Deutsche Bank: Ο «χειμώνας» έρχεται για την Ευρωζώνη – Βαθιά ύφεση -2,2% το 2023

Deutsche Bank: Ο «χειμώνας» έρχεται για την Ευρωζώνη – Βαθιά ύφεση -2,2% το 2023
Photo:
Η Γερμανία παραμένει η πλέον εκτεθειμένη...

«Μαχαίρι» στις εκτιμήσεις της για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2023 βάζει η Deutsche Bank, «βλέποντας» πλέον ύφεση -2,2%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ύφεση -0,3%, καθώς παράγοντες, όπως ο χειμώνας, ο οποίος αναμένεται ψυχρός, δεδομένου ότι το ενεργειακό κόστος είναι στα ύψη, ή ενίσχυση του σοκ ανταγωνιστικότητας, μπορεί να επιδράσουν αρνητικά.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνει η γερμανική τράπεζα, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο αγωγός αερίου Nord Stream 1, που μετέφερε φυσικό αέριο στην Ευρώπη, έκλεισε επ’ αόριστον, υποτίθεται λόγω προβλημάτων συντήρησης, με αποτέλεσμα η ενεργειακή κρίση να κλιμακωθεί, ωθώντας προς υψηλότερα επίπεδα τις πληθωριστικές πιέσεις….

Στον αντίποδα, η ΕΕ προσπάθησε να απαντήσει, διευρύνοντας την γκάμα των εργαλείων πολιτικής που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κράτη μέλη για να περιορίσουν τις πιέσεις στις τιμές.  Ωστόσο, η ζήτηση για ενέργεια πρέπει να μειωθεί, καθώς μάλιστα το σενάριο της ήπιας ύφεσης δεν υπάρχει πια στο τραπέζι. 

Η Γερμανία ως μεγάλη ζημιωμένη

Η Γερμανία παραμένει η πλέον εκτεθειμένη στον περιορισμό της προσφοράς φυσικού αερίου, για αυτό η Deutsche Bank αναθεωρεί επί τα χείρω της εκτιμήσεις για το γερμανικό ΑΕΠ το 2023 από -1% σε -3έως -4%. Παράλληλα, η οικονομία της ζώνης του ευρώ αναμένεται να συρρικνωθεί από -0,3% σε -2,2%.

Και παρά το γεγονός ότι η δημοσιονομική θωράκιση ενδεχομένως να αποδειχθεί αποτελεσματική ή οι τιμές του φυσικού αερίου μπορεί να μειωθούν αισθητά το 2023, υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να επιδράσουν αρνητικά: ψυχρός χειμώνας ή ενίσχυση του σοκ ανταγωνιστικότητας.

Οι προσδοκίες της γερμανικής τράπεζας για τον ονομαστικό πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ το 2022 και το 2023 έχουν μειωθεί κατά μερικά δέκατα σε 8,2% και 6,2% αντίστοιχα, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών στο πετρέλαιο, αλλά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Οι βασικές προβλέψεις για τον ρυθμό αύξησης των τιμών παραμένουν αμετάβλητες, στο 3,8% και 4,0%, αντίστοιχα.

Πάντως, ακόμα και αν η χαλάρωση του ενεργειακού πληθωρισμού και η επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ μειώσουμ τον πληθωρισμό, αρνητικά θα επιδράσουν επίσης οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και η στενή αγορά εργασίας…