«Δεν συζητήσαμε για τρίτο πακέτο στήριξης»

«Δεν συζητήσαμε για τρίτο πακέτο στήριξης»

Την ανάγκη να συνεχίσει η Ελλάδα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων τόνισε ο Γεργκ Άσμουσεν μετά τη συνάντησή του με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση Γεργκ Άσμουσεν με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε πως στο τραπέζι της συζήτησης δεν έπεσε το θέμα που έθιξε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για την ανάγκη χορήγησης νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, και πως η Ευρωζώνη θα εξετάσει τρόπους ελάφρυνσης μέρους του ελληνικού χρέους, όταν υπάρξει πρωτογενές πλέονασμα.

O κ. Ασμούσεν είπε πως ήρθε στην Αθήνα για να παρακολουθήσει από κοντά την πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Τα στοιχεία για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας στο πρώτο επτάμηνο του 2013 είναι ενθαρρυντικά. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων», ήταν το μήνυμα του εκπροσώπου της ΕΚΤ, λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Άσμουσεν είπε ότι υπάρχουν ήδη αποτελέσματα που δείχνουν ότι υπάρχει σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πλέον ανακεφαλαιοποιημένο. Έκανε λόγο για επώδυνη προσπάθεια και εξέφρασε τον σεβασμό του στις προσπάθειες του ελληνικού λαού, τονίζοντας πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην προσπάθεια καταπολέμησης της ανεργίας, ειδικά των νέων.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, αλλά και για το ενδεχόμενο νέου προγράμματος για την Ελλάδα, ο κ. Άσμουσεν παρέπεμψε στην απόφαση του Εurogroup του περασμένου Νοεμβρίου που αναφέρει ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση που θα επιτευχτεί πρωτογενές πλεόνασμα θα εξετασθούν μέτρα περαιτέρω μείωσης χρέους. Πρόσθεσε ότι οι όποιες συζητήσεις δεν θα ξεκινήσουν πριν την ερχόμενη άνοιξη του 2014, όταν θα βγουν τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία για το 2013.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ορέστης Παναγιώτου

Διαβάστε ακόμη: ‘Ολι Ρεν: Δεν είναι η μόνη επιλογή ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης