Διαφωνία των πολιτικών αρχηγών για τον εκλογικό νόμο

Διαφωνία των πολιτικών αρχηγών για τον εκλογικό νόμο
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) συνομιλεί με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά (Δ), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Βουλή, την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020. Ανοίγει σήμερα ο κύκλος των κατ' ιδίαν συναντήσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις επαφές και τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, σε μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από πολυεπίπεδες εξελίξεις οι οποίες ενισχύουν το ενδεχόμενο διεύρυνσης της ατζέντας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Είναι εξαιρετικά απίθανο το σενάριο της ψήφισης του νέου εκλογικού νόμου με αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή.

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά για τον εκλογικό νόμο, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί οι συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά και θα ακολουθήσουν στις 17.00 και 18.00 το απόγευμα, οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γιάνη Βαρουφάκη, αντιστοίχως.

Ο κύκλος θα μείνει ανοιχτός μέχρι το πρωί της Δευτέρας οπότε και έχει στις 11.00 προγραμματιστεί η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σχετικά μετά τη συνάντηση: «Ο πρωθυπουργός με ενημέρωσε επίσης και για την πρόθεσή του να αλλάξει εκ νέου τον εκλογικό νόμο. Του εξέφρασα την κάθετη διαφωνία μας στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου. Σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις, ο ίδιος δυστυχώς επιμένει στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Αυτών δηλαδή που μας οδήγησαν στην κρίση».

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν με Γεννηματά

Με φιλοφρονήσεις και αιχμές ξεκίνησε λίγο μετά τη μία η συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, όμως τελικά δεν συμφώνησαν για τον εκλογικό νόμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Φώφη Γεννηματά, όπως έγινε γνωστό απο κύκλους του ΚΙΝΑΛ. Ο Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση, φέρεται να έδωσε την πρόταση της ΝΔ και η κυρία Γεννηματά του ΚΙΝΑΛ.

Η κ. Γεννηματά διεμήνυσε στον πρωθυπουργό ότι δεν ψηφίζει τον εκλογικό νόμο. «Συμφώνησαν ότι διαφωνούν» λένε συνεργάτες της προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Τι προτείνει η ΝΔ

Η πρόταση της ενισχυμένης αναλογικής της ΝΔ οδηγεί σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει ένα κλιμακωτό μπόνους, το οποίο θα ξεκινάει από τις 20 έδρες και θα φτάνει μέχρι και τις 50 έδρες. Το ποσοστό του κόμματος που θα λαμβάνει το μπόνους θα ξεκινάει από το 25% και θα φτάνει το 40% δηλαδή κοντά στο ποσοστό της αυτοδυναμίας. Άρα για κάθε 0,5% στο ποσοστό του πρώτου κόμματος θα προστίθεται μία έδρα στη Βουλή.

Τα κόμματα που είναι υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής είναι η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης ο πρωθυπουργός και η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά συμφώνησαν ότι διαφωνούν παρά το γεγονός ότι και οι δύο είναι υπέρ ενός πόνους εδρών. Το ίδιο επιθυμεί και η Ελληνική Λύση, η οποία ουσιαστικά προτείνει ένα ποσοστό εισόδου στην Βουλή.

Ταυτόχρονα υπέρ της απλής αναλογικής τάσσονται ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το Μέρα25 με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά απίθανο το σενάριο της ψήφισης του νέου εκλογικού νόμου με αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή.

Τη Δευτέρα το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή, για να ξεκινήσει άμεσα η συζήτησή του στις αρμόδιες Επιτροπές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος εκλογικός νόμος θα πάει στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί στις 22 Ιανουαρίου, πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρήσει για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.