Διεθνείς «παίκτες» εγκαταλείπουν τις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών – Φόβοι για παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Διεθνείς «παίκτες» εγκαταλείπουν τις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών – Φόβοι για παγκόσμια επισιτιστική κρίση
Εντείνεται ξανά ο φόβος...

Εντείνεται ο κίνδυνος να ξεσπάσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση, καθώς δύο από τους μεγαλύτερους διεθνείς εμπόρους δήλωσαν ότι θα σταματήσουν τις αγορές και εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg, η αποχώρηση της Cargill Inc. και της Viterra σημαίνει ότι η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, θα ασκεί περισσότερο έλεγχο στις αποστολές τροφίμων και θα αποκομίζει περισσότερα από τα έσοδα. 

Η κυριαρχία της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά σιτηρών αποκαλύφθηκε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τις τιμές να αυξάνονται εν μέσω διαταραχών στον εφοδιασμό. Η Archer-Daniels-Midland Co. σχεδιάζει να εγκαταλείψει τις κύριες δραστηριότητές της στη Ρωσία. Ο Λούις Ντρέιφους σκέφτεται να μειώσει την παρουσία του στη χώρα, ανέφερε η εφημερίδα Kommersant.

Για τη Ρωσία, «μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα είναι ευκολότερο να ελεγχθούν οι εξαγωγικές ροές, καθώς είναι πιο εύκολο να διαχειριστούν τους τοπικούς παίκτες» δήλωσε ο Andrey Sizov, διευθύνων σύμβουλος του ερευνητή SovEcon.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
  1. Γιατί εταιρείες όπως η Cargill και η Viterra εγκαταλείπουν τη Ρωσία;

Η Cargill και η Viterra δέχονται πιέσεις να εγκαταλείψουν τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία διατηρούν στη Ρωσία τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο, δεδομένου ότι μια σειρά από προσωπικότητες με επιρροή -συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητών των μεγάλων περιοχών παραγωγής σιτηρών της χώρας- ζήτησαν από τη Μόσχα να περιορίσει την επιρροή των ξένων παικτών στην αγορά τροφίμων της Ρωσίας.

Σημειώνεται πως οι χρηματοδοτούμενοι από την κυβέρνηση έμποροι είχαν ήδη λάβει μεγάλο κομμάτι της αγοράς καθώς ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε την επισιτιστική κυριαρχία σε πρώτη προτεραιότητα, με τις εξαγωγές σιτηρών να γίνονται σύμβολο γεωπολιτικής ισχύος. Επισημαίνεται πως η κρατική τράπεζα VTB καταβρόχθισε μερίδιο αγοράς τα τελευταία χρόνια από τη Viterra και την Cargill. Η κρατική OZK, γνωστή και ως United Grain Co., είναι επίσης μεταξύ των πέντε κορυφαίων ναυλωτών.

Είναι πιθανό ότι οι πολυεθνικές να έλαβαν την εν λόγω απόφαση ενόψει της νέας εξαγωγικής περιόδου για το σιτάρι, είπε ο Σίζοφ, καθώς οι εξαγωγείς θα αρχίσουν να πωλούν τη νέα σοδειά τον Μάιο. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία καθιστά ολοένα και πιο δύσκολο για τους ξένους εμπόρους να αποκτήσουν τα απαραίτητα έγγραφα για την εξαγωγή των σιτηρών τους.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι πρότινος οι διεθνείς εμπορικές εταιρείες επωφελούνταν από το γεγονός ότι η Ρωσία έγινε σημαντικός παγκόσμιος εξαγωγέας σιτηρών τις δύο έως τρεις δεκαετίες που δραστηριοποιούνται εκεί. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι εξαγωγές σιταριού της Ρωσίας πενταπλασιάστηκαν, καθιστώντας το σιτάρι της χώρας παγκόσμιο δείκτη αναφοράς για το εμπόριο.

