BlackRock: Γιατί τα ομόλογα είναι πλέον ελκυστικά. Σύσταση underweight για μετοχές

BlackRock: Γιατί τα ομόλογα είναι πλέον ελκυστικά. Σύσταση underweight για μετοχές
«Υποστηρίζουμε την αγορά ομολόγων βραχυπρόθεσμης λήξης» αναφέρει η BlackRock

To σταθερό εισόδημα επανήλθε ως κινητήρια δύναμη του χαρτοφυλακίου της BlackRock, αφού, όπως λέει ο επενδυτικός οίκος, τα επιτόκια παραμένουν υψηλά εν μέσω του νέου καθεστώτος μακροοικονομικής αστάθειας και κλυδωνισμών στην αγορά.

Με άλλα λόγια, η επενδυτική εταιρεία δίνει σύσταση για αγορά ομολόγων με στόχο την αποκόμιση εισοδήματος, «ακόμα και αν δεν περιμένουμε να αντισταθμίσουν τη διολίσθηση που παρατηρείται στα αξιόγραφα ή να υπάρξουν κέρδη στην περίπτωση πτώσης των αποδόσεων και αυξήσεων στις τιμές».

Σε αυτό το πλαίσιο, «υποστηρίζουμε την αγορά εξαιρετικά βραχυπρόθεσμης λήξης ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου, αλλά και ομόλογα αναδυόμενων αγορών εκφρασμένα σε τοπικό νόμισμα, λόγω της ισχυρής επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα.

Βλέπουμε επίσης αξία στα ομόλογα υψηλής ποιότητας, καθώς διατηρούμε τον κίνδυνο σε χαμηλά επίπεδα, σε έναν ορίζοντα έξι έως δώδεκα μηνών»…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ίδια στιγμή, «παραμένουμε underweight στις μετοχές, αφού θα μπορούσαμε να δούμε τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου να υφίστανται πιέσεις, όπως και σε… προηγούμενα επεισόδια».

Οι μετοχές μπορούν να προσφέρουν μια κάποια προστασία έναντι του πληθωρισμού εάν οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να μετακυλίσουν υψηλότερες τιμές στο κοινό.

Αλλά κάτι τέτοιο εξαρτάται από τις προοπτικές για τα επιτόκια και την ανάπτυξη – «και δεν πιστεύουμε ότι οι μετοχές προεξοφλούν τη ζημιά από τα υψηλότερα επιτόκια που βλέπουμε να έρχεται στο μέλλον.

Αυτός είναι ένας κίνδυνος για τα μερίσματα τους επόμενους 12 μήνες, δεδομένου ότι η μερισματική απόδοση του S&P 500 είναι μικρότερη από το ήμισυ της απόδοσης 3,43% του αμερικανικού 10ετούς».

Το yield… επέστρεψε

Το yield λοιπόν επέστρεψε: Το ποσοστό απόδοσης των δεικτών σταθερού εισοδήματος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 (4%), λέει η BlackRock και συμπληρώνει:

«Τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας (IG) επανήλθαν μετά από μια μακρά ξηρασία. Ως αποτέλεσμα, μας αρέσει το εισόδημα από ομόλογα.

Μας αρέσει επίσης το ότι μπορούμε να κερδίζουμε αξιοπρεπές εισόδημα από ομόλογα υψηλής ποιότητας αποφεύγοντας junk bonds ή ακόμη και μετοχές». «Υπάρχει, όμως, ένα «αλλά…».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επενδυτές δεν πρέπει να εμφανίζουν υπερβολικά μεγάλη έκθεση σε τίτλους χρέους. Στο παρελθόν, τα επιτόκια, στην περίπτωση ύφεσης, περικόπτονταν σχετικά γρήγορα, ωθώντας τις αποδόσεις σε χαμηλότερα επίπεδα….

Στο τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον, λέει η BlackRock, κάτι τέτοιο είναι απίθανο, λόγω του εξαιρετικά επίμονου υψηλού πληθωρισμού….

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι η ικανότητα των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων να αντισταθμίζουν τις πωλήσεις σε περιουσιακά στοιχεία κινδύνου θα είναι μικρότερη τώρα:

Εκτιμάμε πως οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες δεν πρόκειται να σώσουν την οικονομία με μειώσεις επιτοκίων φέτος.

Αντίθετα, θεωρούμε πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσουν ξανά τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα, παρόλο που η ανάπτυξη δέχεται πλήγμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης το γεγονός πως ακόμη δεν έχει παρθεί απόφαση για την αύξηση των ορίων ανάληψης χρέους στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να κινδυνεύει με χρεοκοπία, ενώ «παρακολουθούμε τον αντίκτυπο των αυστηρότερων πιστωτικών και χρηματοοικονομικών συνθηκών, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια πλήττουν την οικονομική ανάπτυξη και έχουν επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα».

Συμπέρασμα: «Βλέπουμε τα επιτόκια να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό προκρίνουμε τα ομόλογα. Μας αρέσουν τα πολύ βραχυπρόθεσμα, υψηλής ποιότητας κρατικά ομολογα, το χρέος σε τοπικό νόμισμα αναδυόμενων αγορών και τα ομόλογα υψηλής ποιότητας» καταλήγει ο επενδυτικός κολοσσός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: