Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Οι πορείες πραγματοποιούνται στη σκιά της απεργίας πείνας του Νίκου Ρωμανού (βίντεο - εικόνες).

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα σήμερα, ημέρα μνήμης, έξι χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Οι διαδηλώσεις γίνονται στη σκιά της επί 27 ημέρες απεργίας πείνας του Νίκου Ρωμανού, που ζητά τη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών. Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, οι γονείς του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού θα συναντηθούν με τον Αντώνη Σαμαρά στις 11 το πρωί της Δευτέρας, κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε ο συνήγορος τού Ν. Ρωμανού, Φρ. Ραγκούσης.

Αθήνα
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 16.00 η πρώτη πορεία που διοργανώθηκε στο κέντρο της Αθήνας. Η πορεία ξεκίνησε στις 14:30 από τα Προπύλαια, ακολούθησε διαδρομή μέσω των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου στο Σύνταγμα και επέστρεψε στα Προπύλαια, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με τους διοργανωτές υπολογίζεται ότι συμμετέχοντες ξεπερνούν τα 7.000 άτομα.

Στη πορεία συμμετείχαν φοιτητές, μαθητές, σύλλογοι εκπαιδευτικών, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του, μέλη της Πανσπουδαστικής (φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ) της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, φορείς και δίκτυα πολιτών.

Το περιεχόμενο των συνθημάτων αφορούσε τον Αλ. Γρηγορόπουλο, τον Ν. Ρωμανό, αλλά και την οικονομική και πολιτική επικαιρότητα.

Κλειστοί θα παραμείνουν για το επιβατικό κοινό, με εντολή της Αστυνομίας, από τις 11:00 το πρωί του Σαββάτου οι σταθμοί «Κατεχάκη», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής» του Μετρό.

Στις 6 το απόγευμα ξεκίνησε και δεύτερη συγκέντρωση, επίσης στα Προπύλαια, μετά από κάλεσμα οργανώσεων, συλλογικοτήτων, φορέων και σωματείων εργαζομένων. Ενόψει των εκδηλώσεων μνήμης για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου 8.000 αστυνομικοί αναπτύσσονται στο κέντρο της Αθήνας.

1/12

Θεσσαλονίκη

Μικρής έκτασης και διάρκειας επεισόδια ξέσπασαν νωρίτερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατά την πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με αφορμή τη συμπλήρωση έξι χρόνων από τη δολοφονία του.

Όλα αυτά συνέβησαν επί της οδού Τσιμισκή, στο τμήμα της από το ύψος της Αγίας Σοφίας έως την Πλατεία Αριστοτέλους, ενώ η ΕΛΑΣ εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό σε δρόμους του κέντρου.

Όπως έγινε γνωστό, πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές υπόπτων, η συμμετοχή των οποίων στα επεισόδια εξετάζεται.

Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε, ο κύριος όγκος της πορείας συνέχισε κανονικά. Λίγο αργότερα, πάντως, η πορεία διασπάστηκε σε δύο τμήματα, από τα οποία το ένα κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης.

Όσοι πήραν μέρος στη μαζική πορεία συγκεντρώθηκαν από τις 12 το μεσημέρι στην Καμάρα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που απηύθυναν φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι αριστερών κομμάτων, φορέων και συλλογικοτήτων, όπως επίσης εκπρόσωποι κίνησης που πρόσκειται στον λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο.

Πάτρα
Ένταση στις κινητοποιήσεις στην Πάτρα με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση χημικών και να προχωρούν σε δεκάδες προσαγωγές. Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα TheBest έπεσαν μολότοφ, ενώ ομάδες διαδηλωτών και ΜΑΤ συγκρούονται σε στενά της πόλης, που όπως αναφέρει μετατράπηκαν σε «πεδία μάχης».

Πολίτες διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τις ενέργειες της αστυνομίας, ενώ πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση, όπου έχουν μεταφέρει τους προσαχθέντες.

1/4

Ροή από το Twitter με το hashtag #6decgr

Διαβάστε ακόμη: Έξι χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου