«Εκλογές χθες» το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα

«Εκλογές χθες» το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνθηκε του αναπτυξιακού προγράμματος που παρουσίασε χθες - Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για φορολογία, πολιτικές σκοπιμότητες.

«Εκλογές χθες». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου τόνισε πως μόνο μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και με διαπραγματευτική ισχύ θα μπορέσει να διαπραγματευθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η διαπραγμάτευση είναι κομβικής σημασίας, η χώρα πρέπει να διαπραγματευθεί και να μην αποφασίσουν οι άλλοι για εμάς χωρίς εμάς. Με κυβέρνηση Σαμαρά θα αποφασίσουν οι εταίροι, χωρίς η χώρα να διεκδικήσει, γι’ αυτό ζητάμε εκλογές, να προσφύγουμε το συντομότερο στη λαϊκή ετυμηγορία», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος υπεραμύνθηκε του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της χώρας που παρουσίασε χθες κατά την ομιλία του από το βήμα της ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στην κριτική της κυβέρνηση για «παροχολογία», σχετικά με τα μέτρα που εξήγγειλε χθες το βράδυ και σημείωσε: «Είναι προσβλητικό για τον κόσμο που υποφέρει να μιλάνε κάποιοι για παροχές. Είναι τρελοκομείο ο ΕΝΦΙΑ, έχει επικρατήσει παράνοια στον κόσμο, δεν έχει να πληρώσει. Είναι παροχή να καταργήσεις αυτό τον νόμο;», είπε και πρόσθεσε, «είναι παροχή να έχουμε σχέδιο ώστε να μην έχουμε ανθρώπους που πεθαίνουν από την πείνα γύρω μας; Ή μήπως είναι παροχή το να ξεφύγουμε από αυτή τη ζούγκλα του ΕΝΦΙΑ και να τον αντικαταστήσουμε από έναν δίκαιο φόρο;».

«Δεν μοιράσαμε υποσχέσεις. Καταθέσαμε ένα σχέδιο που έχει αναπτυξιακή λογική. Ας μας πουν αυτοί που μας κατακρίνουν ένα σχέδιο για να ξεφύγουμε από την κρίση. Μας είπαν ότι θα φύγουμε από την κρίση με τις μεγάλες επενδύσεις. Πού είναι αυτές; Εμείς δεν διατυπώσαμε το πρόγραμμα που θα θέλαμε, αλλά αυτό που μπορούμε, συνυπολογίζοντας τις δυσκολίες που αφορούν την πραγματική οικονομία», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Επισήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια άλλη λογική που θα φέρει πίσω την ανάπτυξη. «Προκαλώ τους πολιτικούς μας αντιπάλους να μας εξηγήσουν με ποιον τρόπο μπορούν να βγάλουν τη χώρα από αυτή τη δυσμενή θέση». Παράλληλα δήλωσε πως το ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, που παρουσίασε, «δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με κανέναν δανειστή».

Σε ό,τι αφορά την ύπαρξη Plan B, επισήμανε πως δεν έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτό. «Ερχόμαστε να δώσουμε ένα σχέδιο ρεαλιστικό που διατυπώνουμε σε όλα τα διεθνή φόρα. Η μονότονη απάντηση της κυβέρνησης που επιλέγει να είναι ουραγός της κυρίας Μέρκελ στην Ευρώπη είναι ένα επιχείρημα που αφορά το χθες και όχι το σήμερα. Όπως έλεγε μια διαφήμιση “last year”. Οι κινδυνολογίες δεν είναι ούτε για τα μικρά παιδιά προκειμένου να φάνε το φαγητό τους».

 

Ο δανεισμός δεν είναι λύση
«Η χώρα έχει συσσωρεύσει δάνεια το ένα πάνω στο άλλο και βυθίζεται στην ύφεση. Βλέπουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Εμείς εξηγήσαμε ότι έχουμε καταστρώσει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που δεν βασίζεται στη λογική ότι κάποιος θα μας δανείσει χρήματα αλλά με αναδιανομή που θα γίνει από τα ήδη υπάρχοντα κεφάλαια. Η λογική μας είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί νέος πλούτος. Μόνο έτσι μπορούμε να βγούμε από την κρίση», είπε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενο νέο δανεισμό και τα δάνεια του ΔΝΤ.

Επισημαίνοντας πως δεν έχουμε μόνο κοινωνική και οικονομική κρίση, αλλά και αξιοπιστίας, σημείωσε πως πρέπει να συμβάλλουν όλοι μαζί και οι πολίτες να μπουν σε μια άλλη λογική.

Σημείωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση χώρας που να μπορεί να ορθοποδήσει με τέτοιο χρέος. Ο κύκλος δεν τετραγωνίζεται. Δεν βγαίνουν αυτά τα μεγέθη. Η ευρωπαϊκή περιφέρεια δεν μπορεί να οδηγηθεί σε εξαΰλωση. Βρίσκουμε συμμαχίες και για αυτό πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε περισσότερα».

«Πολλοί πριν από εμένα μίλησαν για τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Έχουμε έναν δημόσιο τομέα που πρέπει να γίνει πιο αξιοκρατικός. Να σταματήσει το πελατειακό κράτος. Βεβαίως και οι ίδιοι οι δημόσιο λειτουργοί να συνειδητοποιήσουν ότι είναι λειτουργοί. Οι αναγκαίες θεσμικές τομές έχουν να κάνουν με αυτό που ονομάζουμε εμβάθυνση της δημοκρατίας και του κοινωνικού ελέγχου. Αυτός ο περιβόητος νόμος περί ευθύνης υπουργών πρέπει να αλλάξει. Έχουμε μια κοινοβουλευτική σύνθεση που βρίσκεται σε απόλυτη δυσαρμονία με τη λαϊκή βούληση», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν πρόκειται να ασχοληθώ ούτε να σχολιάσω τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά. Δεν με ενδιαφέρει τι λέει αλλά τι κάνει ο κ. Σαμαράς. Ότι είχαμε να πούμε το είπαμε», υπογράμμισε ερωτηθείς για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο πρόσωπό του.

«Η επιθετική διαπραγμάτευση θα έπρεπε να απασχολεί όχι μόνο εμάς αλλά και τη σημερινή κυβέρνηση. Τις θέσεις που διατυπώνουμε εδώ τις διατυπώνουμε και σε όλα τα διεθνή φόρα. Κανένας δεν με διέκοψε λέγοντάς μου ότι αυτά που λέω θα μας βγάλουν έξω από την ΕΕ», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ό,τι λέω μέσα, το λέω και έξω»
«Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που ότι λέω μέσα το λέω και έξω», τόνισε ο κ. Τσίπρας σε ερώτηση αν έχει υποστεί «μετάλλαξη» στην πορεία του προς την εξουσία.

Δήλωσε ότι έχει πλήρη επίγνωση ότι πρέπει να συγκρουστεί στην Ευρώπη για να διεκδικήσει έναν άλλο ρόλο για την Ελλάδα, «για να φτάσεις σε ένα βιώσιμο συμβιβασμό πρέπει να συγκρουστείς», είπε και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις δικές του «κόκκινες γραμμές». Επίσης με αφορμή την πρόσφατη παρουσία του στη συνάντηση στο Κόμο της Ιταλίας σχολίασε πως ο ΣΥΡΙΖΑ τις θέσεις του τις λέει σε όλα τα διεθνή φόρα και σε κανένα από αυτά δεν τον διέκοψε κάποιος για να του πει ότι αυτά είναι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.

Παράλληλα απευθύνθηκε στους επικριτές του, λέγοντας: «Οι αντίπαλοί μας να επιλέξουν γιατί μας κατηγορούν. Μας λένε τρομοκράτες, ότι θέλουμε να διαλύσουμε την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα ότι είμαστε συμβιβασμένοι, τα έχουμε κάνει πλακάκια με τη διεθνή ελίτ, με την κερδοσκοπία. Δεν γίνεται και τα δυο ταυτόχρονα».

 

Τέλος στη φοροδιαφυγή
«Όσοι νομίζουν ότι θα βρίσκονται σε ασυλία και το απυρόβλητο, γελιούνται. Βιώνουμε ένα εθνικό δράμα και δεν μπορούν κάποιοι να συνεχίζουν ανενόχλητοι να κερδίζουν βγάζοντας τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Κατανοούμε ότι υπάρχει και μια αντικειμενική δυσκολία γιατί υπάρχει και ένα διεθνές πλαίσιο που δίνει κάλυψη σε αυτές τις εταιρείες. Να γίνει ένα μητρώο επιτέλους των offshore εταιρειών και να προχωρήσουμε στην άμεση εκταμίευση φόρων. Θα είμαστε πάρα πολύ σκληροί. Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η σημερινή κυβέρνηση επιμένει να ντροπιάζει τον ελληνικό λαό, παίρνοντας θέση ενάντια στα συμφέροντά μας».

«Σε ό,τι αφορά το θέμα της φοροδιαφυγής, είναι φανερό ότι υπάρχει θέμα πολιτικής βούλησης. Γιατί δεν προχωρούν οι έλεγχοι στις λίστες; Γιατί υπάρχει ένα λόμπι που απαιτεί από τις κυβερνήσεις να μην προχωρήσει στα αυτονόητα. Το λόμπι αυτό θα τελειώσει», είπε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ερώτηση για τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που θα επιβάλλει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι ο υπολογισμός του δεν θα γίνεται με πλασματικές αξίες, θα υπάρχει προσαρμογή στις πραγματικές αξίες των ακινήτων, απαλλαγή της συντριπτικής πλειοψηφίας της πρώτης κατοικίας και ελάφρυνση για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, όχι τους πλούσιους.

«Δεν θα φορολογήσουμε κανέναν με πλασματικές αξίες. Με την εμπορική αξία πρέπει να φορολογηθεί. Πρέπει να υπάρξει προσαρμογή στις πραγματικές αξίες για να είναι δίκαιη η φορολόγηση. Η λογική μας είναι να απαλλάξουμε τους μικρομεσαίους από τους φόρους και όχι τους πλούσιους. Από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τον νέο φόρο ακίνητης περιουσίας υπολογίζουμε ότι θα έχουμε απώλεια 2 δισ. ευρώ. Οι Έλληνες πολίτες έχουν φιλότιμο. Εδώ βρισκόμαστε σε μια εξωφρενική λογική των κυβερνώντων. Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει να πληρώσει», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως το πρόβλημα είχε εντοπιστεί πριν από το Μνημόνιο. «Σήμερα οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί δραματικά. Δεν αιθεροβατούμε. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε να τους σπρώξουμε στην απασχόληση ώστε να υπάρξει εισροή στα ασφαλιστικά ταμεία. Μιλήσαμε για την ανάγκη εξεύρεσης νέων πόρων και όχι να εκποιηθεί η δημόσια περιουσία από το ΤΑΙΠΕΔ».

«Επιλέγουμε τον δημοκρατικό δρόμο για μια πολιτική ανατροπή που είναι αναγκαία. Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα και περιθώριο για να υπάρξει ανατροπή αυτής της κυβέρνησης», είπε. «Δεν αρκεί κανείς να δυσανασχετεί. Πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ο ελληνικός λαός βρέθηκε στις επάλξεις με πολύ δυναμικές κινητοποιήσεις. Αυτές οι αντιστάσεις θα πρέπει να διευρυνθούν ώστε να μη γίνεται η αγανάκτηση κατάρα αλλά να γίνει αγωνιστική κινητοποίηση».

Καμία νομιμοποίηση στην τρόικα σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Αν γίνει πρωθυπουργός δεν θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους υπαλλήλους της τρόικας, δήλωσε ο Α. Τσίπρας. «Ποια τρόικα; Δεν υπάρχει τρόικα», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε την τρόικα ένα «μόρφωμα» που δεν έχει καμιά νομιμοποίηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σε ερώτηση για το πρώτο τετ α τετ που θα έχει με την Άνγκελα Μέρκελ, αν εκλεγεί πρωθυπουργός, απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν θα γοητευθεί ο ίδιος ή εκείνη από αυτόν και παρατήρησε: «Εγώ δεν θα παίξω τον ρόλο του κ. Σαμαρά, δεν θα της ζητήσω να δείξει επιείκεια. Εγώ θα πάω στη Σύνοδο Κορυφής όπου όλοι οι ηγέτες είναι ισότιμοι. Δεν θα της αναγνωρίσω τη δυνατότητα να δείξει επιείκεια και οίκτο για την Ελλάδα. Δεν θεωρούμε ότι έχουμε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές στην Ε.Ε. που θα μας κάνουν και έξωση. Δεν θα είναι μια αντιπαράθεση Ελλάδας-Γερμανίας στο εθνικό στάδιο του Βερολίνου, με στημένο διαιτητή, τον κ. Σόϊμπλε».

Σε ερώτηση τι θα γίνει αν δεν συμφωνήσουν οι εταίροι, έκανε λόγο για «τρομολαγνικά σενάρια» και υπογράμμισε: «Εγώ τα ίδια λέω παντού και κανείς δεν μου έδειξε το δρόμο της εξόδου».

Οι απειλές κατά της Κρ. Λαγκάρντ
Σε ερώτηση για τη δήλωση της κ.Λαγκάρντ ότι δέχθηκε απειλές για τη ζωή της τη χαρακτήρισε «συγκλονιστική», μίλησε για «μαφία» και παρατήρησε:«Παρόμοιες απειλές, δέχθηκα και εγώ το 2012, όταν μου είπαν «έλα να μας βρεις για να μας φορολογήσεις», βέβαια αυτός που το είπε βρέθηκε στη φυλακή».

 

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Ο κ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο Ευ. Βενιζέλο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Τον κ. Σαμαρά δεν τον ενδιαφέρει να βγάλει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τον ενδιαφέρει να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία και να συνεχίσει να εφαρμόζει ένα καταστροφικό πρόγραμμα», δήλωσε και τόνισε πως πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί μετά τις βουλευτικές εκλογές με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Σε ερώτηση για την κυβέρνηση που θα σχηματίσει αν του δοθεί η εντολή, απάντησε ότι θα «είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων» και έχει «εκπλήξεις» ως προς τα πρόσωπα που θα την απαρτίζουν.

Στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει με διευρυμένα ψηφοδέλτια, όχι «πλυντήριο», για να κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα επιδιώξει συνεργασία με πολιτικές δυνάμεις, αποκλείοντας «αυτούς που μας οδήγησαν στο γκρεμό». Αν δεν γίνει αυτό τότε θα πάμε σε νέες εκλογές, είπε και παρατήρησε: «Συγκυβέρνηση με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο δεν θα κάνουμε. Ούτε θα μας τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί να υπογράψουμε συμφωνίες για να γευτούμε λίγες ώρες τη γλύκα της εξουσίας. Εμείς είμαστε από άλλο ανέκδοτο».

Ερωτηθείς ποια πρόσωπα θα επιλέξει σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης, υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρχει ευέλικτο σχήμα. «Το επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να είναι μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Σίγουρα εκπλήξεις θα υπάρχουν».

Όχι σε έξοδο από το ΝΑΤΟ
«Δεν αποτελεί προτεραιότητα μας, στις σημερινές συνθήκες, η έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρόσθεσε ότι το κόμμα του «δεν αλλάζει θέση σαν τα πουκάμισα» και η θέση του είναι ότι στις νέες ισορροπίες δεν έχει λόγο ύπαρξης το ΝΑΤΟ και πρέπει να αναλάβουν νέοι θεσμοί.

Καταλόγισε «κουτοπόνηρα» και «επικοινωνιακά παιχνίδια» στην κυβέρνηση σχετικά με όσα λέγονται για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το ΝΑΤΟ και υπενθύμισε ότι την Ελλάδα την έβγαλε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ούτε η Αριστερά, ούτε ο Παπανδρέου.

Δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και άσκησε κριτική στη στάση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «είμαστε η τελευταία τρύπα του ζουρνά και δεν μας δίνει κανένας σημασία».

Προτεραιότητα η επαναφορά της ΕΡΤ
Σε ό,τι αφορά την ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως έχουν επεξεργαστεί ένα σχέδιο που θα είναι στις πρώτες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. «Δεν θα είναι μια ΕΡΤ που θα ελέγχεται από την κυβέρνηση, αλλά από τον ελληνικό λαό που θα κρίνει και το παραγόμενο προϊόν. Μια ΕΡΤ στα ξένα πρότυπα. Ταυτόχρονα δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε τις επιλογές που έξω από κάθε λογική έχει κάνει η κυβέρνηση του κυρίου Σαμαρά. Σε αυτόν τον σχεδιασμό, τον βασικό πυρήνα των ανθρώπων που αντιστέκονται όχι απλά θα τον συνυπολογίσουμε, αλλά θα είναι συμμέτοχος και θα λάβει μέρος στην ευθύνη και στη συναπόφαση», υπογράμμισε.

Για τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Κώστα Καραμανλή
Σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει ήπια στάση απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου, ως προς τις ευθύνες του για την ένταξη στο Μνημόνιο, και σχετικά με τη στάση του κόμματος απέναντι στον Κώστα Καραμανλή και στο ενδεχόμενο να προταθεί για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας απάντησε ως εξής: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τι έγινε και φτάσαμε ως εδώ και να αποδοθούν και ευθύνες. Για μας δεν έχει να κάνει με κανενός είδους προσωπικό ρεβανσισμό. Έχει να κάνει με την ανάγκη ως συντεταγμένη πολιτεία να συνειδητοποιήσουμε τι συνέβη και φτάσαμε ως εδώ. Η μία και μόνη εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, για το πως φτάσαμε ως εδώ είναι μια υποχρέωση. Στους διαδρόμους της παραπολιτικής ακούγονται πολλά και διάφορα. Εγώ δεν θέλω να εμπλακώ σε τέτοια σενάρια. Και οι δύο είναι ιστορικά πρόσωπα, έχουν διαχειριστεί ευθύνες τους έχει κρίνει ο ελληνικός λαός, θα τους κρίνει και η ιστορία. Σε ότι αφορά τον κ. Καραμανλή και την ανάμιξη του. Η προεδρική εκλογή δεν έχει να κάνει με πρόσωπα και εξ όσων γνωρίζω έχει διαρρεύσει, χωρίς να το διαψεύσει, ότι δεν ενδιαφέρεται για έναν τέτοιο ρόλο. Σε ότι αφορά τη σχέση μας με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ακούστε τώρα. Για να σταματήσει αυτή η αστειότητα. Εμείς έχουμε πολύ στενή καθημερινή επικοινωνία με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, με τον κόσμο που κάποτε πίστεψε σε ιδέες, σε οράματα, σε αξίες. Με αυτό τον κόσμο, τον αγνό, τον απλό, που είναι συμμαχητές μας, αν θέλετε, στην προσπάθεια μας να ανοικοδομήσουμε τη χώρα. Με αυτόν τον κόσμο έχουμε. Με ηγεσίες οι οποίες έχουν ήδη κριθεί από την ιστορία και από τη πολιτική ζωή, δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις».

Για την επίσκεψή του στον Άγιον Όρος
Σχετικά με την κριτική που δέχθηκε για την επίσκεψή του στο Άγιον Όρος και την αποστροφή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά «δεν τους σώζει ούτε το Αγιον Όρος», κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της 79ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:

«Θεωρώ λογικό στην κατάσταση που βρίσκεται ο πρωθυπουργός να αναζητά την επίκληση της θείας σωτηρίας. Εγώ, όμως, δεν βρέθηκα στο Αγιον Ορος για να κοροϊδέψω, ούτε για να παραπλανήσω κανέναν. Μίλησα ειλικρινά, δεν προσποιήθηκα. Αναγνώρισα τη μεγάλη ιστορική και πολιτισμική αξία του Όρους. Κι αυτή η αναγνώριση ήταν ειλικρινής. Δεν έταξα, δεν αξιοποίησα, όπως αξιοποιούν για επικοινωνιακούς λόγους τα βαθύτερα προσωπικά μου πιστεύω, Δεν είμαι τέτοιου επιπέδου πολιτικός. Ως εκ τούτου, πρέπει να σας πω ότι η σχέση μας με την Εκκλησία είναι μια σχέση ειλικρινής πράγμα το οποίο μπορεί να μας οδηγήσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα».

Διαβάστε ακόμη:

Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο Α.Τσίπρας

Σαμαράς: «H τρομοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πρόεδρο δεν περνάει»

Βούλτεψη: «Στον αστερισμό του τζάμπα εκτοξεύθηκε ο Α. Τσίπρας»