Δεν πτοούνται Fed και ΕΚΤ: Προς νέες αυξήσεις επιτοκίων παρά το κλίμα αστάθειας 

Δεν πτοούνται Fed και ΕΚΤ: Προς νέες αυξήσεις επιτοκίων παρά το κλίμα αστάθειας 
IMF Director Christine Lagarde (L) speaks with US Chairman of the Federal Reserve Jerome Powell during the family picture of the G20 Finance Ministers and Central Bank Governors meeting in Buenos Aires, on July 21, 2018. - Global trade conflicts triggered by the protectionist policies of US President Donald Trump are set to dominate this weekend's meeting of Group of 20 finance ministers in Buenos Aires. (Photo by EITAN ABRAMOVICH / AFP) Photo: AFP
Η νομισματική σύσφιξη συνεχίζεται…

Στη 10η κατά σειρά αύξηση επιτοκίων, κατά 25 μ.β. αυτή τη φορά, αναμένεται να προβεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, με την αγορά ωστόσο να πιέζει για νομισματική χαλάρωση…

Έτσι, στο τέλος της διήμερης συνεδρίασής της, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC), εκτός απροόπτου, θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο σε ένα νέο εύρος στόχου, στο 5-5,25% – το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2007. 

Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, καθώς οι μεσαίου μεγέθους τράπεζες (περιφερειακές) εξακολουθούν να απειλούνται μετά από μια σειρά χρεοκοπιών. 

Υπενθυμίζεται πως τελευταίο θύμα της τρέχουσας κατάστασης ήταν η First Republic, η οποία έγινε η τρίτη τράπεζα που κατασχέθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ τους τελευταίους δύο μήνες, με τη Federal Deposit Insurance Corporation να διαμεσολαβεί για μια βιαστική εξαγορά από την JPMorgan.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι αξιωματούχοι της Fed πρέπει να αντιμετωπίσουν την πρόκληση εξισορρόπησης μιας πιθανής πιστωτικής συρρίκνωσης που προέρχεται από την τραπεζική αναταραχή έναντι του γεγονότος ότι ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός και οι πιέσεις στις τιμές μετριάζονται μόνο σταδιακά.  

Εν τω μεταξύ, η Fed δέχεται αυξανόμενη πίεση και από το πολιτικό μέτωπο. Σε επιστολή τους την Τρίτη, 10 Δημοκρατικοί βουλευτές κάλεσαν τον Τζέι Πάουελ, τον πρόεδρο της Fed, να απόσχει από περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να «προκαλέσουν ύφεση, να ρίξουν εκατομμύρια στην ανεργία και να συντρίψουν μικρές επιχειρήσεις».

Από την άλλη, οι αμερικανοί policy makers της Fed δεν αναμένεται να ενδώσουν, αν και οι περισσότεροι οικονομολόγοι προεξοφλούν ότι αυτή θα είναι η τελευταία επιτοκιακή αύξηση του τρέχοντος κύκλου, δεδομένου ότι οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί και η ύφεση αχνοφαίνεται στον ορίζοντα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΚΤ… 

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να κινηθεί και αυτή συντηρητικά ως προς την αύξηση του κόστους δανεισμού, αναγγέλλοντας μια προς τα πάνω αναπροσαρμογή της τάξεως των 25 μονάδων βάσης. 

Eιδικότερα, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε ελαφρώς τον Απρίλιο, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν πλέον ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξακολουθήσει να επιβραδύνει το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της αυτή την εβδομάδα, λόγω της απότομης υποχώρησης του τραπεζικού δανεισμού και της κάμψης των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές. Η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, ανακοίνωσε ότι ο γενικός ρυθμός πληθωρισμού της ευρωζώνης αυξήθηκε για πρώτη φορά σε έξι μήνες στο 7% τον Απρίλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, οι αναλυτές δήλωσαν ότι οι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, οι οποίοι στοχεύουν σε πληθωρισμό 2%, είναι πιθανό να επηρεαστούν από την επιβράδυνση του πυρήνα του πληθωρισμού – ο οποίος αφαιρεί την ενέργεια, τα τρόφιμα και άλλα ιδιαίτερα ευμετάβλητα στοιχεία – ώστε να δώσουν μια καλύτερη εντύπωση των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές.

Η μέτρηση του πυρήνα του πληθωρισμού, στην οποία έχουν επικεντρωθεί οι ρυθμιστές των επιτοκίων τους τελευταίους μήνες, υποχώρησε στο 5,6% τον Απρίλιο, από το ρεκόρ 5,7% της ευρωζώνης τον Μάρτιο – καταγράφοντας η πρώτη μείωση από τον Ιούνιο του 2022.

Η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων από -0,5% το περασμένο καλοκαίρι σε 3% τον Μάρτιο. Οι υπεύθυνοι πολιτικής δήλωσαν ότι αναμένουν να συμφωνήσουν άλλη μια αύξηση αυτή την εβδομάδα, ενώ πρόσθεσαν ότι τα εισερχόμενα δεδομένα θα καθορίσουν αν θα επιμείνουν σε μια αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας ή θα επιβραδύνουν σε μια κίνηση ενός τετάρτου της μονάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: