Σχεδόν 8 στους 10 Έλληνες εργοδότες δεν βρίσκουν εξειδικευμένα ταλέντα

Σχεδόν 8 στους 10 Έλληνες εργοδότες δεν βρίσκουν εξειδικευμένα ταλέντα
workplace business Photo: pixabay.com
Ποια soft skills σπανίζουν περισσότερο και ποιοι κλάδοι εμφανίζουν τη μεγαλύτερη έλλειψη ταλέντων.

Σχεδόν το 80% των εργοδοτών στην Ελλάδα (ποσοστό 77%), σύμφωνα με τα ευρήματα της διεθνούς έρευνας έλλειψης ταλέντου του ομίλου ManpowerGroup, δηλώνει ότι δυσκολεύεται να βρει εξειδικευμένους εργαζόμενους. Ποσοστό που είναι ίσο με τον παγκόσμιο μέσο όρο, χαμηλότερο κατά μια ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 2022 αλλά διπλάσιο από αυτό που συνέβαινε προ δεκαετίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας οι ελλείψεις, με βάση τα όσα δήλωσαν οι εργοδότες, εντοπίζονται σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. Το 96% του δείγματος ανέφερε ότι δεν βρίσκει ταλέντα για τον κλάδο της ενέργειας & των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Το 85% για τον κλάδο της βιομηχανίας & κατασκευών. Το 84% για τον τομέα της υγείας & βιο-επιστημών, το 82% για τον κλάδο των υπηρεσιών επικοινωνίας, το 81% για τον κλάδο της Πληροφορικής. Για τους κλάδους των Καταναλωτικών Αγαθών και Υπηρεσιών (Συμπεριλαμβάνεται ο Τουρισμός), των Χρηματοοικονομικών & Κτηματομεσιτικών και των Μεταφορών, Εφοδιαστικής Αλυσίδας & Αυτοκινητοβιομηχανίας τα ποσοστά είναι 70%, 68% και 65%, αντίστοιχα.

Ποια Soft Skills σπανίζουν περισσότερο

Για το 27% των Ελλήνων εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα από πλευράς soft skills υπάρχει έλλειψη σε υπευθυνότητα, αξιοπιστία και πειθαρχία, ενώ το 26% δήλωσε ότι δεν βρίσκει ταλέντα με κριτική σκέψη και ανάλυση. Οι ηγετικές και κοινωνικές δεξιότητες επιρροής λείπουν για το 24% ενώ ίσο ποσοστό εργοδοτών δήλωσε ότι από τα ταλέντα απουσιάζει η ανάληψη πρωτοβουλιών για την απόκτηση δεξιοτήτων. Ενώ το 22% κρίνει ότι υπάρχει έλλειψη στη δεξιότητα της συνεργασίας και ομαδική εργασίας.

Σε επίπεδο τεχνικών δεξιοτήτων το 23% των εργοδοτών δήλωσε ότι λείπουν τα skills της πληροφορικής / δεδομένων, το 19% της μηχανικής, το 18% του ανθρώπινου δυναμικού, το 17% των κατασκευαστικών/παραγωγικών και το 15% τα technical skills των πωλήσεων/μάρκετινγκ.

Πώς αντιμετωπίζουν οι εργοδότες το χάσμα δεξιοτήτων

Το 60% των εργοδοτών όπως ανέφεραν στην έρευνα επενδύουν στην εκπαίδευση του ήδη υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού τους, το 54% στη μόνιμη πρόσληψη νέων ταλέντων και το 45% επενδύουν σε περισσότερη τεχνολογία. Το 47%  ανέφερε ότι προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της έλλειψης ταλέντου, προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στον τόπο ή τον χρόνο εργασίας. Ενώ ποσοστό 14% δήλωσε ότι είναι πρόθυμο να προσλάβει ταλέντα εκτός των συνόρων του ειδικά για τους κλάδους Καταναλωτικά Αγαθά & Υπηρεσίες (Συμπεριλαμβάνεται ο Τουρισμός) και Υγεία & Βιο-επιστήμες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: