Die Welt: Μέρκελ εναντίον Σόιμπλε για το Grexit

Die Welt: Μέρκελ εναντίον Σόιμπλε για το Grexit
German Chancellor Angela Merkel (L) talks to Finance Minister Wolfgang Schaeuble during a debate of the Bundestag, the lower house of parliament, in Berlin, Germany, May 21, 2015. Merkel said on Thursday that there would not be any Group of 8 meetings with Russia as long as it fails to comply with basic common values of democracy and states based on rules of law. REUTERS/Fabrizio Bensch - RTX1DWR9

Η γερμανική εφημερίδα παρουσιάζει τη διαμάχη μεταξύ των δύο πολιτικών για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

«Δεν θεωρείται το Grexit πραγματική επιλογή στη γερμανική καγκελαρία» γράφει σήμερα η εφημερίδα Die Welt στο κύριο άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσής της και προσθέτει: «H καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι διχασμένοι: H Mέρκελ θέλει εν ανάγκη ήπια προσέγγιση, ο Σόιμπλε το Grexit. Αβέβαιο είναι ποιος θα επικρατήσει. Η Μέρκελ έχει περισσότερη την εξουσία, ο Σόϊμπλε έχει έναν ισχυρό σύμμαχο, το ΔΝΤ. Στην καγκελαρία, όμως, το Grexit δεν θεωρείται πραγματική επιλογή. Ο Τσίπρας είναι ένας αξιόπιστος διαπραγματευτικός εταίρος, σύμφωνα με τους παρατηρητές. Και η καγκελαρία τονίζει εδώ και βδομάδες ότι υπάρχει, πάντως, πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Στην καγκελαρία συνεκτιμούν τη στρατηγική σημασία των Ελλήνων. Πρόκειται για μια ισχυρή χώρα της νότιας Ευρώπης».

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει με έμφαση ότι «θα ήταν αδιανόητο να αφεθεί η χώρα να κυλήσει εκτός Ευρωζώνης θορυβωδώς, να αφεθεί να βυθιστεί σε ταραχές και στο χάος, ίσως ακόμα και να στραφεί προς τη Ρωσία. Και όλα αυτά για μερικά δισεκατομμύρια. Και μάλιστα, τη στιγμή που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε, επίσης, δισεκατομμύρια στην Ουκρανία για να την προσδέσει στην Ευρώπη».

«Η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία παρατηρούν με προσοχή αν θέλουμε και αν είμαστε σε θέση να λύσουμε τα προβλήματά μας. Εν ανάγκη και με πάρα πολλά χρήματα» λένε κυβερνητικοί κύκλοι. «Πραγματική δύναμη δείχνει κανείς αν μπορεί να διαχειριστεί τα του οίκου του. Ήδη το γεγονός της συμμετοχής του ΔΝΤ στη σωτηρία της Ελλάδας δημιούργησε αμφιβολίες επ’ αυτού. Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα αποτελούσε ξεκάθαρη ένδειξη γι αυτό».

Σύμφωνα με τη Die Welt και στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτουν κατηγορηματικά το Grexit. «Αλλά ο Σόιμπλε βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Δεν θέλει μεν την έξοδο της Ελλαδας από το ευρώ αλλά και δεν την αποκλείει, διότι η διαπραγματευτική θέση της Ευρώπης θα αποδυναμωνόταν εξαιρετικά αν την απέκλειε» εκτιμά η γερμανική εφημερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