Κατασχέσεις καταθέσεων με ένα κλικ για χρέη στο Δημόσιο

Κατασχέσεις καταθέσεων με ένα κλικ για χρέη στο Δημόσιο

Τι προβλέπει η αυτοματοποιημένη κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών της εφορίας. 

Σε εφαρμογή έχει ήδη μπει η διαδικασία για κατασχέσεις καταθέσεων μέσω ειδικού ηλεκτρονικού συστήματος που συνδέει τις ΔΟΥ με τις τράπεζες. Έτσι πλέον με ένα κλικ θα «αδειάζουν» οι λογαριασμοί των οφειλετών του Δημοσίου.

Πρόκειται για την αυτοματοποιημένη κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών της εφορίας, κατά την οποία δεν προβλέπεται μάλιστα ενημέρωση των οφειλετών για τη διαδικασία κατάσχεσης καταθέσεων. Το ποσό που υπάρχει στο λογαριασμό τους , όσο αντιστοιχεί στην οφειλή ή ολόκληρο εάν δεν επαρκεί για την εξόφλησή της, θα περνάει στον λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών.

Ήδη, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών έχουν ξεκινήσει ειδικά σεμινάρια για τη χρήση του συστήματος. Συγκεκριμένα το δικαστικό τμήμα κάθε ΔΟΥ θα ενεργοποιείται για κάθε φορολογούμενο όταν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και θα διαμορφώνει το προφίλ του. Ο διευθυντής της υπηρεσίας θα είναι ο μοναδικός που θα διαθέτει και θα χειρίζεται το νέο μηχάνημα. Με το πάτημα ενός κουμπιού θα διαβιβάζει απευθείας στον διευθυντή του τραπεζικού καταστήματος όπου διαθέτει λογαριασμό ο οφειλέτης το αίτημα για επιτόπια συνδρομή της τράπεζας προκειμένου να γίνει αμέσως η κατάσχεση. Οι τράπεζες από τη στιγμή που λαμβάνουν εντολή από το ΣΔΟΕ, την Εφορία ή την Οικονομική Αστυνομία είναι υποχρεωμένες να δώσουν τα στοιχεία και εντός 10 ημερών να προχωρήσουν στην κατάσχεση.

Διαβάστε ακόμη: Μείωση των τραπεζικών καταθέσεων τον Οκτώβριο

Επίσης από την ερχόμενη Πέμπτη ενεργοποιείται το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλες οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το ΣΔΟΕ, η Οικονομική Αστυνομία, ο Οικονομικός Εισαγγελέας, ο Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς αλλά και η Αρχή για την αντιμετώπιση του μαύρου χρήματος.

Τη συγκεκριμένη απόφαση υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης με στόχο τη μείωση ης φοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων του κράτους. Να σημειωθεί ότι τα σχετικά όρια για το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων δεν αλλάζουν. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον Κώδικα σήμερα επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ¼ μισθών, συντάξεων και πάσης φύσεως ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, για τα χρέη προς το Δημόσιο των δικαιούχων αυτών, με τον περιορισμό ότι το εναπομένον, μετά την κατάσχεση, συνολικό ποσό, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Ορισμένες τράπεζες δε δέχονται το «ακατάσχετο» των λογαριασμών