Der Spiegel: Στην Ελλάδα τα συνδικάτα θεωρούν τη Fraport «κατακτητή»

Der Spiegel: Στην Ελλάδα τα συνδικάτα θεωρούν τη Fraport «κατακτητή»
Photo:

«Ελληνικά συνδικάτα κινητοποιούν κατά των Γερμανών κατακτητών» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος.

Στην υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική Fraport αναφέρεται δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel υπό τον τίτλο: «ελληνικά συνδικάτα κινητοποιούν κατά των Γερμανών κατακτητών».

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη «με μια πρεμιέρα: την πρώτη ιδιωτικοποίηση κρατικής περιουσίας από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας καθορίζει την πολιτική στην Αθήνα. Ο γερμανικός όμιλος Fraport πρόκειται να αναλάβει 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας για τα επόμενα 40 με 50 χρόνια. Τη Δευτέρα πρόκειται να υπογραφεί η συμφωνία δισεκατομμυρίων. Οι επικριτές της συμφωνίας συνεχίζουν να την αξιολογούν όπως και ο Τσίπρας πριν γίνει πρωθυπουργός: ως ξεπούλημα το οποίο επιβλήθηκε στην Ελλάδα με το πιστόλι στον κρόταφο».

«(…) Η αντίσταση του Τσίπρα διήρκεσε μέχρι το καλοκαίρι, οπότε υπέκυψε στις πιέσεις των ευρωπαίων εταίρων. Εκείνοι έθεσαν σκληρούς όρους για το τρίτο δανειακό πρόγραμμα, ένας εξ΄ αυτών: ο Τσίπρας έπρεπε να στηρίξει τη συμφωνία την οποία είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε. Η αντίσταση των ελληνικών συνδικάτων αντίθετα δεν υποχώρησε. Καλούν σε αγώνα κατά της εξαγοράς από τους Γερμανούς», σημειώνει το περιοδικό, παραπέμποντας σε δήλωση του προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) Βασίλη Αλεβιζόπουλου, ο οποίος διηγήθηκε ότι σε πρόσφατη συνάντησή του με τον επικεφαλής της Fraport Στέφαν Σούλτε του είπε ότι ο Σύνδεσμος δεν τους αντιμετωπίζει ως επενδυτές, αλλά ως κατακτητές. Το Spiegel σχολιάζει πάντως ότι εφόσον ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση, το οποίο είναι και το πιθανότερο, «η Fraport θα είναι τις επόμενες δεκαετίες ένας από τους πρωταγωνιστές στον ελληνικό τουρισμό».

Πηγή: Deutsche Welle