Διέψευσε τα προγνωστικά ο Ερντογάν με 49,3% έναντι 45,0% του Κιλιτσντάρογλου

Διέψευσε τα προγνωστικά ο Ερντογάν με 49,3% έναντι 45,0% του Κιλιτσντάρογλου
ANKARA, TURKIYE - MAY 15: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - 'TURKISH PRESIDENCY / MURAT CETINMUHURDAR / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Turkish President and Leader of the Justice and Development (AK) Party, Recep Tayyip Erdogan and his wife, Emine Erdogan greet the crowd from the balcony of AK Party's headquarters after voting for presidential and parliamentary elections ended, in Ankara, Turkiye on May 15, 2023. Turkish Presidency / Murat Cetinmuhurdar / Handout / Anadolu Agency (Photo by Turkish Presidency / Murat Cetin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Όλα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο – Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία.

Οι αντίπαλοι του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονται αντιμέτωποι με μια δύσκολη μάχη για να βάλουν τέλος στην εικοσαετή κυριαρχία του στην Τουρκία κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 28 Μαΐου, αφού οι επιδόσεις του ήταν καλύτερες απ’ ό,τι προβλεπόταν στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας χθες, Κυριακή, χωρίς όμως να καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων.

Ο Ερντογάν συγκέντρωσε το 49,4% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ανώτερου Εκλογικού Συμβουλίου Αχμέτ Γενέρ, λιγότερες από το 50% που χρειαζόταν για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο.

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 99% των εκλογικών τμημάτων, ο αντίπαλος του Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κέρδισε 44,96%, ενώ ο υποψήφιος Σινάν Ογάν κέρδισε το 5,2% των ψήφων.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης επευφήμησαν το αποτέλεσμα, με την εφημερίδα Γενί Σαφάκ να δηλώνει πως «Ο λαός κέρδισε», αναφερόμενη στη Λαϊκή Συμμαχία του Ερντογάν που φάνηκε να έχει κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κάτι που θα μπορούσε να του δώσει ένα κρίσιμης σημασίας πλεονέκτημα στο δεύτερο γύρο.

«Ο νικητής ήταν αναμφίβολα η χώρα μας», δήλωσε στη διάρκεια της νύκτας ο Ερντογάν σε ομιλία του προς τους επευφημούντες οπαδούς του στην έδρα του κυβερνώντος κόμματός του, του AKP, στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

Ο Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής μιας συμμαχίας έξι κομμάτων, δήλωσε πως θα επικρατήσει στο δεύτερο γύρο και κατηγόρησε το κόμμα του Ερντογάν ότι επενέβη στην καταμέτρηση των ψήφων και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ενώ κάλεσε τους υποστηρικτές του στη χώρα αυτή των 84 εκατομμυρίων ανθρώπων να είναι υπομονετικοί.

 

Η προοπτική να εισέλθει η εξουσία του Ερντογάν σε μια τρίτη δεκαετία έχει αναστατώσει τους ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίοι διεξάγουν εκστρατεία για μεταρρυθμίσεις ώστε να διορθωθεί η ζημιά που λένε πως έχει προκαλέσει στη δημοκρατία της Τουρκίας.

Χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι και ακτιβιστές μπορεί να απελευθερωθούν, αν επικρατήσει η αντιπολίτευση.

Ο κύριος δείκτης του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης σημείωσε πτώση 6,4% στις συναλλαγές πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ ο δείκτης του τραπεζικού τομέα κατέγραψε πτώση 9,5%.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: