Die Welt: «Η Ελλάδα αναδύεται όπως ο φοίνικας από τη στάχτη»

Die Welt: «Η Ελλάδα αναδύεται όπως ο φοίνικας από τη στάχτη»
A Greek flag waves next to a statue of the Greek ancient god Apollo in Athens on 23 May, 2012. IMF chief Christine Lagarde warned on Wednesday of the risk of "contamination" if Greece quits the euro and said the eurozone might therefore see the value of paying more to keep Greece in. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS (Photo credit should read ARIS MESSINIS/AFP/Getty Images) Photo: AFP
Ο αρθρογράφος σημειώνει ως κρίσιμη αφετηρία ανάκτησης της εμπιστοσύνης την κατάργηση των capital controls, από την 1η Σεπτεμβρίου.

«Η Ελλάδα αναδύεται όπως ο φοίνικας από τη στάχτη» σύμφωνα με τη Welt. Η βελτιωμένη διεθνώς εικόνα της Ελλάδας ως χώρος επενδύσεων τους λίγους μήνες διακυβέρνησης Μητσοτάκη είναι εμφανής κατά τη γερμανική εφημερίδα, η οποία παίρνει ως αφορμή για το άρθρο της την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο. «Επί χρόνια μία τέτοια επίσκεψη θα ήταν πρώτο θέμα, όμως αυτήν τη φορά δεν άξιζε ούτε ένα πρωτοσέλιδο. Η χειρότερη περίοδος της κρίσης χρέους έχει περάσει και η ανησυχία για την τύχη της Αθήνας έχει καταλαγιάσει. Και όχι μόνο αυτό, η Ελλάδα έχει στο μεταξύ γίνει η κρυφή αδυναμία των επενδυτών» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο αρθρογράφος σημειώνει ως κρίσιμη αφετηρία ανάκτησης της εμπιστοσύνης την κατάργηση των capital controls, από την 1η Σεπτεμβρίου, που επιβλήθηκαν όταν στο απόγειο της κρίσης πανικοβλημένοι Έλληνες έβγαζαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό για να τα σώσουν από τη χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών. «Από τότε οι επενδυτές σκέπτονταν τρεις φορές στο κεφάλι τους εάν ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα… τώρα όμως αυτό είναι παρελθόν». Αλλά πώς έγινε εφικτό; «Με την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως φάνηκε από τις αποδόσεις του πενταετούς ομολόγου». Η Welt τονίζει, επίσης, και το απόθεμα εμπιστοσύνης των αγορών στο μεγάλο ενδεχόμενο να γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και τα γρήγορα αντανακλαστικά του, όταν έγινε, για μεταρρυθμίσεις με την ψήφιση σειράς νομοθετημάτων, όπως οι 120 δόσεις και η μείωση του ΕΝΦΙΑ. «Ο Μητσοτάκης θέλει να επιτύχει μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης από τις ιδιωτικοποιήσεις, ένας τομέας που η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε ανεκμετάλλευτο», επισημαίνεται.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά στην επένδυση στο Ελληνικό και φιλοξενούνται δηλώσεις του Νίκολας Ροτ, του ελβετικού τραπεζικού ομίλου REYL, ότι «ο συνολικός όγκος επενδύσεων υπολογίζεται να φτάσει τα 8 δισ. ευρώ. Η επένδυση σε αυτόν τον πρώτης τάξης χώρο θα δημιουργήσει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας και θα αποτελέσει νέα βιτρίνα της Ελλάδας, τόσο για τον τουρισμό όσο και για την οικονομία».

Θετικά είναι τα σχόλια του Νίκολας Ροτ και για την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά. «Η Ελλάδα δεν ξεπέρασε μεν τον κίνδυνο, αλλά η κυβέρνηση φαίνεται ότι διαθέτει ένα συνεκτικό σχέδιο και δείχνει αποφασισμένη να το επιβάλει», δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα. Πόσο μακρόπνοα αποτελεσματικότητα θα έχουν αυτά; Η Welt παραπέμπει στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης που διατηρούν «προσεκτική» στάση. Και αναφέρει ειδικά τη Moody’s, η οποία θεωρεί ότι ναι μεν η Ελλάδα έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις, «αλλά θα χρειαστεί ακόμη πολύς χρόνος για την αναδιοργάνωση της διοίκησης ή του τρόπου πληρωμής των λογαριασμών».

Σύμφωνα με τον Γιάκομπ Σουβάλσκι, αναλυτή του οίκου αξιολόγησης Scope, που μιλά στη Welt, η οικονομία πάσχει ακόμη από περιορισμούς που οφείλονται στην κρίση, ενώ βελτιώσεις γίνονται με αργό ρυθμό. Ως περιορισμούς σημειώνει τα κόκκινα δάνεια. Ο κ. Σουβάλσκι θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθεί άμεση λύση για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Στο άρθρο, ο γερμανός δημοσιογράφος μιλάει και για άλλα «βαρίδια», όπως η μικρή ανταγωνιστικότητα σε τμήματα της οικονομίας, η υψηλή ανεργία και η έξοδος εξειδικευμένων εργαζομένων από τη χώρα. Το συμπέρασμα; «Ο φοίνικας φαίνεται ότι αναδύθηκε μερικώς από τις στάχτες, αλλά θα διαρκέσει ακόμη μέχρις ότου αναδυθεί οριστικά», καταλήγει η εφημερίδα.

Πηγή: Deutsche Welle