διαΝΕΟσις: Τι μπορεί να διδάξει το επιχειρηματικό μοντέλο της Ιρλανδίας στην Ελλάδα

διαΝΕΟσις: Τι μπορεί να διδάξει το επιχειρηματικό μοντέλο της Ιρλανδίας στην Ελλάδα
Photo:
Μια εκτενής δημοσιογραφική έρευνα που αναδεικνύει πώς μία μνημονιακή χώρα 5 εκατομμυρίων κατοίκων κατόρθωσε να φιλοξενεί σήμερα 1.400 πολυεθνικές επιχειρήσεις και να εξάγει πάνω από 100% του ΑΕΠ της, σημειώνοντας ανάπτυξη που έφτασε στο 8,2% το 2018.

Πώς μπορεί η Ελλάδα να προσελκύσει μεγάλο όγκο ξένων επενδύσεων και να πετύχει ταχύρρυθμη οικονομική ανάπτυξη; Τι μπορεί να διδαχθεί από την περίπτωση της Ιρλανδίας;

Η δεύτερη χώρα της Ε.Ε. που, μόλις λίγους μήνες μετά την Ελλάδα, μπήκε σε μνημόνιο, κατάφερε να βγει σε τρία χρόνια και να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Πώς όμως κατόρθωσε μια χώρα 5 εκατομμυρίων κατοίκων να φιλοξενεί σήμερα εκατοντάδες πολυεθνικές επιχειρήσεις με εκατοντάδες χιλιάδες καταρτισμένους εργαζόμενους; Πώς οδήγησαν οι ξένες επενδύσεις και η εξωστρέφεια της ιρλανδικής οικονομίας στην έξοδο από την κρίση και στην ανάπτυξη, που το 2018 έφτασε στο 8,2%; Οι ερευνητές της διαΝΕΟσις ταξίδεψαν στην Ιρλανδία, μίλησαν με τους ειδικούς και κατέγραψαν τις απαντήσεις και τα χρήσιμα μαθήματα για χώρες όπως η δική μας.

«Η διαφορά που έκανε την Ιρλανδία να ανακάμψει τόσο γρήγορα και να βγει από τη βαθιά ύφεση είναι ότι η οικονομία της έχει εξαγωγικό χαρακτήρα», δήλωσε ο Νταν Ο’Μπράιεν, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διεθνών & Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (IIEA).

Εταιρείες που έχουν την έδρα τους στην Ιρλανδία:

-9 από τις 10 μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες του κόσμου

-9 από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής

-13 από τις 15 μεγαλύτερες εταιρείες ιατρικής τεχνολογίας

-6 από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες ευρω-χρηματοοικονομικών υπηρεσιών

«Στην Ιρλανδία έχουμε αποφασίσει να επενδύσουμε τα επόμενα χρόνια στην ψηφιακή αγορά, είτε πρόκειται για την τεχνητή νοημοσύνη, είτε για κάτι άλλο. Oι χώρες που δεν αγκαλιάζουν την καινοτομία θα μείνουν πίσω. Θα ‘εξατμιστούν’», δήλωσε ο Πατ Μπριν, υπουργός Εμπορίου και Απασχόλησης.

Ξένες Άμεσες Επενδύσεις (FDI)- Το βασικό όχημα για την ανάκαμψη της Ιρλανδίας

1. Η Ιρλανδία είναι στην 20ή θέση στην παγκόσμια κατάταξη προσέλκυσης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (FDI).

2. Το 2015 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα έφτασαν τα 167 δισ. ευρώ.

3. 1.400 πολυεθνικές έχουν την έδρα τους εκεί.

4. Κατά μέσο όρο, η χώρα προσελκύει 230 νέες ξένες επενδύσεις τον χρόνο που δημιουργούν 10.000 νέες θέσεις εργασίας.

5. Το 10% των εργαζομένων απασχολούνται σε εταιρείες FDI.

6. Για κάθε 10 θέσεις που δημιουργούνται απευθείας από τις FDI, δημιουργούνται άλλες 8 θέσεις στην ευρύτερη οικονομία.

7. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη σε τεχνολογία πληροφοριών στον κόσμο, η πέμπτη σε αγροτικά προϊόντα στον κόσμο και η δεύτερη σε ιατρικό υλικό στην Ευρώπη.

Ποιοι άλλοι παράγοντες συνέβαλαν στην ανάκαμψη;

1. H χαμηλή και σταθερή φορολογία: Ο φόρος για όλες τις επιχειρήσεις είναι στο 12,5%, ένας από τους μικρότερους στην ΕΕ.

2. Ο εξαγωγικός χαρακτήρας της χώρας Οι εξαγωγές αποτελούν πάνω από το 100% του ΑΕΠ. Η Ιρλανδία εξάγει το 80% όσων παράγει, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι παράγει τρόφιμα που θα μπορούσαν να ταΐσουν 36 εκατ. ανθρώπους.

3. Διασύνδεση της αγοράς εργασίας με τα πανεπιστήμια και την εκπαίδευση Το 2017 εταιρείες FDI δαπάνησαν 1,8 δισ. ευρώ για Έρευνα & Ανάπτυξη (R&D) στη χώρα.

4. Ελάχιστη γραφειοκρατία και μηδαμινά εμπόδια στο επιχειρείν Το 2011 η Παγκόσμια Τράπεζα την κατέταξε πρώτη παγκοσμίως ως προς την «ευκολία του επιχειρείν».

5. Η αγγλική γλώσσα και η συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη Πολλές ξένες επιχειρήσεις επιλέγουν να έχουν την ευρωπαϊκή έδρα τους στην Ιρλανδία γι’ αυτούς τους λόγους.

6. Πολιτική και κοινωνική συναίνεση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις Κατά τη διάρκεια της κρίσης οι μισθοί μειώθηκαν σε συμφωνία με τα εργατικά συνδικάτα. Σήμερα η ανεργία έχει επανέλθει σε μονοψήφιο ποσοστό.