Σε τετράμηνη συμφωνία για την Ελλάδα καταλήγει το Eurogroup (upd)

Σε τετράμηνη συμφωνία για την Ελλάδα καταλήγει το Eurogroup (upd)

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup - Εν αναμονή της συνέντευξης Τύπου.

Τελευταία ενημέρωση: 21.40

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Ελλάδα με τους εταίρους της βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας ενός κοινού κειμένου για 4μηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, που έχει τεθεί στην κρίση των υπουργών οικονομικών στο Eurogroup, μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο.

Οι πρώτες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως γεφυρώθηκαν οι διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και (κυρίως) της Γερμανίας σχετικά με τους όρους που θα ισχύουν για μια εξάμηνη παράταση του δανείου προς την Ελλάδα από τον τριμερή μηχανισμό.

Σημειώνεται ότι η γερμανική πλευρά και οι σύμμαχοί της ζητούν ρητή δέσμευση από την Αθήνα για το τι θα πράξει το επόμενο τετράμηνο.

Ζητούν επίσης να γνωρίζουν εκ των προτέρων μια λίστα με τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης που αναφέρονταν στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, οι οποίες δεν θα συνιστούν μονομερή ενέργεια. Έως την Δευτέρα η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει λεπτομερές υπόμνημα με τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύεται να κάνει.

Διαμορφώνεται το κείμενο της απόφασης
Όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, υπάρχει ένα κείμενο στο οποίο καταρχήν έχουν συμφωνήσει όλες οι πλευρές και αναμένεται να μπει η τελική σφραγίδα. Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως υπάρχει ήδη έτοιμο το προσχέδιο επί του οποίου υπάρχει αμοιβαία συμφωνία.

Πηγή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαίωσε ότι το κείμενο που συνέταξε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, είναι στο τραπέζι και «υπογράφεται από σημαντικούς ανθρώπους». Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αναφέρει ότι δεν γνωρίζει περί συμφωνίας.

Τις ίδιες πηγές φαίνεται πως επικαλείται και το πρακτορείο Bloomberg, ενώ ο δημοσιογράφος των Financial Times, Peter Spiegel, μιλάει για κατ’ αρχήν συμφωνία.

Όπως υποστηρίζει η ελληνική αντιπροσωπεία, το κείμενο που απέστειλε ο Γιάννης Βαρουφάκης στους εταίρους την Πέμπτη δεν πρόκειται να αλλάξει. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το κείμενο θα είναι μια ή δύο σελίδες και περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν τις επόμενες μέρες.

Το σενάριο Έκτακτης Συνόδου Κορυφής έπεσε έγκαιρα στο τραπέζι
Ελάχιστα λεπτά πριν την καθυστερημένη εκκίνηση του Eurogroup, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη σύγκληση Έκτακτης Συνόδου Κορυφής για αυτήν την Κυριακή.

Σημειώνεται ότι το Eurogroup καθυστέρησε να ξεκινήσει περίπου δύο ώρες καθώς υπήρξαν έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ του Γιάννη Βαρουφάκη και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με διαμεσολαβητές τους Κριστίν Λαγκάρντ, Πιερ Μοσκοβισί και Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά με ανακοίνωσή της έστειλε πολύ σκληρό μήνυμα στην γερμανική εφημερίδα Bild για ένα άρθρο το οποίο ανέφερε πως η ελληνική πλευρά έστειλε λάθος κείμενο στο email προς το Eurogroup της περασμένης Πέμπτης.

«Τις τελευταίες ώρες διαρρέεται το ευφάνταστο σενάριο ότι εστάλη λάθος επιστολή στο Eurogroup και ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στην κα Μέρκελ για αυτό το υποτιθέμενο λάθος!», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα. «Είναι προφανές ότι η νοσηρή φαντασία ορισμένων αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας. Η πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με τις συκοφαντικές διαρροές», συμπληρώνουν.

Ακόμη πιο καυστικός για το ζήτημα ήταν ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος έγραψε στο Twitter «Όποιος πιστέψει τα ψεύτικα δημοσιεύματα της Bild, ας το κάνει με δική του ευθύνη».

Διαβάστε ακόμη:

Eurogroup: Προς παράταση 4 μηνών χωρίς νέα μέτρα λιτότητας

«Φαίνεται ότι υποχώρησαν. Βγάζω το καπέλο στον Τσίπρα»