Χωρισμένη στα δύο η G20 για την Συρία

Χωρισμένη στα δύο η G20 για την Συρία

Ψυχρό κλίμα και διχασμός στις εργασίες της πρώτης ημέρας της συνόδου του G20.

Σε ιδιαίτερα ψυχρό κλίμα ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της πρώτης ημέρας της συνόδου του G20, λόγω της κρίσης στη Συρία και της πρόθεσης των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε στρατιωτική επέμβαση.

Ενδεικτικό ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο προσωπικό του λογαριασμό στο twitter o πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα χθες το βράδυ, από το δείπνο εργασίας στο μέγαρο Πέτερχοφ της Αγίας Πετρούπολης. «Το δείπνο βαδίζει προς το τέλος του, σε αυτό «επιβεβαιώθηκε» η διαίρεση της ομάδας του G20 για τη Συρία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Λέτα.

Το αρνητικό κλίμα στη Σύνοδο του G20 φάνηκε από την αρχή, όταν πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε να πάει μόνος του, μετά την άφιξη της ομάδας των υπόλοιπων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που συνοδεύονταν από τον οικοδεσπότη τους, τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στο δείπνο. Συγκεκριμένα ο Ομπάμα εμφανίστηκε γύρω στις 20:50 (ώρα Ελλάδας), περίπου μισή ώρα μετά την άφιξη των υπόλοιπων καλεσμένων. Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε φτάσει στο μέγαρο η πρόεδρος τη Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία τράβηξε πάνω της τα φλας των φωτοειδησεογράφων λόγω της καθυστέρησής της.

Μισή ώρα νωρίτερα, οι περισσότεροι άλλοι ηγέτες, με επικεφαλής τον Πούτιν, κατευθύνθηκαν στο Πέτερχοφ διασχίζοντας με τα πόδια ένα μεγάλο πάρκο. Κατά τη διάρκεια της περιπάτου τους ο Πούτιν είχε μια σύντομη συνομιλία με την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε πιάσει κουβέντα με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Νωρίτερα ο Πούτιν, ανατρέποντας το επίσημο πρόγραμμα, είχε ανακοινώσει ότι το δείπνο θα είναι αφιερωμένο στο θέμα της Συρίας το οποίο ούτως ή άλλως κυριαρχεί στις συζητήσεις, επισκιάζοντας όλα τα οικονομικά ζητήματα τα οποία κατά παράδοση απασχολούν τις συνόδους των οικονομικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών.

Αυτοσυγκράτηση στο θέμα της Συρίας ζητούν Ε.Ε. και Βατικανό

ΗΠΑ και Ρωσία μετράνε συμμάχους
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο ρώσος ομόλογος του Βλαντιμίρ Πούτιν μετράνε από χθες τους συμμάχους τους.
Όπως σχολιάζει το πρακτορείο Reuters, τον πρώτο γύρο κέρδισε ο Πούτιν, καθώς η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χώρες BRICS και ο πάπας με επιστολή του, προειδοποίησαν για τους κινδύνους που εγκυμονεί μία στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ τάχθηκε επισήμως κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

«Αν και σεβόμαστε τις πρόσφατες εκκλήσεις για την ανάληψη δράσης στη Συρία, πρέπει να προχωρήσουμε με τη διαδικασία του ΟΗΕ», δήλωσε, μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου.

Και η Κίνα προειδοποίησε χθες ότι μία στρατιωτική επιχείρηση θα βλάψει την παγκόσμια οικονομία, κυρίως προκαλώντας αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

«Who is Who» της συριακής κρίσης

Συγκρατημένα χαμόγελα και τυπικές χειραψίες
Η τυπική χειραψία και τα συγκρατημένα χαμόγελα κατά την υποδοχή του Ομπάμα από τον Πούτιν στη σύνοδο μαρτυρούν, σύμφωνα με αναλυτές, βαθιά ρήξη στις αμερικανορωσικές σχέσεις.

Το Reuters μεταδίδει πως πριν από το δείπνο εργασίας απουσίασαν και οι εναγκαλισμοί μεταξύ των δύο προέδρων, οι οποίοι συνηθίζονται σε τέτοιου είδους περιστάσεις.

Συνάντηση Ομπάμα – Ρούσεφ
Στο περιθώριο της της συνόδου της G20 στην Αγία Πετρούπολη, μια από τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν μεταξύ του Μπάρακ Ομπάμα και της προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα τεταμένες λόγω της υπόθεσης κατασκοπείας που αποκάλυψε ο πρώην τεχνικός σύμβουλος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν.

Η συνάντηση δεν περιλαμβανόταν στο επίσημο πρόγραμμα του αμερικανού προέδρου.