Η σύσφιξη θα σταματήσει, μόνο όταν προκληθεί σοβαρή ζημιά στην οικονομία, λέει η BlackRock

Η σύσφιξη θα σταματήσει, μόνο όταν προκληθεί σοβαρή ζημιά στην οικονομία, λέει η BlackRock
epa08937078 (FILE) - A view of the offices of the investment management firm BlackRock in New York, New York, USA, 16 January 2020 (reissued 14 January 2021). BlackRock, the the world's largest fund, will publish their 4th quarter 2020 results on 14 January 2021. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 55774124 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με την BlackRock, οι κεντρικές τράπεζες ακολουθούν μια προσέγγιση «ό,τι χρειαστεί», για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στην τιμή στόχο.

Oι κεντρικές τράπεζες δεν θα σταματήσουν την αυστηροποίηση των συνθηκών, παρά μόνο όταν προκληθεί πραγματικά σοβαρή ζημία στις οικονομίες, αναφέρει η BlackRock. Για αυτό τον λόγο, o επενδυτικός κολοσσός παραμένει underweight σε ομόλογα και μετοχές. 

Σύμφωνα με την BlackRock, οι κεντρικές τράπεζες ακολουθούν μια προσέγγιση «ό,τι χρειαστεί», για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στην τιμή στόχο.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε τα επιτόκια κατά 0,75%. Οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα κάνει το ίδιο αυτή την εβδομάδα. Αυτός είναι ένας ρυθμός ρεκόρ για την ΕΚΤ και ο ταχύτερος κύκλος επιτοκιακών αυξήσεων για τη Fed από τη δεκαετία του 1980. Επίσης, στην εξίσωση έχει μπει και η ποσοτική σύσφιξη (QT). Οι ισολογισμοί έχουν ήδη αρχίσει να περιορίζονται.

Επισημαίνεται πως οι επενδυτές δεν απαιτούν ακόμη σημαντικά υψηλότερη αποζημίωση ή επασφάλιστρο, για τον κίνδυνο διακράτησης μακροπρόθεσμων ομολόγων. Το QT θα μπορούσε να ωθήσει το επασφάλιστρο ανοδικά…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο μεταξύ, το QT θα μπορούσε να διευρύνει στα spreads μεταξύ των αποδόσεων στα ομόλογα των χωρών μελών της ΕΕ. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για την Ιταλία και την Ελλάδα, δεδομένου του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και του μεγάλου χρέους τους.

Από την άλλη, το TPI, ήτοι το εργαλείο κατά του κατακερματισμού της αγοράς ομολόγων, και η συνεχιζόμενη επανεπένδυσή τους ενδέχεται να αποτρέψουν τη διεύρυνση των spreads στις χώρες της περιφέρειας.

Το συμπέρασμα

Το QT μπορεί να εντείνει τις πιέσεις στην αγορά και λόγους για τους οποίους οι επενδυτές αρχίζουν να απαιτούν προθεσμιακά ασφάλιστρα, οδηγώντας τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων υψηλότερες, επομένως «παραμένουμε underweight στα ομόλογα των ανεπτυγμένων αγορών.

Παραμένουμε underweight και στις μετοχές, των οποίων οι αποτιμήσεις δεν αντικατοπτρίζουν την ύφεση που αναμένουμε να πλήξει τα εταιρικά κέρδη» καταλήγει η BlackRock.