπους δαπανών που αφορούν το μέλλον, όπως οι δαπάνες έρευνας & ανάπτυξης. Χωρίς αυτές τις δαπάνες, μια επιχείρηση θα μαραζώσει.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να επενδύουν απεριόριστα. Το μέγεθος των δαπανών πρέπει να προσδιορίζεται προσεκτικά. Η εσωτερική εξοικονόμηση θα πρέπει να είναι στοχευμένη, ώστε οι πόροι να μπορούν να μετατοπιστούν προς την εργασία υπέρ του κλίματος χωρίς να βλάπτονται τα βραχυπρόθεσμα κέρδη. Τα επίπεδα δαπανών πρέπει να κοινοποιούνται εκ των προτέρων. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε αυτόν τον τύπο δαπανών για να δικαιολογήσετε μια απώλεια στόχου κερδών, εκτός εάν στοχεύετε να καταστρέψετε την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Πρόκειται για μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης, αλλά υπάρχουν καλά νέα – η ψηφιοποίηση προσφέρει σημαντικές βελτιώσεις απόδοσης σε σχεδόν κάθε επιχείρηση στον πλανήτη, πράγμα που μεταφράζεται σε νέους τρόπους για την επίτευξη προόδου.

* Ο Mark Schneider είναι CEO της Nestlé.

Πηγή: fortune.com