Διευθυντής Johnson & Johnson: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει ετήσιος ο εμβολιασμός για κορωνοϊό

AFP

Την προηγούμενη εβδομάδα, η J&J ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές στις ΗΠΑ να δώσουν την έγκρισή τους για το εμβόλιο μοναδικής δόσης που παρασκευάζει κατά του COVID-19 για έκτακτη χρήση.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Johnson & Johnson (J&J) Άλεξ Γκόρσκι δήλωσε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ότι είναι ενδεχόμενο οι άνθρωποι να εμβολιάζονται ετησίως κατά του COVID-19 για τα επόμενα χρόνια, όπως συμβαίνει με τους εμβολιασμούς κατά της εποχικής γρίπης.

«Δυστυχώς, καθώς [ο ιός] εξαπλώνεται μπορεί και να μεταλλάσσεται», δήλωσε ο ίδιος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Κάθε φορά που μεταλλάσσεται είναι σχεδόν άλλο ένα κλικ στο πληκτρολόγιο, μιλώντας μεταφορικά, όπου μπορούμε να δούμε μία άλλη παραλλαγή, μία άλλη μετάλλαξη, που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά του να κρατάει μακριά τα αντισώματα ή να έχει μία διαφορετικού τύπου αντίδραση όχι μόνο σε μία θεραπεία, αλλά και σε ένα εμβόλιο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η J&J ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές στις ΗΠΑ να δώσουν την έγκρισή τους για το εμβόλιο μοναδικής δόσης που παρασκευάζει κατά του COVID-19 για έκτακτη χρήση, προσθέτοντας ότι θα καταθέσει αίτηση στις ευρωπαϊκές αρχές μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η αίτηση της J&J προς την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ακολούθησε την ανακοίνωση της εταιρείας (29 Ιανουαρίου) στην οποία ανέφερε ότι το εμβόλιο της είχε αποτελεσματικότητα 66% στην πρόληψη μέτριας προς βαριά νόσησης από την COVID-19.