Διάταγμα επιβολής στρατιωτικού νόμου υπέγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος – Εντείνεται η κρίση με τη Ρωσία

Διάταγμα επιβολής στρατιωτικού νόμου υπέγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος – Εντείνεται η κρίση με τη Ρωσία
epa07190551 A Ukrainian warship and a tugboat stand in a port in the Crimean city of Kerch after they were captured by the Russian Border Guard Service and escorted there, 26 November 2018. Three Ukrainian warships attempted to violate the Russian maritime border and were shot dead by border guards. Three Ukrainian sailors were injured in the incident and received medical assistance, all others are detained. EPA/STRINGER

Παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ για να βρεθεί λύση. Κάλεσμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Μόσχα για αποκλιμάκωση της κατάστασης.

 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε πως θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο σε όλη τη χώρα από την Τετάρτη (28/11) αλλά είπε πως το διάταγμά του δεν περιλαμβάνει περιορισμούς στα δικαιώματα των πολιτών ούτε ακύρωση των εκλογών που προγραμματίζεται να διεξαχθούν το 2019.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, πρότεινε στο κοινοβούλιο την επιβολή στρατιωτικού νόμου για 30 ημέρες αντί για 60 ημέρες που είχε προβλέψει αρχικά το συμβούλιο ασφαλείας του Ουκρανού προέδρου.

«Εκπλήρωσα το συνταγματικό καθήκον μου και πριν από μερικές ώρες, με το διάταγμά μου, επέβαλα στρατιωτικό νόμο σε όλη την Ουκρανία από τις 9.00 π.μ. της 28ης Νοεμβρίου», είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος καταδίκασε τη σύλληψη από τη Ρωσία την Κυριακή τριών πλοίων του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού ανοικτά της Κριμαίας, εκτιμώντας πως πρόκειται για ένα «νέο στάδιο της επίθεσης» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

«Επιτιθέμενη σε ουκρανικά στρατιωτικά πλοία, εξαπέλυσε ένα νέο στάδιο στην επίθεσή της», είπε ο Ποροσένκο, καταγγέλλοντας την «ανοικτή και αλαζονική συμμετοχή ρωσικών τακτικών στρατευμάτων» στην «επίθεση» αυτή.

 

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε στον Ουκρανό πρόεδρο πως θα κάνει ό,τι μπορεί στην προσπάθεια να αποκλιμακώσει την αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ανέφερε το γραφείο του Ποροσένκο έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν οι δύο ηγέτες.

«Η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε ανησυχία για την κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας με τη χρήση όπλων και είπε πως θα κάνει τα πάντα για αποκλιμάκωση», αναφέρεται σε μια δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Ποροσένκο.

Οι πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι αυτή την περίοδο μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσαν σήμερα τη Ρωσία να «αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης» από τον Πορθμό Κερτς.

«Θα πρέπει να απελευθερωθούν χωρίς καθυστέρηση οι Ουκρανοί ναύτες που συνελήφθησαν και να επιστραφούν τα πλοία που συνελήφθησαν» σε αυτή τη θαλάσσια δίοδο ανάμεσα στη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική θάλασσα, προσθέτουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Σουηδίας, της Πολωνίας και της Ολλανδίας, στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Πεκίνο.

Εκφράζοντας τη «μεγάλη ανησυχία τους μετά την πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων στην Αζοφική θάλασσα και στον Πορθμό Κερτς», οι διπλωμάτες αυτοί «κάλεσαν τη Ρωσία να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση στα ουκρανικά λιμάνια της Αζοφικής θάλασσας και να αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης από τον Πορθμό Κερτς», καθώς και να «ενεργήσει με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να υπάρξει μια άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης», σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση.

Υπογράμμισαν εξάλλου ότι «αναγνωρίζουν πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Ουκρανίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της».

Οι εκπρόσωποι των πέντε κρατών μελών της ΕΕ βρίσκονταν στην Κίνα με την ευκαιρία μιας «κοινής επίσκεψης μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, μελλοντικών μελών του Συμβουλίου και ορισμένων από τις κυριότερες χώρες που συμβάλλουν με στρατεύματα», εξηγούν οι συντάκτες της ανακοίνωσης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα διεξαγάγει σήμερα, έπειτα από αίτημα του Κιέβου και της Μόσχας, επείγουσα σύνοδο για το περιστατικό που σημειώθηκε χθες ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.