Δέσμευση Ομπάμα-Ολάντ για αντιμετώπιση των «μεγάλων προκλήσεων»

Δέσμευση Ομπάμα-Ολάντ για αντιμετώπιση των «μεγάλων προκλήσεων»

Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης των δύο προέδρων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία αντιμετωπίζουν «από κοινού» τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας όπως είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον.

Ο Ολάντ, τον οποίο υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα, υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν «τη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής», να επιλύσουν «τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή», να βοηθήσουν «στην ανάπτυξη της Αφρικής» και να αγωνιστούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε ακόμη: Θερμή υποδοχή Ομπάμα σε Ολάντ

Μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων και τους 21 κανονιοβολισμούς -μια σπάνια τιμή για ξένο επισκέπτη- οι δύο πρόεδροι αναφέρθηκαν στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες καθώς και στην επιθυμία τους να συνεργαστούν σε πολλούς τομείς.

«Μπονζούρ, μόνο αυτό ξέρω να λέω στα γαλλικά», είπε γελώντας ο πρόεδρος Ομπάμα υποδεχόμενος τον Γάλλο ομόλογό του και συνέχισε: «Είναι μεγάλη τιμή να υποδέχομαι τον φίλο μου, τον πρόεδρο Ολάντ», υπενθυμίζοντας ότι αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Γάλλου προέδρου στις ΗΠΑ «εδώ και περίπου 20 χρόνια».

Διαβάστε ακόμη: Μάχη κατά της ανισότητας υποσχέθηκε ο Μπάρακ Ομπάμα

«Ας κάνουμε περισσότερα πράγματα μαζί», κάλεσε τον Ολάντ ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας με έμφαση τις λέξεις «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα».

«Είμαστε μαζί στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, είμαστε μαζί για να απαντήσουμε στην απειλή της διάδοσης των πυρηνικών και χημικών όπλων, μαζί για να επιλύσουμε τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή, μαζί για να βρούμε μια λύση στη Συρία, μαζί για την ανάπτυξη της Αφρικής, μαζί, πάντα μαζί, για να αγωνιστούμε κατά της κλιματικής αλλαγής», απάντησε ο Ολάντ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο