Διάλογοι – σοκ από το εισαγγελικό πόρισμα για το Μάτι

Διάλογοι – σοκ από το εισαγγελικό πόρισμα για το Μάτι
Καμμένα αυτοκίνητα στην αυλή σπιτιού που κάηκε την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στην περιοχή Μάτι, 39 χλμ από την Αθήνα, Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πόρισμα των εισαγγελέων για την φωτιά στο Μάτι: Οι ευθύνες και τα αίτια της τραγωδίας.

Εικόνα πλήρους σύγχυσης και απόλυτης έλλειψης συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων φορέων αναδύεται στο πολυσέλιδο εισαγγελικό πόρισμα για την τραγωδία στο Μάτι, που οδήγησε στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος αρμόδιων κρατικών λειτουργών.

Οι εισαγγελείς που απ’ την επομένη της πολύνεκρης πυρκαγιάς ερεύνησαν κάθε πτυχή της υπόθεσης, καταλογίζουν σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, καθώς και στην τοπική αυτοδιοίκηση, πλήρη ασυνεννοησία και αδυναμία συντονισμού που κόστισε την ζωή 100 ανθρώπων.

Στο πόρισμα για την φονική πυρκαγιά, αφού καταγράφεται λεπτομερώς όλο το νομικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία κάθε συναρμόδιας υπηρεσίας σε περιπτώσεις πυρκαγιάς , διαπιστώνεται πως στην «επί χάρτου» εφαρμογή της νομοθεσίας όλα λειτούργησαν ομαλότατα, πλην όμως στην πράξη ουσιαστικά τίποτα δεν λειτούργησε κατά τα προβλεπόμενα, και η όλη διαχείριση έγινε σπασμωδικά, χωρίς κανέναν συντονισμό.

«Είναι προφανές αναφέρουν οι εισαγγελείς ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για επιχείρηση κατάσβεσης και διάσωσης ανθρώπων, που κινδυνεύουν, όταν το βασικό κεντρικό συντονιστικό όργανο, αγνοεί ποιος είναι ο επικεφαλής των επίγειων δυνάμεων, πού είναι η πυρκαγιά, πού έχει επεκταθεί, ποιος διαχειρίζεται τα εναέρια μέσα και ακόμη και αν υπάρχει πυρκαγιά».

Οι διάλογοι – σοκ από το εισαγγελικό πόρισμα για το Μάτι

Συγκλονίζουν και σοκάρουν για τη βιβλική καταστροφή στο Μάτι οι παραδοχές του εισαγγελικού πορίσματος, που αριθμεί τις 293 σελίδες και περιγράφει μόνον λάθη, παραλείψεις, έλλειψη συντονισμού και απόλυτη ανυπαρξία του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, που οδήγησαν στην εκατόμβη των νεκρών και τις ανυπολόγιστες καταστροφές στην Ανατολική Αττική.

Οι πολίτες καλούσαν και ζητούσαν πληροφορίες ή οδηγίες γιατί βρίσκονταν σε κίνδυνο. Λόγω της έλλειψης ικανού αριθμού χειριστών – τηλεφωνητών σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό συμβάντων διαπιστώθηκαν απρεπείς συμπεριφορές.

Χαρακτηριστικός ο διάλογος: «Έρχονται κυρία μου έρχονται, το κέρατό μου έρχονται».

«Αυτό σας λέω κυρία μου, ότι μπορούμε κάνουμε δέκα, πέντε αυτοκίνητα, είκοσι έρχονται, μακάρι να γεννήσουμε κι άλλα».

«Δεν κατάλαβα το ύφος σας κύριε»… Όχι όχι τι είσαστε εσείς, τι δεν καταλάβατε πολίτης είμαι, έχετε υποχρέωση, τι είσαστε, μαγαζί σας είναι η Πυροσβεστική δεν το κατάλαβα…»

«Κι εγώ δεν κατάλαβα… εντάξει δεν είναι ταξί να το παραγγείλουμε, κινδυνεύει κάποιος, μπορεί να κινδυνεύει κάποιος άνθρωπος, θα το δούμε έτσι; Θα ‘ρθει».

Και συνεχίζουν: «Καπνό στην Αττική ο καπνός, μην παραπονιέστε και φωνάζετε όλοι»

Οι άνθρωποι καίγονταν και στο 199 δεν ήξεραν τι να κάνουν…

Ο παππούς θα πεθάνει

Στη συνέχεια το πόρισμα αναφέρει: Όμως ανάλογη ήταν η συμπεριφορά και απέναντι σε εμπλεκόμενους φορείς, όπως λ.χ. σε συνομιλία με την Άμεση Δράση:

«Θέλω τροχαία στα φανάρια στη διασταύρωση στη Ραφήνα. Στη Ραφήνα έχω φωτιές από εκεί πέρα. Τι είναι αυτό στο Νέο Βουτζά, χεστήκαμε. Ο παππούς θα πεθάνει εκεί μέσα, Μαλάκα είναι να πεθάνει ο παππούς. Θέλω τροχαία στη διασταύρωση για Ραφήνα».

Να καούν ρε φίλε

Μόνο να καταδειχθεί εμφατικά η στάση ευτυχώς ας μπει ορισμένων οργάνων του ΠΣ, παρατίθεται και η συνομιλία του Αξιωματικού του ΠΣ με τον αξιωματικό υπηρεσίας του 199 όταν είπε χαρακτηριστικά για τους κινδυνεύοντες στην περιοχή της Κινέττας: «Τώρα να καούν για να βάλουν μυαλό ρε φίλε. Ναι μπορεί να έχουμε πενήντα νεκρούς για πλάκα για τον κάθε βλάκα τώρα. Τα όρνια να μείνουν εκεί…».

Το ΠΣ λάμβανε, λέει το πόρισμα, κλήσεις στο 199 από πολίτες που ανέφεραν σοβαρά και κρίσιμα περιστατικά σχετικά με ανθρώπους που κινδύνευε η ζωή τους από την εξελισσόμενη πυρκαγιά στους οικισμούς του Νέου Βουτζά, Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι. Στις περισσότερες περιπτώσεις αντί να προωθηθούν πυροσβεστικές δυνάμεις στις συγκεκριμένες διευθύνσεις των κινδυνευόντων ατόμων για τη διάσωσή τους, δεν προέβη προσπάθεια διάσωσης ατόμων από πυρκαγιά αλλά διαβίβαζε τα περιστατικά αυτά στις αναρμόδιες αστυνομικές δυνάμεις που και δεν είχαν αρμοδιότητα και γνώση και μέσα για να κάνουν διάσωση.