Δέσμευση καταθέσεων και αντικειμένων σε θυρίδες χωρίς προειδοποίηση

Δέσμευση καταθέσεων και αντικειμένων σε θυρίδες χωρίς προειδοποίηση

Διαδικασίες εξπρές για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και φοροδιαφυγή, προβλέπει το ν/σ για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Διαδικασίες εξπρές για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και μεγάλη φοροδιαφυγή, προβλέπει το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Η εφορία θα έχει τη δυνατότητα να προχωράει σε κατασχέσεις μισθών εις χείρας τρίτων, αλλά και δέσμευση καταθέσεων, χωρίς καμία προειδοποίηση των φορολογούμενων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Επίσης οι φορολογικές Αρχές θα μπορούν να επιβάλουν συντηρητική κατάσχεση όχι μόνο των καταθέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και των χρημάτων και άλλων πολύτιμων αντικειμένων που υπάρχουν στις τραπεζικές θυρίδες φορολογουμένων ή επιχειρήσεων, στους οποίους ύστερα από έλεγχο διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή πάνω από 150.000 ευρώ ή μη έκδοση φορολογικών στοιχείων άνω των 300.000 ευρώ.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ακόμη διάταξη που προβλέπει την κατάσχεση καταθέσεων των οφειλετών ακόμη και πριν τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής των οφειλών τους στην περίπτωση που η εφορία κρίνει ότι υπάρχει κίνδυνος μη εξόφλησής τους.

Διαβάστε ακόμη: Φορολογικοί έλεγχοι όλο το 24ωρο ακόμα και σε σπίτια

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο θα γίνει αποτελεσματικότερη η πολιτική είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ποσό το οποίο ανέρχεται συνολικά σε 62 δισ ευρώ. Από αυτά εκτιμάται ότι τα 15 δισ ευρώ μπορούν να εισπραχθούν.

Για το υπουργείο η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας. Ήδη, στο πλαίσιο αυτό τέθηκε σε λειτουργία και το σύστημα ηλεκτρονικών κατασχέσεων βάσει του οποίου οι τράπεζες υποχρεούνται εντός 10 ημερών να κατάσχουν και να αποστέλλουν στο υπουργείο Οικονομικών το ποσό της κατάσχεσης οφειλετών του δημοσίου, ύστερα από σχετικό αίτημα των ΔΟΥ.

 Διαβάστε σχετικά: Κατασχέσεις καταθέσεων με ένα κλικ για χρέη στο Δημόσιο