«Διαχειρίσιμο το Grexit, θα παραδειγμάτιζε τους υπόλοιπους»

«Διαχειρίσιμο το Grexit, θα παραδειγμάτιζε τους υπόλοιπους»

Τι υποστηρίζει ο οίκος Fitch σε ανάλυση του για την Ελλάδα - Παραμένει ο κίνδυνος για Grexit, αλλά έχει υποχωρήσει.

Ένα Grexit θα οδηγούσε την νομισματική ένωση στην υιοθέτηση μιας αυστηρής δημοσιονομικής στάσης. «Η Ευρωζώνη θα υποστεί ένα σημαντικό σοκ αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, αλλά θα ήταν απίθανο να προκαλέσει μια συστημική κρίση όπως το 2012 ή την άμεση έξοδο κάποιας άλλης χώρας από την περιφέρεια του κοινού νομίσματος», σημειώνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ο άμεσος κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ απομακρύνθηκε μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές της τον προηγούμενο μήνα.

Το ενδεχόμενο ενός πολιτικού λάθους, ωστόσο, παραμένει υπαρκτό: «Το Grexit δεν είναι το βασικό μας σενάριο, αλλά θα παραμείνει ως κίνδυνος, καθώς οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται πιο λεπτομερείς και καθώς η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να διατηρήσει την εσωτερική υποστήριξη για τη συμφωνία που έχει διασφαλίσει», αναφέρει ο οίκος Fitch.

Το ενδιαφέρον στοιχείο στην έκθεση του οίκου Fitch είναι πως θεωρεί πλέον το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη διαχειρίσιμο: «η Ευρωζώνη έχει αναπτύξει πλέον μηχανισμούς για να αποτρέψει στάσεις πληρωμών κρατών και τη μετάδοση μίας κρίσης από χώρα σε χώρα, ενώ οι ανησυχίες για την φερεγγυότητα των κρατών-μελών της Ευρωζώνης είναι πιο περιορισμένες από το 2012», τονίζει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης καταλήγοντας: «μία αλυσιδωτή αντίδραση από ένα Grexit το οποίο θα οδηγούσε στην διάλυση της Ευρωζώνης είναι απίθανη».

Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως μία ενδεχόμενη έξοδος της χώρας μας από το ευρώ θα οδηγούσε τις χώρες της Ευρωζώνης στην συνειδητή υιοθέτηση πιο αυστηρών δημοσιονομικών πολιτικών: «Δεν υπάρχει άλλος προφανής υποψήφιος για έξοδο από το ευρώ, αλλά μεσοπρόθεσμα θα υπάρξει μεγαλύτερος κίνδυνος εξόδου για χώρες στις οποίες η πολιτική δέσμευση για μεταρρυθμίσεις έχει αποδυναμωθεί . Ένα Grexit, όμως, θα μπορούσε επίσης να τονώσει την ενίσχυση των θεσμών της ευρωζώνης και ως εκ τούτου και την νομισματική ένωση» .