Διαφωνία με την τρόικα για τα «κόκκινα» δάνεια

Διαφωνία με την τρόικα για τα «κόκκινα» δάνεια

Νέα ευνοϊκή ρύθμιση για εξόφληση χρεών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία προωθεί η κυβέρνηση - Αυστηρά κριτήρια ένταξης ζητά η Τρόικα.

«Προχωρήσαμε σήμερα περισσότερο στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα αλλά δεν είμαστε κοντά στο να κλείσει η συμφωνία». Με τον τρόπο αυτό κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης σχολίασε την εξέλιξη της χθεσινοβραδυνής σύσκεψης με την Τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών. Οι επαφές αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες μέρες και όπως σχολίασε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δεν είναι αναγκαία η φυσική παρουσία της τρόικας για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τρόικα ζητάει περισσότερες λεπτομέρειες για το σκέλος της ρύθμισης που θα αφορά στους μεγαλοοφειλέτες. Η κουβέντα που έγινε ήταν για να βγουν οι 1.000 μεγαλύτερες, δηλαδή οι επιχειρήσεις με τα μεγαλύτερα χρέη, από τη ρύθμιση, ώστε να μην καθυστερήσει ο νόμος.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι οι ρυθμίσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι πιο δύσκολες διότι πρέπει να είναι εξατομικευμένες, ενώ για τις μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις είναι εύκολο να υπάρχουν «λύσεις πακέτο». Έτσι είναι πιθανόν τελικά να διευρυνθούν τα κριτήρια και τελικά να αυξηθεί ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση που ετοιμάζεται, ενώ δεν αποκλείεται να αλλάξουν οι ρυθμίσεις που αφορούν στο εύρος των δόσεων και το κούρεμα προσαυξήσεων προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.

Παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης επιμένουν ότι τα νομοθετήματα για τα «κόκκινα δάνεια», τα επιχειρηματικά και αυτά των φυσικών προσώπων θα είναι δύο, ενώ στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σχολίασαν ότι η συζήτηση που έγινε σήμερα με τη τρόικα αφορά στα σύνολο των επιχειρούμενων ρυθμίσεων, τόσο για τα ληξιπρόθεσμα όσο και για τα κόκκινα δάνεια, καθώς οι ρυθμίσεις «πρέπει να κουμπώνουν η μια με την άλλη».

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η άρνηση της τρόικας να συναινέσει, ενέτεινε τις ενδοκυβερνητικές τριβές, με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων που εμπλέκονται, να κατηγορούν η μία την άλλη για την τροπή που πήραν τα πράγματα. Η τρόικα φαίνεται να μην έχει πειστεί, όχι μόνο για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της ρύθμισης και τις συνέπειές της στους ισολογισμούς των τραπεζών, αλλά κυρίως για τα πραγματικά κίνητρα της κυβέρνησης και την «ειλικρίνειά» της να προωθήσει διαγραφές δημόσιου και ιδιωτικού χρέους για να διευκολύνει τη βιωσιμότητα μικρών και μεγάλων επιχειρηματιών.

Θέμα ημερών η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, είναι θέμα ημερών η προώθηση της νέας ευνοϊκής ρύθμισης για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών προς εφορίες και Ταμεία σε έως και 100 μηνιαίες δόσεις.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, πέρα από τον μεγάλο αριθμό δόσεων για τη διευκόλυνση 2,5 εκατ. οφειλετών που χρωστούν στο Δημόσιο, η νέα ρύθμιση θα περιλαμβάνει «κούρεμα» έως και 90% στις προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας έχουν έτοιμη τη ρύθμιση και επείγονται να τη θέσουν σε εφαρμογή προκειμένου να ανακοπεί η συνεχής αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών, τα οποία προσεγγίζουν πλέον τα 90 δισ. ευρώ. Άλλωστε εν αναμονή της νέας ρύθμισης καταγράφεται μία άτυπη στάση πληρωμών.

Το τελικό σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση προβλέπει:

– Αποπληρωμή των οφειλών έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις για όσους έχουν οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ

– Αποπληρωμή των χρεών έως και σε 72 δόσεις για οφειλές άνω των 15.000 ευρώ

– Μείωση του επιτοκίου από 8,76% ετησίως σε 4,5% ετησίως

 

– Μείωση των προσαυξήσεων ως εξής:

– 90% μείωση εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις

– 85% μείωση εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 24 δόσεις

– 80% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 36 δόσεις

– 75% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 48 δόσεις

– 70%εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 60 δόσεις

– 65% ή 50% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 72 δόσεις

 

– Καμία έκπτωση στις προσαυξήσεις δεν προβλέπεται μόνο στην περίπτωση εξόφλησης σε 100 δόσεις των οφειλών μέχρι 15.000 ευρώ που θα ρυθμίζουν τα ταμεία και μάλιστα χωρίς να ζητούν εξασφαλίσεις

– Οι μηνιαίες δόσεις καθορίζονται ως ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποιημένης οφειλής, όπως αυτή θα διαμορφωθεί είτε ως τα τέλη Ιουλίου είτε ως τα τέλη Αυγούστου, ανάλογα και με τον χρόνο ψήφισης της νέας διάταξης.

– Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις που ήδη “τρέχουν” και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.

– Στην περίπτωση καθυστέρησης της δόσης αυτή πρέπει να καταβληθεί με επιβάρυνση 15% εντός της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης

– Η υπαγωγής στη ρύθμιση θα γίνεται με μία απλή αίτηση για τους μικρούς οφειλέτες με χρέη έως 15.000 ευρώ.