Δένδιας: Ο Τσίπρας «βάζει το τυρί αλλά κρύβει τη φάκα»

Δένδιας: Ο Τσίπρας «βάζει το τυρί αλλά κρύβει τη φάκα»

Σφοδρή επίθεση του υπουργού Ανάπτυξης στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τις προγραμματικές εξαγγελίες που έκανε στη ΔΕΘ.

Τις προγραμματικές εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη ΔΕΘ επέκρινε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, λέγοντας ότι «δημιουργεί ελπίδες που είναι τόσο ψευδεπίγραφες που δεν αντέχουν σε δεύτερη ανάγνωση».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Δένδιας χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο Τσίπρας πουλάει αέρα κοπανιστό» και πως «βάζει το τυρί αλλά κρύβει τη φάκα».

Επικαλούμενος δημοσίευμα της Αυγής, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε νέα σεισάχθεια στα κόκκινα δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ. «Μόνο προς τις τραπεζες τα κόκκινα δάνεια, επιχειρηματικά στεγαστικά, καταναλωτικά, αγγίζουν τα 80 δισ. ευρώ. Μαζί με τα χρέη στα Ταμεία ξεπερνούν τα 110 δισ. Τι νέα σεισάχθεια θα κάνει; Θα πρέπει να πει ότι δίνει λύση στο λιγότερο από το 1/100 του προβλήματος, ειδάλλως δεν είναι τίμιο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε 1 δισ. κόστος εκκίνησης για αναπτυξιακή τράπεζα, όταν χρειάζονται 4 δισ. ευρώ μόνο για να πάρεις άδεια μια τράπεζα και διερωτήθηκε: «Είναι τίμιο αυτό;».

«Ο Τσίπρας πουλάει αέρα κοπανιστό. Το μοντέλο δημόσιο, και πάλι δημόσιο και θέσεις εργασίας από το δημόσιο είναι λάθος. Για λιγότερους φόρους χρειάζεται και λιγότερο κράτος. Δεν γίνεται αυτό που λέει, λιγότεροι φόροι, περισσότερο κράτος. Ήρθε η ώρα της αλήθειας, πρέπει να είναι σοβαρός», επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Αναφορικά με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, σημείωσε: «Αναφέρεται μόνο στον κατώτατο μισθό, δεν αναπροσαρμόζει κανέναν άλλο, τι επιρροή έχει αυτό στις συντάξεις και τα ασφαλιστικά ταμεία; Αυτό το κρύβει; Μόνο το 7% αφορά η εξαγγελία του. Βάζει το τυρί και κρύβει τη φάκα».

Ο κ. Δένδιας καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι «κάνει κατάλογο εύηχων παροχών του ελληνικού δημοσίου και από την άλλη λέει θα σας μειώσω φόρους» και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν θα θέλαμε να βγούμε με μια λογική παροχών; Τι μάς εμποδίζει να το κάνουμε; Η λογική του ΣΥΡΙΖΑ, από και δια του κράτους, έχει απαξιωθεί διεθνώς. Όλοι θέλουμε να είμαστε καλοί άνθρωποι, μού λέτε το κόστος και πού θα βρούμε να το πληρώσουμε;».

Νωρίτερα, κατά τον χαιρετισμό του στην ημερίδα διαβούλευσης που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου, με θέμα «Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη», ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως «η ανάγκη ειλικρίνειας προς την ελληνική κοινωνία είναι σημαντική και δεν μπορούμε να τη ζητάμε μόνο από τις επιχειρήσεις. Πρέπει να ακολουθεί τους ίδιους κανόνες και το πολιτικό σύστημα».

Ο υπουργός σημείωσε ότι ήταν σημαντική η συμβολή της ελληνικής Προεδρίας ώστε να δημοσιοποιούνται από τις επιχειρήσεις κι άλλα στοιχεία πέραν των οικονομικών για τη συμφιλίωση του επιχειρείν με την κοινωνία και ανέφερε ότι στόχος του υπουργείου είναι να υιοθετηθεί ένα νέο μοντέλο για την επιχειρηματικότητα.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για την κοινωνική πρόνοια, αν και η χώρα περνάει σε εποχή θετικών δεικτών για την οικονομία, σημείωσε.

«Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να προσφέρει “μαύρη” εργασία και να λέει ότι την απασχολεί η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, σημείωσε ο υφυπουργός και εξήγησε ότι σχεδιάζονται δράσεις για την επιβράβευση της επιχειρηματικότητας όπως το “λευκό μητρώο για τα εργασιακά”, το οποίο θα αποτελεί ένα μπόνους για τις επιχειρήσεις στον μεταξύ τους ανταγωνισμό, ενώ θα υπάρξουν και άλλοι μηχανισμοί που θα λειτουργούν ως επιπλέον μπόνους για να γνωρίζουν και οι πολίτες εάν μια επιχείρηση έχει θετικό κοινωνικό πρόσημο. Κάποια από τα στοιχεία που διερευνώνται είναι ότι θα μπορεί να υπάρχει ειδικό σήμα στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες για να γνωρίζουν οι πολίτες αυτήν τη δράση μίας επιχείρησης, αλλά και η έκπτωση από τη φορολόγηση για την αύξηση της απασχόλησης.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «σε αυτή την εποχή, που η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο με τα προβλήματα, πρέπει όλοι οι συντελεστές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής να συνεργάζονται, να μην πλαγιοκοπούν την προσπάθεια».

Η γενική γραμματέας υπουργείου Ενέργειας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιαννακοπούλου, διάβασε χαιρετισμό του υπουργού Ιω. Μανιάτη στον οποίο μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι έχει γίνει κατανοητό στις επιχειρήσεις ότι από το να φαίνονται «πράσινες» έχει μεγαλύτερη σημασία να είναι «πράσινες». Σήμερα επιχειρείται η προώθηση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης από νέα βάση και η οικολογική σήμανση και η περιβαλλοντική αδειοδότηση είναι ήδη θέματα στα οποία δίνει σημασία το υπουργείο.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός, ανέφερε ότι ακόμη η ΕΚΕ δεν έχει πάρει τις διαστάσεις που θα βοηθήσουν την κοινωνία. Δεν είναι μόνο διαφάνεια, ικανοποίηση βασικών αρχών της κοινωνίας, φιλανθρωπία, ευεργεσία, προωθητικές ενέργειες ή μία χορηγική διαδικασία είναι μία σύνθετη δράση και αυτό το πλέγμα που την απαρτίζει θα πρέπει να έχει τη μέγιστη διάχυση στην κοινωνία.

Διαβάστε ακόμη:

Η ακριβής κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ

Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο Α.Τσίπρας

«Εκλογές χθες» το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα