Δένδιας: Οι θέσεις της Ελλάδας απέναντι στην Ουκρανία είναι οι θέσεις που έχει για το Κυπριακό

Δένδιας: Οι θέσεις της Ελλάδας απέναντι στην Ουκρανία είναι οι θέσεις που έχει για το Κυπριακό
(Ξένη Δημοσίευση) Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλά στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, κατά την 4η μέρα των εργασιών του Φόρουμ, Δελφοί, Σάββατο 9 Απριλίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΞ/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Δεν ήταν επιλογή μας η διατάραξη των ελληνορωσικών σχέσεων», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Η χώρα μας έχει μία πολύ σαφή τοποθέτηση απέναντι στη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Είναι μία τοποθέτηση που πηγάζει από πάγιες διακρατικές αρχές της ελληνικής και Ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 – 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Όπως είπε: «Η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα απέναντι στην Ουκρανία όπως και σε κάθε χώρα που υφίσταται εισβολή. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μία χώρα που υπέστη εισβολή. Οι θέσεις της Ελλάδας απέναντι στην Ουκρανία είναι οι θέσεις της Ελλάδας που έχει για το Κυπριακό πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «Αυτό που έχει σημασία είναι η μεγάλη εικόνα». Όπως ανέφερε: «Δεν είμαι ευχαριστημένος ως προς τη διατάραξη, μείζον πρόβλημα οι σχέσεις όλων των χωρών της ΕΕ, όλης της Δυτικής Συμμαχίας και της Ρωσίας. Ενώ, ανέφερε τις προσπάθειες που κατέβαλε η ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια για να για να ενισχύσει τις Ελληνορωσικές σχέσεις. Ωστόσο, όπως είπε: «Η διατάραξη των ελληνορωσικών και ευρωρωσικών σχέσεων ήταν αποτέλεσμα της Ρωσικής συμπεριφοράς που αντίκειται στις πάγιες αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

«Η Ελλάδα δεν είχε καμία άλλη επιλογή. Να μείνει πιστή στις αρχές και τις αξίες που εκφράζουμε, αλλιώς θα υπήρχε εγγενής αντίφαση ανάμεσα στις θέσεις που υπερασπιζόμαστε στο Κυπριακό και τις θέσεις απέναντι στη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εναπόκειται στη Ρωσία να επιστρέψει στους κώδικες συμπεριφοράς του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να επιστρέψουμε εκεί που βρισκόμαστε πριν», δήλωσε. Σύμφωνα με τον κ. Δένδια: «Είναι καλό να ξεχωρίζουμε τους λαούς από τις πράξεις των κυβερνήσεων. Η Ελλάδα δεν καταλογίζει στο σύνολο του Ρωσικού λαού και της Ρωσικής κοινωνίας την εισβολή. Είναι επιλογή συγκεκριμένης κυβέρνησης». Όπως είπε: «Το να μιλάμε για πόλεμο στην Ευρώπη στον 21ο αιώνα είναι τραγικό καθεαυτό», ανέφερε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει πολιτική Ad Hoc. Είναι ο μόνος τρόπος να είμαστε αξιόπιστοι και σεβαστοί».

Πρόσθεσε επίσης, ότι «η χώρα μας έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παραθαλάσσια ζώνη της Μαύρης Θάλασσας, καθώς εκεί βρίσκονται ελληνικοί πληθυσμοί εδώ και αιώνες».Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, απ’ τη ρωσική πλευρά δε μας επετράπη να πάμε στην Μαριούπολη για να μη δούμε την κατάσταση που επικρατεί εκεί, ενώ όπως έκανε γνωστό, θα ζητήσουμε να γίνει ειδική έρευνα, μαζί με άλλες 37 χώρες, για την Μαριούπολη, με βάση και την εικόνα που μετέφερε ο Έλληνας πρόξενος. «Δεν είναι δυνατόν να καταστρέφονται πόλεις και να σκοτώνονται άμαχοι από τακτικά στρατεύματα. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στον 20ο και 19ο αιώνα. «Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην εποχή της βαρβαρότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις της κας Νιούλαντ όσον αφορά την οικονομική βιωσιμότητα του EastMed, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι δεν υφίσταται γεωπολιτικό, αλλά οικονομικό επιχείρημα. Επεσήμανε, ότι είναι σωστή η εκτίμησή ότι ο EastMEd δεν είναι νεκρός ως πραγματικό έργο, αλλά ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην παρούσα χρονική φάση, ώστε να καλυψει άμεσες ανάγκες. Ενώ τόνισε την ανάγκη να ληφθεί υπόψη η όδευση του EuroAsia Interconnector, που ταυτίζεται με αυτή του EastMed και η οποία υποστηρίζεται σθεναρά από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Όσον αφορά την Τουρκία, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι «μέχρι η Τουρκία να άρει τις απειλές προς την Ελλάδα, η Ελλάδα δεν επιχαίρει για τους εξοπλισμούς της». «Θέλουμε την Τουρκία φίλη και σύμμαχο αλλά εναπόκειται στην Τουρκία να επιλέξει τις βασικές παραμέτρους της δικής της εξωτερικής πολιτικής που την καθιστά συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», ενώ χαρακτήρισε το Casus belli ως απολύτως απαράδεκτο καθώς δεν προβλέπεται καν από το Διεθνές Δίκαιο.

Στη συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Ivan Korčok, Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας έκανε λόγο για μία τεράστια στρατηγική ήττα της Ρωσίας. «Ολόκληρη η Δύση είναι πιο ενωμένη από ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι: «Η Ουκρανία πλέον είναι πολιτικά μέσα στην Ευρώπη». Όπως είπε: «Ο πόλεμος έχει αλλάξει τη στάση των Σλοβάκων και υποστηρίζουν την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αν και εξακολουθεί να υπάρχει τεράστια προπαγάνδα από τη Ρωσία». Όπως έκανε γνωστό, «δε θα υπήρχε η απόφαση να παραχωρηθούν οι S300 στην Σλοβακία αν δεν υπήρχε πόλεμος, ενώ αναπτύσσεται και συστοιχία Patriot, και αυτό είναι κάτι θετικό». Κατά την προεδρεία της Σλοβακίας τόνισε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες προκειμένου να ενισχυθεί η συνοχή των χωρών του Βίσενγκραντ, καθώς όπως είπε σε αρκετά ζητήματα δεν υπάρχει ενιαία πολιτική. Ενώ, τόνισε την ανάγκη διεύρυνσης της ΕΕ με τις χώρες των Δ. Βαλκανίων. «Είναι μεγάλη η ευκαιρία να έρθουν οι χώρες κοντά», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Bujar Osmani, Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας: «Ζούμε μία ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία και υπάρχει ανάγκη άμεσης και επείγουσας δράσης. Καταδικάζουμε τις κτηνωδίες και ζητούμε άμεσα από τη Ρωσία να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης διαύλων επικοινωνίας και διαλόγου» επεσήμανε και τόνισε ότι η Β. Μακεδονία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος. «Ευθυγραμμιζόμαστε και στηρίζουμε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ στη Ρωσία και ακολουθούμε τις κυρώσεις από το 2014. Έχουμε 100% ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή πολιτική», δήλωσε.

«Από την πρώτη ημέρα το Κόσοβο ευθυγραμμίστηκε με τις κυρώσεις ΕΕ και ΗΠΑ», δήλωσε απ΄την πλευρά της η κα Donika Gërvalla-Schwarz, Υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, ενώ όπως έκανε γνωστό, από την αρχή του πολέμου κάλεσαν 20 Ουκρανούς δημοσιογράφους να ζήσουν και να εργαστούν εκεί. Όπως ξεκαθάρισε: «Από την πρώτη ημέρα προσπαθήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συνομιλητές μας για το πού βαδίζουμε». «Μπορούμε να δεχθούμε μέχρι 20.000 πρόσφυγες», ανέφερε η ΥΠΕΞ, ενώ, όπως έκανε γνωστό, ήδη έχουμε στείλει ανθρωπιστική βοήθεια. Όπως είπε: «Ελπίζαμε ότι δε θα ξαναδούμε τέτοιες εικόνες στην Ευρώπη. Αν δε διδάσκεσαι από τα λάθη του παρελθόντος, τα επαναλαμβάνεις».

Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (www.delphiforum.gr) μπορείτε να δείτε τις ενότητες και όλες τις θεματικές συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο 4ήμερο Φόρουμ Απριλίου, καθώς και τις 750 και πλέον διακεκριμένες προσωπικότητες – επιβεβαιωμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.