Deutsche Welle: Η ΕΕ ετοιμάζει λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Deutsche Welle: Η ΕΕ ετοιμάζει λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας
epa07850305 A handout photo made available by the Turkish Defence Minister press office shows Turkish TGC Oruc Reis frigate escorted to National seismic exploration vessel Oruc Reis which are sails on the Eastern Mediterranean, Turkey, 18 September 2019. National seismic exploration vessel Oruc Reis reached the planned research area in the Eastern Mediterranean by taking iron from Antalya on 17 September. EPA/TURKISH DEFENCE MINISTER / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι αναφέρει το δημοσίευμα.

Η αγγλική έκδοση της Deutsche Welle δημοσιεύει ρεπορτάζ σχετικά με τις κυρώσεις που εξετάζει η ΕΕ να επιβάλλει στην Τουρκία. Σύμφωνα με όσα έχει αφήσει να εννοηθούν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ οι κυρώσεις δεν θα αφορούν μόνο μεμονωμένα πρόσωπα. Θα επιβληθούν και σε εταιρείες που μετέχουν στις παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες. Αυτό τις τράπεζες που χρηματοδοτούν τις ιδιοκτήτριες εταιρείες αλλά και τα πλοία και γεωτρύπανα, για τα οποία θα κλείσουν τα λιμάνια της ΕΕ και δεν θα μπορούν να προμηθεύονται ανταλλακτικά.

Το δημοσίευμα συνεχίζει αναφέροντας ότι θα μπορούσαν επίσης να επιβληθούν κυρώσεις κατά ολόκληρων κλάδων της τουρκικής οικονομίας. Ειδικότερα αυτό αφορά τομείς «στους οποίους η οικονομία της Τουρκίας είναι στενά συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή» αλλά και την τελωνειακή ένωση – που διευκολύνει μια σχεδόν αφορολόγητη διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ. «Η τελωνειακή ένωση και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι τα ισχυρότερα διπλωματικά χαρτιά που θα μπορούσε να παίξει η ΕΕ» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ.

Στο πλαίσιο των κυρώσεων θα μπορούσε να αποφασιστεί ακόμη και ο οριστικός τερματισμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, κάτι που απαιτεί ανοικτά η Αυστρία, όμως άλλα κράτη μέλη δεν εμφανίζονται ακόμη έτοιμα για ένα τέτοιο βήμα.

Συνάντηση Μητσοτάκη- Μακρόν στην Κορσική: Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ

Σε γαλλοτουρκική διαμάχη εξελίσσεται η κρίση Άγκυρας – Αθήνας με τον οικοδεσπότη της χθεσινής ευρωμεσογειακής συνόδου «MED7» στην Κορσική να υψώνει τη φωνή στον Ερντογάν, όπως σχολιάζει ο διεθνής Τύπος.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε απαράδεκτη την συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου στη Μεσόγειο στηρίζοντας ξεκάθαρα την Ελλάδα.

Ο ένοικος των Ηλυσίων τόνισε επίσης πως, με βάση την συμπεριφορά της Άγκυρας στη Μεσόγειο και τη Λιβύη, η Τουρκία δεν είναι πλέον εταίρος στην Ε.Ε.

Γαλλική εφημερίδα «Le Figaro»

Ο Μητσοτάκης καλεί την Ε.Ε να αναδείξει ως προτεραιότητά της το μεταναστευτικό, γράφει η γαλλική εφημερίδα επισημαίνοντας πως Παρίσι και Βερολίνο συμφώνησαν από κοινού να στηρίξουν την Αθήνα βοηθώντας στην επίλυση του καυτού θέματος.

Γαλλία και Γερμανία κατέληξαν σε συμφωνία να λάβουν 400 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, επισημαίνει το επίμαχο δημοσίευμα.

Γαλλικό δίκτυο «RFI»

«Για τον Eμανουέλ Μακρόν, η Τουρκία δεν είναι πλέον εταίρος στην Ε.Ε», όπως επισημαίνει το γαλλικό δίκτυο RFI σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου στην ευρωμεσογειακή διάσκεψη MED7 στην Κορσική.

Aραβόφωνο δίκτυο «Al Jazeera»

«Η Τουρκία καταδίκασε τον Μακρόν για τα «αλαζονικά» του σχόλια παρεμβαίνοντας στην κρίση Άγκυρας-Αθήνας σχετικά με τα δικαιώματα εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει το αραβόφωνο δίκτυο «Al Jazzera».

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Μακρόν θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της ΕΕ με την «εθνικιστική στάση» του.

Ο Μακρόν επιδιώκει «να δώσει μαθήματα μιλώντας πεισματικά με τα παλιά αποικιακά αντανακλαστικά του», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Νωρίτερα χθες, ο Γάλλος πρόεδρος ενίσχυσε τη ρητορική του απέναντι στην Τουρκίας εν μέσω των συνομιλιών του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μακρόν και Μητσοτάκης παραβρέθηκαν στη σύνοδο κορυφής MED7 στο νησί της Κορσικής στη Γαλλία, μαζί με τους ηγέτες της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Ο Μακρόν προέτρεψε την Ευρώπη να υιοθετήσει μια «ενωμένη και σαφή φωνή» σχετικά με την πολιτική της έναντι της Τουρκίας, δηλώνοντας ότι η Άγκυρα «δεν είναι πλέον εταίρος» με βάση τη συμπεριφορά της στη Μεσόγειο και τη Λιβύη.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και σταθεροί» απέναντι στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την «απαράδεκτη συμπεριφορά» του, δήλωσε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους πριν από τη σύνοδο κορυφής», γράφει το επίμαχο άρθρο.

Η γαλλο-τουρκική διαμάχη έρχεται την ώρα που η Ελλάδα πιέζει την Ε.Ε για την προοπτική οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, εκτός εάν η Άγκυρα αποσύρει τις ναυτικές τους δυνάμεις από τις αμφισβητούμενες περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο.

Γερμανική εφημερίδα Bild

«Tα παιδιά από τη Μόρια χρειάζονται την βοήθειά μας», γράφουν σε σχόλιο τους οι ανταποκριτές της γερμανικής εφημερίδας Bild στη Λέσβο.

Το ίδιο δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου, επισημαίνει ότι, Μακρόν και Μέρκελ έχουν συμφωνήσει να λάβουν 400 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από τη Μόρια ύστερα από την καταστροφική πυρκαγιά στο κέντρο υποδοχής.