  1. Γιατί έχει σημασία για την παγκόσμια προσφορά τροφίμων;

Η αποχώρηση των Cargill και Viterra αφήνει τις ρωσικές προμήθειες, σε μεγάλο βαθμό, στα χέρια εγχώριων και κρατικών χρηματοδοτούμενων εταιρειών, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία θα ελέγχει περισσότερα από τα τόσο αναγκαία έσοδα καθώς ο πόλεμος αποδεκατίζει τον προϋπολογισμό της.

Αυτό σημαίνει ότι θα είναι ευκολότερο για τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τις εξαγωγές τροφίμων ως εργαλείο γεωπολιτικής επιρροής. Μεταξύ των βασικών αγοραστών ρωσικών σιτηρών είναι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
  1. Τι σημαίνει αυτό για τις τιμές των σιτηρών και τις εμπορικές ροές;

Το υπουργείο Γεωργίας της Ρωσίας λέει ότι οι αλλαγές δεν θα επηρεάσουν τα επίπεδα εξαγωγών της χώρας, με τους εμπούρους να παρακολουθούν τυχόν σημάδια για το πώς η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να επηρεάσει τις τιμές ή τους όρους συναλλαγών.  

Η κρατική υποστηριζόμενη εταιρεία OZK έχει ήδη υπογράψει αρκετές συμβάσεις σιταριού με Τούρκους εταίρους και δήλωσε πέρυσι ότι ήθελε «να απαλλαγεί εντελώς από τη συμμετοχή διεθνών εμπόρων και να συνεργαστεί απευθείας με τις χώρες εισαγωγής».

Η επανασχεδίαση της ρωσικής αγοράς σιτηρών καθιστά επίσης πιο δύσκολη την παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο τα σιτηρά από την κατεχόμενη Ουκρανία αναμειγνύονται με ρωσικές καλλιέργειες και αποστέλλονται στις παγκόσμιες αγορές.

  1. Πώς θα εξάγονται πλέον τα σιτηρά της Ρωσίας;

Η Viterra και η Cargill απέστειλαν περίπου το 14% των όγκων σιτηρών της Ρωσίας την περασμένη σεζόν, επομένως ένα μεγάλο μέρος των εξαγωγών θα συνεχιστεί όπως πριν. Η τοπική ομάδα της Viterra έχει δημιουργήσει μια νέα επιχείρηση και θα συνεχίσει το έργο της, σύμφωνα με την ένωση σιτηρών της Ρωσίας. Η Cargill είπε ότι θα σταματήσει τις εξαγωγές σιτηρών που προέρχονται από τη Ρωσία από τον Ιούλιο, αλλά θα συνεχίσει να αγοράζει φορτία από άλλες εταιρείες.

Ωστόσο, πολλές ασφαλιστικές και ναυτιλιακές εταιρείες μπορεί να είναι πιο επιφυλακτικές όσον αφορά τη συνεργασία με ρωσικές εταιρείες λόγω των κινδύνων που σχετίζονται με τις κυρώσεις. Τα τρόφιμα δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, αλλά ορισμένες κρατικές τράπεζες που εμπλέκονται στην επιχείρηση σιτηρών υπόκεινται σε κυρώσεις. Η ρωσική κρατική εταιρεία Rosagroleasing στοχεύει να ναυπηγήσει περισσότερα από 60 πλοία χύδην για εξαγωγή σιτηρών, αλλά αυτό θα πάρει χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
  1. Τι ακολουθεί;

Οι Ρώσοι αγρότες θα είναι πιθανότατα οι μεγαλύτεροι χαμένοι, με την αποχώρηση των διεθνών παικτών. Η ύπαρξη λιγότερων παικτών θα μειώσει τον ανταγωνισμό για το σιτάρι τους, δήλωσε ο Dan Basse, ιδρυτής της συμβούλου AgResource.

Δεν είναι σαφές εάν οι τιμές εξαγωγής της χώρας θα συνεχίσουν να αποτελούν το παγκόσμιο σημείο αναφοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: