Διαμάντια, γαλαζοαίματοι, ηγέτες κρατών, στρατιώτες: Οι εντυπωσιακοί αριθμοί πίσω από την κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ

Διαμάντια, γαλαζοαίματοι, ηγέτες κρατών, στρατιώτες: Οι εντυπωσιακοί αριθμοί πίσω από την κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ
epa10193667 The State Funeral Procession of Queen Elizabeth II in London, Britain, 19 September 2022. Britain's Queen Elizabeth II died at her Scottish estate, Balmoral Castle, on 08 September 2022. The 96-year-old Queen was the longest-reigning monarch in British history. EPA/ADAM VAUGHAN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο θάνατος της Ελισάβετ στις 8 Σεπτεμβρίου, στο Κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία, πυροδότησε μια αλυσίδα πένθιμων εκδηλώσεων, οι οποίες εντυπωσιάζουν με τη μεγαλοπρέπεια, το μέγεθος και τους αριθμούς τους.

H κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β‘ είναι το κρεσέντο του 10ήμερου εθνικού πένθους για τους Βρετανούς, που δεν προσέλκυσε μόνο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους του Λονδίνου, αλλά και εκατομμύρια τηλεθεατές από όλο τον κόσμο. Πρόκειται μόνο για ένα μικρό μέρος των εκπληκτικών αριθμών που προέκυψαν από τον θάνατο της 96χρονης βασίλισσας μετά από 70 χρόνια στο θρόνο.

2.000 αξιωματούχοι και προσκεκλημένοι παρευρέθηκαν στο Αβαείο του Γουέστμινστερ για την κηδεία. Από τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ και άλλους βασιλικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μέχρι μέλη του βρετανικού κοινού που βοήθησαν στην καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19.

800 προσκεκλημένοι στην ιδιωτική τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

5.949 στρατιωτικό προσωπικό επιστρατεύθηκε σε όλη τη, σχολαστικά χορογραφημένη, επιχείρηση που ξεκίνησε με το θάνατο της βασίλισσας στις 8 Σεπτεμβρίου στο κτήμα Balmoral, στα Highlands της Σκωτίας. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει 4.416 άτομα από το στρατό, 847 από το ναυτικό και 686 από την αεροπορία. Επιπλέον, έχουν εμπλακεί περίπου 175 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων από χώρες της Κοινοπολιτείας.

1.650 άτομα από το στρατιωτικό προσωπικό συμμετείχε στην πομπή του φέρετρου της βασίλισσας από το Αββαείο του Γουέστμινστερ προς την Αψίδα του Ουέλινγκτον μετά την εξόδιο ακολουθία της. Άλλοι 1.000  βρίσκονταν παρατεταγμένοι στους δρόμους κατά μήκος της διαδρομής της πομπής .Όταν το φέρετρο φτάσει στο Γουίνδσορ, 410 στρατιωτικοί θα λάβουν μέρος στην πομπή, 480 θα παραταχθούν στους δρόμους, 150 θα βρίσκονται σε τιμητική φρουρά και άλλοι 130 θα πραγματοποιήσουν άλλα τελετουργικά  καθήκοντα.

142 μέλη του Βασιλικού Ναυτικού, οι οποίοι οδήγησαν την κρατική άμαξα που μετέφερε το φέρετρο της βασίλισσας όταν αναχώρησε από τα κτήρια του Κοινοβουλίου για την κηδεία της.

epa10193649 A handout picture provided by the British Ministry of Defence (MoD) shows the Royal Marine Band moving down the Mall during the State Funeral Procession of Queen Elizabeth II in London, Britain, 19 September 2022. Britain's Queen Elizabeth II died at her Scottish estate, Balmoral Castle, on 08 September 2022. The 96-year-old Queen was the longest-reigning monarch in British history. EPA/POPhot Will Haigh/BRITISH MINISTRY OF DEFENCE/HANDOUT MANDATORY CREDIT: MOD/CROWN COPYRIGHT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πάνω από 10.000 αστυνομικοί. Ο Αναπληρωτής Βοηθός Επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, Stuart Cundy, είπε ότι η «τεράστια πολύπλοκη» επιχείρηση αστυνόμευσης είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της αστυνομίας του Λονδίνου, ξεπερνώντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, όπου υπήρχαν έως και 10.000 αστυνομικοί σε υπηρεσία την ημέρα.

22 μίλια, δηλαδή 36 χιλιόμετρα, φραγμάτων τοποθετήθηκαν μόνο στο κεντρικό Λονδίνο για να ελέγξουν τα πλήθη και να διατηρήσουν ασφαλείς βασικές περιοχές γύρω από τα κτήρια του Κοινοβουλίου, το Αβαείο του Γουέστμινστερ και τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

1 εκατομμύριο είναι ο αριθμός των ανθρώπων που οι αρχές μεταφορών του Λονδίνου υπολόγισαν ότι βρίσκονται στην πρωτεύουσα την ημέρα της κηδείας. Περίπου 250 επιπλέον σιδηροδρομικές υπηρεσίες θα εκτελούνται για τη μετακίνηση των ανθρώπων μέσα και έξω από την πόλη.

5 μίλια, δηλαδή 8 χιλιόμετρα, ανθρώπων έκαναν ουρά για να πουν το ύστατο “χαίρε” στο φέρετρο της βασίλισσας στο Westminster Hall. Η ουρά-μαμούθ απλωνόταν από τα κτήρια του Κοινοβουλίου κατά μήκος της νότιας όχθης του ποταμού Τάμεση μέχρι το πάρκο Southwark. Ο αριθμός των ατόμων που είδαν το φέρετρο σε τέσσερις ημέρες δεν είναι ακόμη γνωστός.

125 κινηματογράφοι άνοιξαν τις πόρτες τους για να μεταδώσουν ζωντανά την κηδεία της Ελισάβετ.

2.868 διαμάντια, μαζί με 17 ζαφείρια, 11 σμαράγδια, 269 μαργαριτάρια και 4 ρουμπίνια, αστράφτουν στο αυτοκρατορικό στέμμα του κράτους που ακουμπούσε στο φέρετρο της βασίλισσας.

2 λεπτά σιγής κρατήθηκαν στο τέλος της κηδείας στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.

1 φέρετρο. Το σιωπηλό κομμάτι στην πολυήμερη καταιγίδα της μεγαλοπρέπειας και της επιβλητικότητας είναι ένα δρύινο φέρετρο που μεταφέρει τον μοναδικό μονάρχη που γνώρισαν γενιές Βρετανών.

Πηγή: Fortune.com