Deutsche Bank: Στις πρώτες θέσεις το ελληνικό Χρηματιστήριο τον Οκτώβριο

Deutsche Bank: Στις πρώτες θέσεις το ελληνικό Χρηματιστήριο τον Οκτώβριο
Photo:
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των αγορών τον Οκτώβριο...

Στις υψηλότερες θέσεις σε ό,τι αφορά τον πίνακα των αποδόσεων των διεθνών αγορών περιουσιακών στοιχείων τοποθετείται το ελληνικό χρηματιστήριο, σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank.

Τα κέρδη του 10,4% για τον προηγούμενο μήνα βάζουν το Χρηματιστήριο Αθηνών στη δεύτερη θέση των μετοχικών αγορών, ενώ για το γ’ τρίμηνο του έτους φιγουράρει στις πρώτες έξι θέσεις των αποδόσεων όλων των περιουσιακών στοιχείων. Μόνο το πετρέλαιο (Brent, WTI), ο δείκτης των εμπορευμάτων CRB και ο δείκτες Bovespa (Βραζιλία) και Portugal General κινήθηκαν καλύτερα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατά τ’ άλλα, όπως αναφέρει η γερμανική τράπεζα, μετά από ένα καταστροφικό σε απόδοση το τρίτο τρίμηνο, ο Οκτώβριος αποδείχθηκε πολύ ισχυρότερος μήνας για τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.

Βασικός μοχλός πίσω από την ανάκαμψη ήταν οι εικασίες ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να αρχίσουν να επιβραδύνουν τις επιτοκιακές αυξήσεις. Παράλληλα, θετικά συνέβαλαν οι σημαντικές μειώσεις στις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, ενώ είχαμε μια σταθεροποίηση στην αγορά ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω της νέας κυβέρνησης. 

Σε αυτο το πλαίσιο, τα 25 από τα 38 μη συναλλαγματικά περιουσιακά στοιχεία του δείγματος που εξετάζει η Deutsche Bank βρέθηκε σε θετικό έδαφος για τον Οκτώβριο, ο οποίος είναι ο δεύτερος καλύτερος μήνας μέχρι στιγμής το 2022. Ωστόσο, υπήρξαν και μερικά ακόμη αρνητικά ορόσημα, με τις τιμές του χρυσού να μειώνονται για έβδομο σερί μήνα για πρώτη φορά από το 1869.

Ποια περιουσιακά στοιχεία σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη τον Οκτώβριο;

Βρετανικά ομόλογα (Gilts): Η αλλαγή κυβέρνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο και η ανατροπή της δημοσιονομικής πολιτικής που είχε προκαλέσει τριγμούς προκάλεσαν υπεραποδόσεις στα Gilts (+3,8% τον Οκτώβριο) – αν και σε επίπεδο έτους είναι στο -22,8%.

Μετοχές: Οι ελπίδες για μια αλλαγή νομισματικής πολιτικής εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών και ένα πιο ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον βοήθησαν τις μετοχές να ανακάμψουν μετά τις πρόσφατες απώλειές τους. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +8,1% μέσα στον μήνα, αν και αυτό δεν ήταν αρκετό για να ανακτήσει πλήρως τις απώλειές του Σεπτεμβρίου, όταν κατέγραψε τη χειρότερη μηνιαία επίδοσή του από τον Μάρτιο του 2020 και υποχώρησε -9,2%. Στην Ευρώπη, ο Stoxx 600 κατέγραψε κέρδη+6,4%.

Πετρέλαιο: Η απόφαση του OPEC+ να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα βοήθησε στη στήριξη των τιμών του πετρελαίου τον Οκτώβριο, με το Brent Crude να αυξάνεται +7,8% και το WTI +8,9%.  

Ομόλογα υψηλής απόδοσης: Παρότι τα ομόλογα υψηλής απόδοσης είχαν μικτές επιδόσεις τον Οκτώβριο, ήταν ένας αξιοπρεπής μήνα.  

Ποια περιουσιακά στοιχεία παρουσίασαν τις μεγαλύτερες απώλειες τον Οκτώβριο;

Ομόλογα: Αν και υπήρχαν πολλές εικασίες για ένα pivot, μέχρι το τέλος του μήνα οι επενδυτές εξακολουθούσαν να τιμολογούν σε έναν πιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης από τη Fed από ό,τι περίμεναν στην αρχή, και τα ομόλογα υποχώρησαν -1,6%. Αυτό οφείλεται κυρίως στην έκθεση του ΔΤΚ του Σεπτεμβρίου, με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται στο +8,2%.

Γιεν: Με την Τράπεζα της Ιαπωνίας να διατηρεί τη χαλαρή νομισματική πολιτική της, το ιαπωνικό γεν ήταν το νόμισμα με τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των G10 τον Οκτώβριο, χάνοντας -2,7% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, στα 150 γεν ανά δολάριο, για πρώτη φορά από το 1990. Σε ετήσια βάση, είχε επίσης την πιο αδύναμη απόδοση μεταξύ των νομισμάτων του G10, υποχωρώντας -22,6% έναντι του δολαρίου.

Μέταλλα: Ο Οκτώβριος ήταν ένας ακόμη κακός μήνας για τα μέταλλα, με τον χρυσό και τον χαλκό να χάνουν έδαφος για 7ο συνεχόμενο μήνα. Για τον χρυσό, πρόκειται για το μεγαλύτερο σερί διαδοχικών μηνιαίων μειώσεων από το 1869. Ωστόσο, ούτε τα βιομηχανικά μέταλλα τα πήγαν καλά, με την προοπτική της ύφεσης να ασκεί πτωτική πίεση στις τιμές.

Φυσικό αέριο: Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο μειώθηκε κατά -34,7% συνολικά τον Οκτώβριο, φθάνοντας τα 123 ευρώ ανά μεγαβατώρα, χάρη στις θερμότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες. Το φυσικό αέριο των ΗΠΑ υποχώρησε επίσης κατά -6,1% τον μήνα.