Σκάνδαλο FIFA: Χορηγοί σε νευρική κρίση

Σκάνδαλο FIFA: Χορηγοί σε νευρική κρίση
FIFA President Sepp Blatter gives a press conference at the end of a meeting of the FIFA Executive Comitee on September 26, 2014 at the organistation's headquarters in Zurich, after formalizing his candidacy for a 5th mandate at the head of the FIFA. AFP PHOTO / SEBASTIEN BOZON (Photo credit should read SEBASTIEN BOZON/AFP/Getty Images)

Ανθρώπινα δικαιώματα και διαφθορά στενεύουν τον κλοιό για την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. 

Ως φυσικό επακόλουθο των καταγγελιών που αφορούν στην προετοιμασία του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 θεωρείται η αύξηση της πίεσης που ασκείται προς τους χορηγούς της διοργάνωσης. Μετά από χρόνια καταγγελιών για κύκλωμα δωροδοκιών, μέσω του οποίου η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανατέθηκε στο Κατάρ, το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης οδηγεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου εννέα ανώτατα στελέχη της FIFA και πέντε στελέχη που συνδέονται με το αθλητικό μάρκετινκ με την κατηγορία της αποδοχής δωροδοκίας.

Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν επίσης εκβιασμούς, απάτες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί αυτή τη στιγμή τόσο πολύ, όσο κάτι άλλο: οι συνθήκες εργασίας στο Κατάρ, όπου ένα μεγάλο μέρος της συνολικής κατασκευαστικής δραστηριότητας (σχεδόν το σύνολο αυτής) στοχεύει στη δημιουργία εγκαταστάσεων για τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022.

Μέχρι στιγμής, έχουν υπάρξει περισσότεροι από 1.400 θάνατοι εργαζομένων λόγων των μη ασφαλών συνθηκών εργασίας που επικρατούν στο Κατάρ, με τους εργάτες να αναγκάζονται να δουλεύουν κάτω από πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Από το 2010, όταν και άρχισαν οι εργασίες για τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία παρατηρεί πως η κατάσταση έχει γίνει ανεξέλεγκτη και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εκτιμώντας πως θα υπάρξουν τουλάχιστον άλλοι 4.000 θάνατοι εργατών, σε περίπτωση που δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Οι περισσότεροι από τους εργάτες είναι πάμπτωχοι μετανάστες από την Ινδία και το Νεπάλ, οι οποίοι μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να αφήνουν τα διαβατήριά τους στο έλεος των εργοδοτών τους από τη στιγμή που θα εισέλθουν στη χώρα, μέχρι την ολοκλήρωση του συμβολαίου τους.

Τον Νοέμβριο του 2014, η αεροπορική εταιρεία Emirates ανακοίνωσε πως δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιό της με τη FIFA. Λίγες εβδομάδες αργότερα η Sony, η οποία είχε συνάψει οκταετές συμβόλαιο 227 εκατομμυρίων δολαρίων, έλαβε την ίδια απόφαση. Και οι δύο εταιρείες εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες γνωστοποιούσαν πως επιθυμούσαν να επενδύσουν τα χρήματά τους αλλού, ωστόσο οι αποφάσεις και των δύο εταιρειών θεωρήθηκαν ως αντιδράσεις στις φήμες για διαφθορά και υποθέσεις δωροδοκίας στο εσωτερικό της FIFA. Τις Sony και Emirates ακολούθησαν στο τέλος του 2014 η γερμανική εταιρεία ελαστικών Continental και η εταιρεία καυσίμων Castrol.

Πλέον, οι εναπομείναντες χορηγοί της FIFA έχουν ένα πρόβλημα μεγαλύτερο από τις φήμες και το σκάνδαλο διαφθοράς και αυτό περιλαμβάνει την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Ο σοκαριστικός αριθμός νεκρών δημιουργεί μία πολύ κακή εικόνα για αυτές τις εταιρείες . Ενδεικτικές είναι οι φωτογραφίες με τα «πειραγμένα» λογότυπα των χορηγών της FIFA που κάνουν το γύρο του Διαδικτύου. Το σύνθημα των φωτογραφιών αυτών παραφράζει το αντίστοιχο των χορηγών της FIFA: «Υπερήφανος χορηγός της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2022».

 

Εντός της εβδομάδας, τόσο η Adidas, όσο και η Visa εξέδωσαν αυστηρές ανακοινώσεις σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς στη FIFA. Ωστόσο, παραμένουν χορηγοί. Και οι οκτώ μεγάλοι χορηγοί του Παγκοσμίου Κυπέλλου παραμένουν χορηγοί, παρά την πολύ αυστηρή κριτική που τους ασκείται. Οι επίσημοι εμπορικοί εταίροι της FIFA είναι η VisaAdidas, η Coca-Cola, η Gazprom, η Hyundai, η Kia, η Budweiser και τα McDonald’s.

Οι χορηγοί δαπανούν τεράστια ποσά για να έχουν συνεργασία με τη FIFA-το ποσό υπολογίζεται συνολικά στα 413 εκατομμύρια δολάρια μόνο για το περσινό Παγκόσμιο Κύπελλο. Το ποσό είναι πολύ υψηλότερο από τα 150 εκατομμύρια δολάρια από δωροδοκίες που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο. Είναι απολύτως νόμιμα χρήματα, τα οποία η FIFA δεν θέλει να χάσει, ενώ οι ίδιοι οι χορηγοί δεν θα ήθελαν να χάσουν την προβολή που παίρνουν από το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Όταν αντίστοιχο σκάνδαλο με αυτό της FIFA ξεσκεπάστηκε την προηγούμενη χρονιά στο εθνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Roger Goodell βγήκε αλώβητος από την υπόθεση. Την Παρασκευή θα λάβει χώρα η ψηφοφορία της FIFA για την ανάδειξη του νέου προέδρου της, με τον Sepp Blatter να διεκδικεί και πέμπτη θητεία. Θα είναι και αυτός τόσο τυχερός;